ÇAVUŞOĞLU: AHLAKİ VE İNSANİ SORUMLULUKLARIMIZI YETERİNCE YERİNE GETİRDİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak göç konusunda ahlaki ve insani sorumluluklarımızı yeterince yerine getirdik. Bizim artık ilave bir mülteci yükü kaldırmamız söz konusu değildir." dedi.

GÜNDEM 29.08.2021 23:43:53 0
ÇAVUŞOĞLU: AHLAKİ VE İNSANİ SORUMLULUKLARIMIZI YETERİNCE YERİNE GETİRDİK

Antalya’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Afganistan’daki kriz endişe verici boyuta ulaştı. 10 milyona yakın çocuğun hayatı kuraklık, açlık ve salgın nedeniyle tehlikede. Afganistan’da 3.5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Taliban Kabil havalimanının işletilmesi konusunda bizden teknik olarak destek istedi. Biz de bu konuyu kendi aramızda ve diğer ülkeler ile değerlendirdik ve değerlendiriyoruz. Hiçbir ülkeden bugüne kadar 'Göçmenleri Afganistan'dan çıkardıktan sonra daha doğrusu tahliye edilen kişileri Türkiye'de belli bir süre tutalım' teklifi hiç olmadı” dedi.

Toplantıyı her iki ülkeden çok sayıda basın mensubu takip etti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına Afganistan’dan tahliye süreci hakkında bilgi vererek başladı. Bakan Çavuşoğlu, “Diğer ülkeler gibi biz de tahliyelerimizi gerçekleştirdik. Tahliye konusunda bizden yardım isteyen birçok ülkeye de destek verdik. Perşembe günü Kabil’de yaşanan terör saldırıları ülkedeki durumun ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gösterdi. Şimdi ise önceliğimiz siyasi süreç ve insanı duruma katkı sağlamaktır. Geçiş dönemin bir an önce tamamlanması ve ülkede otoritenin tesisi en büyük temennimiz. Büyükelçiliğimiz faaliyetlerine şuanda devam ediyor. Daha önce söylediğim gibi Taliban’ın yabancılar ve yabancı misyonlara dair olumlu söylemleri oldu” dedi.

Ülkedeki krizin endişe verici duruma ulaştığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Ülkenin yarısından fazlası acil insanı yardıma muhtaç, 10 milyona yakın çocuğun hayatı kuraklık, açlık ve salgın nedeniyle tehlikede. Ülkede özellikle yaşanan kuraklık nedeni ile ciddi bir açlık yaşanabilir. Uluslararası toplum yardımlarını attırılmalıdır. İnsanı yardımların ulaştırılması için BM ve yardım kuruluşlarına gerekli güvenliğin sağlanması lazım. Bunun için de Taliban ile uluslararası toplum olarak diyalogun sürdürülmesi gerekir. Şuanda Afganistan’da 3.5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Afganistan kaynaklı göç akımı kriz boyutuna ulaşırsa sadece bölge ülkeleri değil Avrupa dahil herkes etkilenir. Suriye krizinden dersler çıkarmalıyız. Biz göç konusunda ahlaki ve insani görevimizi yerine getirdik. Bizim artık ilave bir mülteci yükü kaldırmamız söz konusu değildir. Diğer taraftan AB’nin de taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Almaya ile her alanda ilişkilerimiz gelişiyor. Geçen sene 37.7 milyar dolar civarındaydı bugünkü rakamlara baktığımız zaman arttığını görüyoruz. İlk defa 40 milyar doların üstüne çıkacağımızı öngörüyoruz” açıklamasına yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu, Kabil Havalimanı'nın nasıl işletileceği ile ilgili soruya ise, “Daha önceki yönetimin de bu yönde bir teklifi olmuştu değerlendiriyorduk. Taliban da havalimanının işletilmesi konusunda bizden teknik olarak destek istedi. Bizde bu konuyu kendi aramızda ve diğer ülkeler ile değerlendirdik ve değerlendiriyoruz. Ekiplerimiz havalimanında incelemelerde bulundu. Burada önemli olan güvenliğin tesis edilmesidir. Aksi taktirde hiçbir ülke kendi personelini tehlikeye atmaz. Onun dışında bizim raporlarımızın gösterdiği gibi havalimanında ciddi tahribat var. Bunların giderilmesi gerekiyor. Bunun için ihtiyaç duyulan tesisat sağlanmalıdır. Biz dönmek isteyen vatandaşlarımızın hemen hemen hepsini getirdik. Perşembe günü saldırıdan sonra tahliyeler durdu. Havalimanı konusu ciddi bir konu. Bunu titizlikle değerlendiriyoruz. Önümüzdeki süreçte daha sivil uçuşlara açılması için yerinde incelemeler devam edecek” dedi.

