CHP'NİN 'GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM'İNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemi Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi'ye anlattı.

GÜNDEM 22.07.2021 09:53:29 0
CHP

CHP İstanbul Milletvekili Kaboğlu, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) taslağına ilişkin, “Yasama girişimi” ile hükümet ve Meclis’in yanı sıra halkın da yasa önerisi verebilmesini öngörüyoruz. Belirli imza sayısına ulaşılırsa, örneğin Fırtına Vadisi ya da Kaz Dağları’nın Sit alanı ilan edilmesi için halk yasa önerisi sunabilecek.
‘Halk vetosu’ ile uluslararası anlaşmalar, vergi düzenlemeleri gibi belirli konular dışında Meclis’in çıkardığı yasalara karşı, 500 bin ya da 1 milyon kişi ‘hayır’ derse yapılan değişiklikler kaldırılıyor” dedi.
CHP çalışma grubu tarafından hazırlanan “GPS, Bağımsız ve Tarafsız Yargı Raporu” geçen ay yapılan parti meclisi (PM) toplantısında  kabul edildi. CHP PM, 75 sayfalık rapora son şeklini vermesi için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu yetkilendirdi. Raporu hazırlayan grupta yer alan Kaboğlu; CHP’nin GPS taslağına ilişkin ayrıntıları Cumhuriyet’e anlattı. Kaboğlu’nun aktardığı bilgiler şöyle:
Türkiye’de yürürlükteki anayasa yetersiz mi, neden değişikliğe ihtiyaç duyuluyor?
Mevcut anayasada çok sayıda hak ve özgürlük var ama erkler ayrılığı yok. Demokratik hukuk devletinde hak ve özgürlükler bütündür, erkler ayrıdır. Bunu sağlamak amacıyla bugünkü anayasadaki hak ve özgürlükleri birer kazanım olarak aldık ve bununla birlikte yasama, yürütme ile yargının nasıl olması gerektiğini planladık.
CHP, temel olarak hangi gerekçeyle anayasa değişikliğine yönelik bir hazırlık ihtiyacı duydu?
Anayasa dendiğinde önce hak ve özgürlükler güvencesi gelir. Fakat bu güvence de devlet iktidarının yapılanma tarzı ile ortaya çıkar. Burada da konu; yasama, yürütme ve yargının nasıl yapılandırıldığına ulaşır. 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile yürütme tarihimizde ilk kez çift başlı yürütme tek başlı hale getirildi, bütün “baş” ile başlayan makamlar tek kişide birleştirildi. Bununla da yetinilmedi, bu kişi parti başkanı oldu. Bundan dolayı raporda, ‘Yasama, yürütme, yargı nasıl olmalıdır’ sorularına teker teker yanıt verdik.
Rapor, ilk bölümde kapsamlı şekilde Türkiye’nin anayasa geçmişini ele alıyor. Bu bölüm neyi hedefliyor?
CHP’nin GPS raporunun dün, bugün ve yarın zaman ekseninde hazırlanmış olması önemli. Çünkü hiçbir toplum geçmişini görmezden gelerek bugünü anlayamaz. Bugünü anlayamadığı sürece geleceğe yönelik sağlıklı adım atamaz. CHP’nin GPS taslağının en sistematik ve özgün tarafı; meselelerin dün, bugün ve yarın ele alınması. Çalışmayı hazırlarken dünün ışığında bugünü masaya yatırdık ve yarına dair somut önerilerimizi sıraladık.
Yasama ile ilgili bölümde, “yasama girişimi” ve ‘halk vetosu’ başlıkları dikkat çekiyor. Bunları kısaca açabilir miyiz? 
Raporda, “Yasama nasıl olmalıdır” sorusunu yanıtlarken, “Sadece hükümet ya da Meclis değil, halk da yasa önerisi verebilmelidir” dedik. Buna “yasama girişimi” deniyor. Belirli imza sayısına ulaşılırsa, örneğin Fırtına Vadisi’nin, Kaz Dağları’nın Sit alanı ilan edilmesi için halk yasa önerisi sunabilecek. Bir de ‘halk vetosu’ öngörüyoruz. Uluslararası anlaşmalar, vergi düzenlemeleri gibi belirli konular dışında Meclis’in çıkardığı yasalara karşı, 500 bin ya da 1 milyon kişi “hayır” derse yapılan değişiklikler kaldırılıyor. Yasama başlığı altında Meclis’e giden yolların demokratikleştirilmesini, Meclis’in müzakereye açık olmasını ve güçlenmesini amaçladık. 
