CHP’DEN S-400 ÇIKIŞI

18 milyar liralık S-400’lerin aktive edilmeden hangarlarda tutulması Meclis gündeminde. CHP’li Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ,“S-400’ler dünyanın en pahalı hurdasına dönüştü. İhtiyaç varsa neden kullanmıyoruz? İhtiyaç y

GÜNDEM 22.05.2020 17:09:35 0
CHP’DEN S-400 ÇIKIŞI

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet yetkililerinin “Zorunlu ihtiyaç” diyerek aldırdıkları Rus S-400 hava savunma füze sistemlerinin, alımın üzerinden aylar geçmesine rağmen aktive edilmemesi TBMM gündemine taşındı.Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yılan hikayesine dönen S-400 hava savunma füze sistem tedariki konusunda verdiği soru önergesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz? Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar TL (2.5 milyar dolar) harcanarak bu silahlar alındı? S-400’ler dünyanın en pahalı hurdasına dönüştü” dedi.

Rusya’dan Türkiye’ye transferi aylar önce tamamlanan füze savunma sisteminin COVİD salgını gerekçe gösterilerek ertelenmesine de tepki gösteren Çakırözer, “Salgın var diye vatan savunması durdurulabilir mi? Güvenliğimizden taviz verilebilir mi? Salfın gerekçesiyle hangi operasyonlar, hangi acil savunma ve güvenlik tedarikleri durdu? Vatandaşın aklıyla alay eden böyle keyfi bir izah olamaz” dedi.
Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar TL ile (2.5 milyar dolar) Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin kurulumunun “koronavirüs salgını” gerekçe gösterilerek ertelenmesine ilişkin tartışma büyüyor.
TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Türkiye’ye transferi 12 Temmuz 2019’da resmi açıklamalarla başlayan S-400 sistemlerinin kurularak aktive edilmesi sürecindeki gecikmeleri Milli Savunma Bakanı Akar’a yazılı bir önerge ile sordu.
'KULLANMAYACAKSAK NEDEN 18 MİLYAR ÖDEDİK'
İktidarın açıklamaları ile uygulamalarının tutmadığına dikkati çeken Çakırözer, “S-400 savunma sistemleri için Cumhurbaşkanı ‘keyfi değil, zorunluluk’, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü &geri adım söz konusu değil’, Dışişleri Bakanı kutuda tutmak için almadık’, Milli Savunma Bakanı ise ‘Nisan Mayıs’ta aktive olacak’ demişti. Şimdi tüm bu laflar unutuldu, ekonomik bir buhran ile boğuşan halkın vergileri kullanılıp kullanılmayacağı dahi bilinmeyen bir savunma sistemine aktarıldı. Eğer devlet yetkililerinin söylediği gibi zorunluluk ise neden hala kutuda bekletiliyor? Eğer kullanmayacak isek, o zaman neden ‘alacağız’ diye dünyayı ayağa kaldırdık? Ve milli bütçemizden 2.5 milyar dolar verdik? Salgın döneminde emekçiye, esnafa, emekliye, yoksula verilemeyen milyarlarca lira, S-400’lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüştürülmek üzere” dedi.
'GÜVENLİĞİMİZDEN TAVİZ OLMAZ'
Türkiye’nin orta ve uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için Rusya’dan tedarik edilen S-400’lerin aktive edilmesinin güvenlik zafiyeti doğuracağını vurgulayan Çakırözer şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eğer hava savunma ihtiyacımızı S-400 sistemi karşılayabiliyorsa, alınmış sistemin aktive edilmesinin ertelenmesi çok büyük zafiyettir. Güvenlikten taviz verilemez. Ama veriliyor. Bu olmaz. Hele hele bunun COVİD salgınıyla gerekçelendirilmesi ise çok daha vahim bir durum. Ülkemizde ve dünyada salgın var diye Türkiye’ye yönelik tehditler bitti mi? İçeride ve dışarıda teröre karşı operasyonlar durdu mu? Tankımızı, helikopterimizi, silahımızı artık kullanmıyor muyuz? Mehmetçik askerde nöbet beklemiyor mu? Salgın döneminde tüm askeri faaliyetler sürüyor ama bir tek S400 kurulamıyor! Bu nasıl gerekçe böyle? Yurttaşların aklıyla alay ediyorlar.”
'KURUŞUN HESABINI VERMELİSİNİZ'
Çakırözer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıt vermesi istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, salgın gerekçesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başka hangi faaliyetlere ara verildiğini de sordu. S-400’ler için harcanan bütçe ve ödeme takviminin de kamuoyu ile paylaşılmasını isteyen Çakırözer, sistemin ne zaman aktif hale getirileceğini de sorularına ekledi. Çakırözer, “Türkiye’nin milli bütçesinden savunmaya ve diğre ihtiyaçlara harcanan her kuruşun hesabı bu halka verilmelidir” dedi.
'F-35'LERE NE OLDU?'
Çakırözer, S-400’ler ile eş zamanlı olarak tartışılan F-35 uçak projesine ilişkin de Akar’dan yanıt istedi. “Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinde Türkiye için üretilen uçakların teslimatı ne zaman yapılacak? F35 uçaklarını üretiminde Türkiye’nin global üretim içindeki iş payı önümüzdeki yıllarda korunabilecek mi” sorularının yanı sıra Çakırözer, ABD tarafından F-35 üretimi projesinde Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar olup olmadığını ve olası yaptırımlara karşı tedbirleri sordu.

NE DEMİŞLERDİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Bu keyfi değildir, bir zorunluluktur. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Nisan 2020'de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “S-400'le ilgili karar verilmiştir. Türkiye bir konuda bir anlaşmaya imza attıktan, söz verdikten sonra bu sözünü yerine getirir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400'ü aktif edecek.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Hava savunma sisteminin ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var.”

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar: “Tam yetenek dedikleri olay Nisan Mayıs aylarında gerçekleşecek. Ne dediysek planlanan şekilde faaliyetlerimiz devam ediyor. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecek.”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Bir sistemi bunca para verip alıyorsanız bir ihtiyaca binaen alıyorsunuz. ‘Biz falancanın hatırı için kullanmayız’ demek çok doğru bir yaklaşım değil.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11181,46%-0,35
  • DOLAR

    41,60% 0,09
  • EURO

    48,98% 0,41
  • GRAM ALTIN

    5170,08% 0,09
  • Ç. ALTIN

    8498,94% 0,00

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

AYŞE BARIM'IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

Yükleniyor


ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2