Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde 63 bin kişiye hakaret soruşturması açıldığını söyleyen CHP'li Ali Mahir Başarır, avukatlara ödenen vekalet ücretinin 38 milyon 980 bin 320 TL'yi bulduğunu söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı ve AKP Başkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle re’sen yürütülen soruşturmalar ve akabinde açılan davalara ilişkin, ilgili mahkeme tarafından gönderilen tebligatın, Cumhurbaşkanına değil de vekaletnameleri olmadığı halde avukatlarına gönderilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Bu uygulamanın ilgili kanunlara çok açık bir şekilde aykırı olduğunu belirten CHP’li Başarır, “Cumhurbaşkanına hakaretten açılan binlerce dava var. Ama bakıyorsunuz ki açılan davaların dosyalarında Sayın Erdoğan’ın avukatlarının vekaleti olmadığı halde tebligat, Sayın Erdoğan’a değil doğrudan avukatlarına gönderiliyor. Belki de Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni dahi alınmadan gönderiliyor. Yargı, adalet Cumhurbaşkanına ayrı vatandaşa ayrı mı uygulanıyor? Anlamak mümkün değil” dedi.
Yapılan bu uygulamanın iktidarın yargı üzerinde etkisinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Başarır, “Cumhurbaşkanı avukatları, diğer görev yapan avukatlardan farklı özelliklere ve haklara mı sahip? Dava dosyalarında vekaletleri olmadığı halde hangi hakla tebligat doğrudan Cumhurbaşkanı avukatlarına gönderiliyor? İktidarın yargı üzerindeki etkisini biliyorduk. Ama bu kadarına da pes diyesi geliyor insanın. Yargı iktidarın çiftliği mi?” sözlerini dile getirdi.
YARGININ GÖREVİ, CUMHURBAŞKANI AVUKATLARINI ZENGİN ETMEK Mİ?
CHP’li Başarır sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde toplam 63 bin 41 kişiye soruşturma açıldı. Açılan bu soruşturmalardan 9 bin 554 kişi mahkum oldu
Bugün bir davada avukatlara ödenen vekalet ücreti 4 bin 80 TL. Basit bir matematik hesabıyla toplam 38 milyon 980 bin 320 TL vekalet ücreti eder. Yargının görevi Cumhurbaşkanı avukatlarını zengin etmek midir? Dosyada vekaletnamesi olmayan avukata vekalet ücreti mi ödenir?”
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Reklam
• İlgili Mahkemeler tarafından Cumhurbaşkanına yapılması gereken dava tebligatlarının, vekâletnamesi olmadığı halde avukatlarına tebliğ edilmesinin gerekçeleri nelerdir? Hangi kanunlar çerçevesinde bu işlemler yapılmıştır?
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davacı olduğu ya da davalı olduğu kaç tebligat mahkemeler tarafından Cumhurbaşkanına değil de vekâleti olmamasına rağmen avukatlarına tebliğ edilmiştir?
• Kanunlara aykırı bir şekilde, vekâleti olmamasına karşın tebligatın Cumhurbaşkanına değil de avukatlarına yapıldığı davalarla ilgili ne gibi işlemler yapılacaktır?
• Yapılan bu uygulama, İktidarın yargıya açık bir şekilde etki ettiğinin bir göstergesi değil midir?
• Ülkemizdeki kanunlar kişilere göre ayrı ayrı mı uygulanmaktadır?
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55