HSK’nin yerine AYK’nin kurulmak istenmesinin sebebi nedir?  
Yargı başlığında Adalet Yüksek Kurulu’nu (AYK) ayrıntılı şekilde düzenledik. Bugünkü HSK ile yargı bağımsızlığı sağlanamadığını üç yıldır görüyoruz. Bunun için AYK’yi yansız ve bağımsız olarak düzenledik. AYK’de üyelerin yarısını bizzat yargı mensupları, diğer yarısını da Meclis seçecek. TBMM’nin bugünkü HSK üye seçimleri gibi değil, daha ciddi, şeffaf bir süzgeç uygulanarak seçim yapılacak. 
Raporda yer alan ‘ortak söylem, eylem ve işlem’ başlıkları kamuoyunda “muhalefete çağrı” olarak yorumlandı. Bu kavramlar tam olarak neyi kastediyor?
GPS için çizdiğimiz yol haritasında ortak söylem, ortak eylem ve ortak işlem olmak üzere üç başlık tasarladık.
Ortak söylem şu anlama geliyor: Farklı görüşlerde, düşüncelerde olabiliriz ama anayasaya karşı nötr olmak durumundayız. Çünkü anayasa hepimizi eşitleyen, bağlı olduğumuz tek bir metin. Örneğin Meclis’te anayasayı ihlal eden bir yasa oylanabilir. Bunu Anayasa Mahkemesi iptal edecek. Ortak eylem ve işlem bölümlerinde ise madem CHP olarak biz bu değişiklikleri tek başımıza yapamıyoruz, o zaman bu ihtiyacımız olan anayasal kültür ve bilinci diğer partilerle birlikte oluşturacağız. Eğer bu birlikteliği sağlayabilirsek, ortak şekilde hazırladığımız anayasa metnine ortak sadakatimiz çok daha güçlü olur.
‘ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN ANAYASAL BİLİNÇ’
Raporda “anayasal bilgilenme hakkı” ve “anayasal kamuoyu’ kavramlarını görüyoruz. Bunlar somut olarak hangi eksikleri giderecek?  
Raporda tüm yurttaşların anayasal bilgilenme hakkına da dikkat çektik. Örneğin bir çocuk seçmen olmasa da, yaşı çok küçük olsa da anayasa hakkında bilgi sahibi olmalı. “Büyüdüğünde, okula gittiğinde bu kurallara tabi olacaksın, hakların bunlar olacak. Devlet sana parasız eğitim sunacak, ihtiyacın varsa burs verecek. Yaşamının sonuna kadar bu kurallara tabi olacaksın. Bunu bilmen senin ve toplumun yararına” diye bilinçlendirilmeli. Anayasal kamuoyunun mutlaka oluşturulması gerekiyor. Doğru anayasal bilginin halka ulaşması lazım. 
Örneğin bir yurttaş başkanlık rejimini, bir diğeri parlamenter sistemi, bir diğeri de yarı başkanlık sistemi isteyebilir. Bu istekler hepsinin doğal hakları. Fakat burada isteklerin ne ölçüde demokratik olduğu ve anayasal denge ve denetim ölçeklerini ne derece yansıttığına bakmak gerekiyor. Demokratik bir sistem içerisinde bir yurttaş başkanlık rejimini de savunabilmeli fakat bunu başka amaçlarını örtmek amacıyla kullanmamalı. Buna “anayasal dürüstlük” diyoruz.
Dünyada parlamenter rejim, demokrasinin özüne daha uygun bir yönetimdir. Bu bakımdan parlamenter rejimi savunuyoruz. Ortaya çıkan bir parti, bir uzlaşma metni. İddialı, özgün ve kapsayıcı bir rapor ortaya koyduk. Bunun böyle olması yadırganmamalı. Çünkü CHP asırlık bir partidir, Türkiye’nin kuruluşunda olduğu gibi idamesinde ve geleceği bakımından belirleyici bir göreve sahiptir. Kapsamlı bir rapor hazırlaması, asgari bir gerekliliktir.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10732,16%0,79
  • DOLAR

    32,69% -0,15
  • EURO

    35,21% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2444,10% -0,24
  • Ç. ALTIN

    3951,61% 0,00

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA KARAR!

