CHP'Lİ İSİM TÜVTÜRK'ÜN SİLİNEN 767 MİLYON LİRALIK VERGİ BORCUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TÜVTÜRK'ün silinen 767 milyon liralık vergi borcunu TBMM gündemine taşıdı. Bulut, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde '
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TÜVTÜRK'teki soygunu ve haksız kazancı Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, “Araç muayene istasyonları, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2005 yılında TÜVTÜRK'e devredilmiştir. Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK, Türkiye’nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarıyla milyonlarca araca hizmet vermektedir. TÜVTÜRK, araç muayene ve egzoz gazı emisyon ölçümünde rekabet ortamı oluşturulmadığından tekel durumundadır” dedi.
YÜZDE 37 ZAM GELDİ
Hususi araçlarını 2 yılda bir, yolcu ve yük taşıyan araçlar ile ticari araçlarını yılda bir muayene yaptırmakta zorunlu olan vatandaşların TÜVTÜRK'te fahiş fiyatlarla karşılaştığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Son gelen zamlarla birlikte araç muayene ücretleri KDV dahil otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde yüzde 37 artarak 503,86 liradan 685,58 liraya; otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda yüzde 36 artarak 372,88 liradan 507,40 liraya; traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde yüzde 36 artarak 189,98 liradan 258,42 liraya yükselmiştir. Egzoz ve emisyon ölçümleri de dahil edildiğine bu rakam daha da artmaktadır.
Araç sahipleri birkaç dakika süren rutin muayene sonrası mecburen bu fahiş fiyatları ödemek zorunda bırakılmaktadır. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. Maddesi'nde, “Kredi kartı ile yapılan ödemelerden komisyon talep edilemez” denilmektedir. Ancak TÜVTÜRK kredi kartı ödemelerinden komisyon alarak, vatandaşın cüzdanına ek bir yük oluşturmaktadır. Ödedikleri ücretin aldıkları hizmeti karşılamadığını kaydeden araç sahipleri bir an önce TÜVTÜRK'teki fahiş muayene ücretlerinin düşürülmesini istemektedir.
KAÇ ARAÇ MUAYENESİ GERÇEKLEŞTİ?
CHP'li Bulut, Bakan Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
• 2021 yılında egzoz ve emisyon ölçümleri de dahil kaç aracın muayenesi gerçekleştirilmiştir? Ne kadar kazanç elde edilmiştir?
• TÜVTÜRK verdiği hizmetler karşılığı araç muayene istasyonlarının özelleştiği günden günümüze devlete ne kadar kazanç beyan etmiştir? Bu kazançların ne kadar kısmı hazineye girmiştir?
• TÜVTÜRK, kredi kartı ile yapılan ödemelerde vatandaştan komisyon almasının gerekçesi nedir?
• TÜVTÜRK'ün fahiş ücretlerinin düşürülmesine yönelik bakanlığınızın herhangi bir girişimi olmuş mudur?
• 10 dakikalık araç muayenesine fahiş fiyatlar alan TÜVTÜRK ‘ün geçtiğimiz yıllarda 767 MİLYON LİRA VERGİ BORCUNUN SİLİNME GEREKÇESİ NEDİR?
-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ
ÖĞRENCİLER İÇİN TATİL ZAMANI: OKULLARDA İKİNCİ ARA TATİL BAŞLADI
TARİHİN HOCASI İLBER ORTAYLI HAYATINI KAYBETTİ
TCMB ANKETİ EKONOMİNİN YÖNÜNÜ GÖSTERDİ: ENFLASYON ARTIYOR, DOLAR YÜKSEK KALACAK
İSTİKLAL MARŞI’NI ARAPÇA OKUTTULAR: KARAMAN’DAKİ TÖREN TARTIŞMA YARATTI
“İŞTE BENİM STİLİM” YARIŞMACISI AYŞEGÜL ERASLAN EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
TOKAT NİKSAR’DA KORKUTAN DEPREM: 5.5 İLE SALLANDIK, EĞİTİME ARA VERİLDİ!
ABD’DE HALKBANK DAVASI DURDURULDU: ADALET BAKANI GÜRLEK’TEN AÇIKLAMA
DİPLOMA İPTALİ DÜNYAYA TAŞINDI: AVRUPA’DAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇİN İNCELEME
ROJİN KABAİŞ’İN BABASINA ÖLÜM TEHDİDİ: SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
PYD KURUCUSU SALİH MÜSLİM ÖLDÜ! ERBİL’DE TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDE HAYATINI KAYBETTİ
SAVCILIK, İMAMOĞLU’NUN PAYLAŞIMLARININ YAPILDIĞI HESABA SORUŞTURMA AÇTI
SAVAŞ DOĞALGAZI VURDU: NİSAN AYINDA ZAM KAPIDA!
ABD-İSRAİL GERİLİMİ SÜRERKEN HAMANEY’E SALDIRI GİRİŞİMİ
JANDARMA MÜDAHALESİ, TARTIŞMALI KİMLİK KONTROLÜ: İBB DAVASINDA GERİLİM TAVAN YAPTI!
Yükleniyor
MEYDANLAR ADALET ARIYOR: ÖZGÜR ÖZEL’DEN "UTANMAZ ADAMLAR" ÇIKIŞI VE İMAMOĞLU’NDAN TARİHİ MESAJ!
50 BİN LİRAYA SATILMIŞ: ŞAMPİYON AT SMART LATCH’İN KAVURMA YAPILDIĞI SKANDALDA YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN AÇTIĞI DAVADA AKPOLAT BERAAT ETTİ, İTİRAFÇIYA REKOR CEZA
VATANDAŞIN SIFIRI TÜKENDİ: EŞEL MOBİL BİTTİ, ZAM YAĞMURU ŞİMDİ BAŞLIYOR!
GÖKÇEK’TEN TARTIŞMA YARATAN AÇIKLAMA: “BU DÖNEMİN CİHADI CHP İLE BOĞUŞMAK”
TÜRKİYE’YE YÖNELEN FÜZELER FARKLI PATERN GÖSTERDİ
- Pazar 14.5 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazartesi 13.5 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Salı 17.4 ° / 8.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı


