BEKÇİLERE SİLAH TAŞIMA YETKİSİ VEREN DÜZENLEMEYİ GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

 BEKÇİLERE SİLAH TAŞIMA YETKİSİ VEREN DÜZENLEMEYİ GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

TBMM'de AKP ile MHP, halkın yaşamsal sorunlarına yönelik tüm önerileri reddetti. İktidar ve ortağı, bekçilere resmen silah taşıma yetkisi veren düzenlemeyi görüşmeye başladı. Halkın 48 gün boyunca bekleyen talepleri ise görüşü

Koronavirüs salgını gerekçesiyle çalışmalarına 48 gün ara veren Meclis’te tatil dönüşü halkın acil talepleri yerine AKP'nin hayata geçirmek istediği tartışmalı düzenlemelerin görüşülmesine başlandı. TBMM Genel Kurulu'nda ve komisyon toplantılarında söz alarak yaşamsal konuların görüşülmesini isteyen muhalefetin önerileri ise reddedildi.Verilen uzun aranın ardından önceki gün yeniden toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, üzerinden bir hafta geçen 27 Mayıs Darbesi hakkında konuştu. Halkın yaşamsal taleplerine değinmek yerine gündemden düşen askeri darbe hakkında konuşan Yayman'ın ardından muhalefet temsilcileri de söz aldı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise ‘çiftçi borçları ve üretim sorunlarını’ anlattı. Durmaz, çiftçinin 'tükenmişliğin sınırında' olduğunu bildirdi.Daha sonra söz alan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise 'Mardin ve çevre illerdeki tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik kesintileri' hakkında konuşma yaptı. Turan, elektrik kesintilerinin ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğuna dikkat çekti.
TÜM ÖNERİLERİ REDDETTİLER
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, konuşmaların ardından gündem önerileri sunan muhalefet, TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun değil, toplumsal sorunlarla ilgili düzenlemelerin ele alınmasını istedi.
Bu kapsamda İYİ Parti, Kredi Yurtlar Kurumu'nun öğrencilere verdiği öğrenim kredilerinin görüşülmesini istedi. İYİ Parti'nin talebinde, ekonomik krizin öğrencileri borç yükü ile başbaşa bıraktığı bildirildi. HDP, yerel seçimlerde kazandığı belediyelere pandemi sürecinde atanan kayyumların, CHP ise koronavirüs nedeniyle ertelenen sınavların gündeme gelmesini talep etti. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de uzman erbaş ve ateşli silah ile bıçaklarla ilgili kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması yönünde bir teklifte bulundu. Muhalefet, memurlar için her seçim öncesinde söz verilen 3600 ek gösterge ile ilgili düzenlemenin gündeme alınması önerisinde bulundu. AKP ve MHP, tüm teklifleri reddederek, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun görüşmelerine başladı.
KOMİSYONDA DA TERCİH AYNI
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda önceki gün tüm itirazlara rağmen mülkiyet hakkının gaspına neden olabileceği eleştirileri yapılan Rekabetin Korunması Kanunu'nda değişiklik öngören teklif ele alındı. HDP, düzenlemenin otoriterleşmeyi artıracağını ve Rekabet Kurumu'nun özerkliğini sona erdireceğine vurgu yaptı. İyi Parti ile CHP de mülkiyet hakkı vurgusu yaparak, değişiklikte bu hakkı gasp etmeye dönük maddeler olduğunu ifade etti. Teklif, itirazlara rağmen kabul edildi ve Genel Kurul'a sevk edildi.
TEKLİFİ HAZIRLAYANLAR ORTADA YOK
TBMM Genel Kurulu’nda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’na yönelik görüşmelerde, muhalefetin kolluk kuvvetlerine yönelik yoğun eleştirileri yaşandı. Son günlerde bekçilerin çok sayıda şiddet olayına karıştığını ifade eden muhalefet milletvekilleri, teklifi hazırlayan AKP’li milletvekillerinin görüşmelere katılmamasına da tepki gösterdi.
CHP Milletvekili Ali Öztunç, bekçileri resmen silahlandıracak düzenlemenin ağır sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunurken, HDP’li Saruhan Oluç ise “Bu uygulamalar toplumda bir korku ve tehdit yaratmaya dönüktür. Polis ve bekçi sayısını artırarak toplumun tamamına