Emekli vatandaşlar Çorum'dan hükümete seslendi: Emeklinin hali perişan, sesimizi duyun

Sinan Ateş cinayeti davası… Tutuklu sanık Tolgahan Demirbaş'a Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları yöneticileri soruldu, Savcı ve Mahkeme Başkanı "Dosyayla ilgisi yok, iddianamedeki isimleri sorun" dedi

SANIKLAR, CİNAYETİ ‘KİŞİSEL HUSUMET’ GİBİ ANLATTI

DOĞUKAN ÇEP HEDEF ALMIŞTI: KILIÇDAROĞLU'NDAN YANIT GELDİ

CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ DOĞUKAN ÇEP BAY KEMAL NEREDE" DİYE BAĞIRDI

Ayşe Ateş:Topyekün sergilenen kumpas tiyatrosu

ZAM YAĞMURU DEVAM EDİYOR…

Kasımpaşa'dan Erdoğan'a mesaj: "İlacımı alamadım. Hani çözülecekti bu sıkıntılar? Bize bir simit, çayı çok görenlere gereği yapılır"

Boşandığı eşi tarafından bıçaklanan Yüsra Binnaz Çimtay, 8 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Fransa seçimlerinin ilk turu tamamlandı...

MEHMET ŞİMŞEK:ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK DEĞİL

KAYSERİ'DE İSTİSMARA MARUZ BIRAKILAN ÇOCUK DEVLET KORUMASINA ALINDI

Tetikçi Eray Özyağcı ifadelerini değiştirdi, Doğukan Çep ne dediyse onu yaptım...

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DAVASINDA MAHKEME HEYETİNDEN MHP’YE RET

103 İNSANIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ 10 EKİM GAR KATLİAMI’NDA KARAR GÜNÜ

KOPUŞ DEVAM EDİYOR! İYİ PARTİ’DE BİR İSTİFA DAHA

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İspanya ve İngiltere çeyrek finale yükseldi

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin düzeltme yayımlandı

Formula 1 Avusturya Grand Prix'si Çankaya'da izlendi

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINDAN, KAYSERİ'DEKİ TACİZ İDDİASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Özel:Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş suikasti davasını Sincan'da takip ediyoruz

Ece Ocakdan'ın annesi "İntihar" denilerek dosyası kapatılan kızı için adalet bekliyor

Diyarbakır’da Suriyelilerin kaldığı ev kundaklandı

KAYSERİ'DE ÇOCUĞA TACİZ İDDİASI: KALABALIK İŞ YERLERİNİ ATEŞE VERDİ

Türk Tabipleri Birliği seçimini sol ittifak kazandı

Kılıçdaroğlu'ndan Sinan Oğan'a sert yanıt

ÖZEL:TÜRKİYE’NİN BÜTÜN EMEKÇİLERİ BİRLEŞİN VE HAKKINIZI ALIN

İZMİR'DE PATLAMA: 5 CAN KAYBI, 63 YARALI

Yükleniyor


Sinan Ateş cinayeti davası… Tutuklu sanık Tolgahan Demirbaş'a Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları yöneticileri soruldu, Savcı ve Mahkeme Başkanı "Dosyayla ilgisi yok, iddianamedeki isimleri sorun" dedi

SANIKLAR, CİNAYETİ ‘KİŞİSEL HUSUMET’ GİBİ ANLATTI

DOĞUKAN ÇEP HEDEF ALMIŞTI: KILIÇDAROĞLU'NDAN YANIT GELDİ

CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ DOĞUKAN ÇEP BAY KEMAL NEREDE" DİYE BAĞIRDI

Ayşe Ateş:Topyekün sergilenen kumpas tiyatrosu

ZAM YAĞMURU DEVAM EDİYOR…

  • Pazartesi 33.7 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Salı 34.4 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.9 ° / 20.2 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16