Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yasayla yetkileri genişletilen bekçiler, suç işlenmesini önlemek’, ‘kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak’, ‘hakkında zorla getirilme kararı olanları yakalamak’ amaçlarıyla vatandaşları ve araçları durdurabilecek, durdurduğu kişilerin kimliğini, bulundurması gereken diğer belgeleri isteyebilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM’de tartışmalı şekilde geçen Bekçi Yasasını onayladı. Yasayla bekçilerin yetkileri genişletildi. Bekçiler ‘suç işlenmesini önlemek’, ‘kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak’, ‘hakkında zorla getirilme kararı olanları yakalamak’ amaçlarıyla vatandaşları ve araçları durdurabilecek. Durdurduğu vatandaşlara makul bir gerekçe belirtmek zorunda olacak.
Bekçiler durdurduğu kişilerin kimliğini, bulundurması gereken diğer belgeleri isteyebilecek. Bunları yapmayan ya da gerçeğe aykırı belge ya da kimlik ibraz edenleri tutuklayıp, kolluğa teslim edebilecek. Bekçiler, silah taşıyan kişilere karşı el ile tedbir alabilecek ancak kişilerin üstünün çıkarmasını ya da aracın dışardan görünmeyen bölümlerini açmasını isteyemeyecek.
Bekçiler ‘kamu düzenini bozacak mahiyetteki’ gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alabilecek, ‘halkın sükûn ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri’ engelleyecek, ‘sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe mâni olan taşıtların ve diğer engellerin kaldırılmasını’ sağlayacak.
Yasaya göre birlikte artık bekçiler 3 ay temel eğitim alacak, en az bir yıl aday bekçi olarak görev yapacak ve adaylık süreci 2 yılı geçemeyecek. Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla hâl ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilen ve aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olan bekçilerin ilişkileri İçişleri Bakanının onayı ile kesilecek.