Fransa’dan gelen güvenli bölge oluşturulması yönündeki teklifi de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “Fransa’dan ilginç önlemler ve teklifler gelebiliyor. Bu teklif kulağa hoş geliyor. BM’nin bir gücünün olması. Ama uygulamada bu kolay mı? Ona bakmak lazım. BM burada ne yapması lazım? Farklı ülkelerden bir güç oluşturması lazım. Bugün NATO’dan daha güçlü bir örgüt var mı? Bu durumda bu ülkeler buraya güç verecek. Bunu Afganistan’daki taraflar ile görüşmek lazım. Buna izin verecekler mi? Şuanda Taliban havalimanın içerisinde ve dışarısında güvenliği kendisini sağlamak istiyor. Bunun çok uygulamada mümkün olmayacağını anlattık. Havalimanının açılması için güvenlik konusunda herkesin emin olması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

Afganların Türkiye'de tutulacağı iddialarına ilişkin ise Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
'Maalesef dezenformasyon böyle durumlarda çok daha yaygın oluyor, hatta bazen de etkili olabiliyor. Özellikle ABD ve İngiltere'nin Afganları ülkeden çıkardıktan sonra Türkiye'de belli bir süre tutacağına dair iddialar ortaya atıldı. O ülkeler bunu yalanladı. Öyle bir şeyin olmadığını yalanladılar. Gerçekten de hiçbir ülkeden bugüne kadar 'Göçmenleri Afganistan'dan çıkardıktan sonra daha doğrusu tahliye edilen kişileri Türkiye'de belli bir süre tutalım' teklifi hiç olmadı. En başta vize konusunda ABD'nin bir açıklaması oldu, biz de zaten net bir şekilde ona karşı çıktık. Böyle bir teklif ne Almanya'dan ne de başka bir ülkeden bize gelmedi.'


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10370,03%0,26
  • DOLAR

    32,70% 0,17
  • EURO

    35,11% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2444,09% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3946,37% 0,43

Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim...

SİNAN ATEŞ DAVASI'NDA GERGİNLİK: MÜŞTEKİ AVUKATI VE REMZİ ÇAYIR SALONDAN ÇIKARILDI

Ukrayna Güvenlik Servisi: “Hükümeti devirmeyi hedefleyen darbe girişimi engellendi”

Eski MİT personeli Çağlar Zorlu:Savcılar Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’ya hakkımı helal etmiyorum

Sivas Katliam'ın 31'inci yılında anma yürüyüşü...

AKARYAKIT FİYATLARI DURULMUYOR!

HATAY'DA SURİYELİ GERGİNLİĞİ

MHP'li sanık Ufuk Köktürk: Sadece MHP önünde fotoğrafım var diye bunlar başıma geldi

Ali İsmail Korkmaz’ın ismi Güzelbahçe’de yaşayacak

BAKANLIK'TAN SURİYE AÇIKLAMASI!

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI: YENİ BAKANLAR BELLİ OLDU!

MEHMET ÖZHASEKİ, BAKANLIKTAN İSTİFA ETTİ

İletişim Başkanı Altun: "Provokasyonlar yakından takip edilmektedir"

Bakan Tunç: “Kayseri'deki çocuk istismarı olayıyla ilgili şüpheli şahıs tutuklanmıştır. Sığınmacılar üzerinden milletimizin birliğini bozmaya yönelik faaliyetler ile ilgili soruşturmalar sürdürülüyor”

EYLEM TOK'UN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE TÜRKİYE KARŞITI GÖSTERİLER

CHP Lideri Özel'den emeklilere müjde: "Emekli Halk Kart geliyor"

Ali Yerlikaya'dan Kayseri’de yaşanan olaylara ilişkin açıklama

Bakan Şimşek’in ‘asgari ücret’ çıkışına Özgür Özel’den rest

10 EKİM GAR KATLİAMI DAVASINDA KARAR!

Emekli vatandaşlar Çorum'dan hükümete seslendi: Emeklinin hali perişan, sesimizi duyun

Sinan Ateş cinayeti davası… Tutuklu sanık Tolgahan Demirbaş'a Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları yöneticileri soruldu, Savcı ve Mahkeme Başkanı "Dosyayla ilgisi yok, iddianamedeki isimleri sorun" dedi

SANIKLAR, CİNAYETİ ‘KİŞİSEL HUSUMET’ GİBİ ANLATTI

DOĞUKAN ÇEP HEDEF ALMIŞTI: KILIÇDAROĞLU'NDAN YANIT GELDİ

CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ DOĞUKAN ÇEP BAY KEMAL NEREDE" DİYE BAĞIRDI

Ayşe Ateş:Topyekün sergilenen kumpas tiyatrosu

ZAM YAĞMURU DEVAM EDİYOR…

Kasımpaşa'dan Erdoğan'a mesaj: "İlacımı alamadım. Hani çözülecekti bu sıkıntılar? Bize bir simit, çayı çok görenlere gereği yapılır"

Boşandığı eşi tarafından bıçaklanan Yüsra Binnaz Çimtay, 8 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Fransa seçimlerinin ilk turu tamamlandı...

Yükleniyor


Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim...

SİNAN ATEŞ DAVASI'NDA GERGİNLİK: MÜŞTEKİ AVUKATI VE REMZİ ÇAYIR SALONDAN ÇIKARILDI

Ukrayna Güvenlik Servisi: “Hükümeti devirmeyi hedefleyen darbe girişimi engellendi”

Eski MİT personeli Çağlar Zorlu:Savcılar Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’ya hakkımı helal etmiyorum

Sivas Katliam'ın 31'inci yılında anma yürüyüşü...

MHP'li sanık Ufuk Köktürk: Sadece MHP önünde fotoğrafım var diye bunlar başıma geldi

Ali İsmail Korkmaz’ın ismi Güzelbahçe’de yaşayacak

  • Salı 34.4 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.9 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Perşembe 36.3 ° / 19.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16