Tarih: 26.09.2020 10:17

CHP'Lİ BAŞARIR, EVRENSEL HİZMET FONU’NDA TOPLANAN PARALARI SORDU

Facebook Twitter Linked-in

CHP’li Başarır, Evrensel Hizmet Fonu’nun Türk Telekom’un özelleştirilmesi esnasında oluşturulduğunu ve asıl amacının özel firmaların yeteri kadar karlılık görmediği yerlerdeki hizmetlerin telafi edilmesi olduğunu belirtti.

CHP’li Başarır, “ Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, eğitim editörleri, bazı eğitim kuruluşları temsilcileri ve eğitim uzmanlarıyla gerçekleştirmiş olduğu çevrimiçi toplantıda, evinde İnterneti/bilgisayarı olmayan 3 milyon 17 bin 718 ve televizyonsuz 754 bin 429 öğrencinin Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) sistemini kullanamadığını ve Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paralarla bu sorunun ortadan kalkabileceğini, İnternet sağlayıcı kurumların maliyeti bu fondan sağlaması gerektiğini dile getirmiştir.” dedi.

CHP’li Milletvekili Ali Mahir Başarır Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu önergesinde;

“Tüm dünyada, devlet telekom tekellerinin özelleştirilmeye başlandığı 1990-2010 yılları arasında, özel firmaların yeteri kadar karlılık görmediği bölgelere götürmeyeceği hizmetleri telafi etmek için 'Evrensel Hizmet Fonu (Universal Service Fund)' kurulmuştur.

Söz konusu fon ülkemizde de 2005 yılında Türk Telekom’un özelleştirmesi sırasında oluşturulmuş ve 2007 yılında da 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun çerçevesinde “Evrensel Hizmet Fonu” kaynağını, cezalardan, ruhsat ücretlerinden ve ilgili kurumların gelirlerinden almaktadır.

2005 yılından bu zamana kadar Evrensel Hizmet Fonu’nda yaklaşık 11 milyar TL’nin toplandığı tahmin edilmektedir.

Diğer yandan dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan Covid-19 vakaları nedeniyle çocuklarımızın eğitimi, Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) ve televizyonlardan verilmeye çalışılmaktadır.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu; eğitim editörleri, bazı eğitim kuruluşları temsilcileri ve eğitim uzmanlarıyla gerçekleştirmiş olduğu çevrimiçi toplantıda, evinde İnterneti/bilgisayarı olmayan 3 milyon 17 bin 718 ve televizyonsuz 754 bin 429 öğrencinin Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) sistemini kullanamadığını belirterek ve Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paralarla bu sorunun ortadan kalkabileceğini, İnternet sağlayıcı kurumların maliyeti bu fondan sağlaması gerektiğini dile getirmiştir” açıklamalarına yer verdi.

Başarır, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. 2005 yılında oluşturulan Evrensel Hizmet Fonu’nda bu zamana kadar kaç TL para toplanmıştır?

2. Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paralardan bu zamana kadar nerelere, hangi gerekçelerle kaç TL para harcanmıştır?

3. Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paraların, evinde internet/bilgisayar ve televizyon olmayan öğrencilerin online eğitim almaları konusunda harcanması yönünde Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

4. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, evinde internet ve bilgisayarı olmayan öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılaması gerekçesiyle Evrensel Hizmet Fonu’ndan yararlanılması için bir talebi olmuş mudur?

5. Covid-19 nedeniyle, evlerinde temel eğitim almaya çalışan fakat internet erişimi ve bilgisayarı olmayan milyonlarca öğrencimiz varken söz konusu Evrensel Hizmet Fonu neden devreye sokulmamıştır? Evrensel Hizmet Fonu böyle bir zamanda kullanılmayacaksa hangi gerekçelerle ne için kullanılacaktır?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —