Kısa adı HAMOK olan Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu, yeni Yargı Reformu paketinde yerel basına yönelik bazı resmi ilanların kaldırılacak olmasının yerel basını yok etme tehlikesiyle karşı kaşıya bırakacağını belirtti.
HAMOK Dönem Sözcüsü ve Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, yazılı bir açıklama ile, Anadolu Basını, yani Yerel Gazetelerin, 100. yılına yaklaşan Cumhuriyet tarihinde ilk kez yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığının günlerdir farklı platformlarda dile getirildiğini hatırlatarak bu durumun da kabul edilebilir olmadığını, bu nedenle iktidarın bu hatalı girişiminden geri dönmesini istediklerini bildirdi. Seyfettin “Bu feryada neden kulak verilmiyor?” sorusunu sordu.
HAMOK Sözcüsü Nebil Seyfettin’in 10 Meslek Odası adına kaleme aldığı açıklaması şöyle: “Bizler, HAMOK olarak, halkımıza doğru haber alma imkanı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşlarının önemli bir toplumsal görevi icra ettiğine ve demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımızın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğine inanıyoruz.
Anadolu basınının susturulmasıyla Anadolu’nun susacağını ve karanlığa bürüneceği bilincinde olan iktidar, ilk etapta, halkın cebinden parası çıkan icra ilanlarının, ardından ihale ilanlarını kesme eğiliminde olduğu, bizzat Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop tarafından açıkça ifade edildi.
Yerel Gazetelerin en büyük gelir kaynağını oluşturan Resmi İlanları, çıkarmak istediği yargı reformu paketiyle yerel basın yerine yaygın basında, yani sadece kendi havuz medyasında yayınlamak isteyen iktidar, maalesef Anadolu Basınının feryadını duymazdan gelmektedir.
Yerel Basının; Baskıdan kağıda, mürekkepten boyaya her üretim kaleminde dövize bağlılık nedeniyle büyük yaralar aldığını biliyoruz. Yerel Basının ilan alması, hiçbir borcunun olmaması şartına bağlı! Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, Yargı Reformu’nda icra iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanması zorunluğunun kaldırılacağı düşüncesi, Yerel Basınımızın sonu olacaktır.
Önce kağıt fabrikalarının satılmasıyla zora sokulan ve binlerce emekçisi işsiz kalan Anadolu Basını yanı sıra,
sistemle birlikte giderek sertleşen ekonomik kriz de basını ve ifade özgürlüğünü yaraladı. Pek çok basın yayın kuruluşu, çalışanlarının işine son vermek zorunda kaldı. İlanların kesilmesi demek, yeni işsizler ordusuna bir ordu katmak demektir.
Bu nedenle, ‘feryadımıza kulak verin, Türkiye karanlığa bürünmesin” serzenişinde bulunan yerel basınımızın yanında olmayı ve koşulsuz destek vermeyi yurtseverlik görevi olarak görüyoruz. HAMOK olarak, Hatay’dan; başta İktidar Partisi olmak üzere, TBMM’de grubu olan tüm Milletvekillerimize sesleniyoruz. Ekim ayında başlayacak olan yeni dönem Meclis 1çalışmalarında, Anadolu Basınımızın sesine kulak verilmesini önemle rica ediyoruz.”