28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Yargıtay tarafından cezası onanan isimlerin yakalanma kararı infaz için savcılığa gönderildi.
Sanıklar arasında bulunan eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz konuyla ilgili Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, davayla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne adil yargılanma hakkı ve kanunilik unsuru çerçevesinde bireysel başvurular gerçekleştirildiğini fakat bir karar verilmediğini söyledi.
Ersöz, Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu çoğunluğu 80 yaşın üzerinde olan sanıklar hakkındaki yakalama kararının toplum vicdanını rahatsız ettiğini ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.
NE OLMUŞTU?
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onamıştı.
Cezaevine konulması için yakalama kararı çıkartılan isimler şöyleydi:
Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç ile emekli generaller Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.
ÇETİN DOĞAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
5. Ağır Ceza Mahkemesi 28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında tutuklama kararı verdi. Doğan, konuya ilişkin Halk TV'den Hazar Dost'a konuştu.
Çetin Doğan, verilen karara karşı yarın İnfaz Savcılığı'na itiraz edeceklerini belirtirken 'Sözün bittiği yerdeyiz. Bu konuda hiçbir şey yok, karar yok. Hukuk bu kadar yerin altında' dedi. Kararı verenlerin 'çocuklarına miras' olarak kalacağını söyledi.
Doğan, 'Kendilerini böyle tarihe geçirecekler. Mevcut durum itibariyle prosedürü takip ediyoruz. Anayasa Mahkemesi'nde inceleme devam ediyor. Yaş ve sağlık durumunu göz önünde bulundurulması gerektiğini söylemişti. AYM hala inceliyor' diye konuştu.
Şu an evinde olduğunu söyleyen Çetin Doğan, 'İnfaz savcılığına 'AYM'nin kararı beklensin' diye dilekçe vereceğiz yarın sabah. Bu dava siyasi bir dava. Valizimiz, her zaman hazır' diyerek avukatlarının süreci takip ettiğini söyledi. AYM'den düzgün ve hukuka uygun bir karar beklediklerine dikkat çeken Doğan, bu kararın siyasi olduğunun da altını çizdi.