BAROLARIN YETKİSİ ELİNDENMİ ALINACAK?

BAROLARIN YETKİSİ ELİNDENMİ ALINACAK?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşma ile gündeme gelen avukatlara meslekten çıkarma cezası ile ilgili AKP'nin bir düzenleme üzerinde çalıştığı öğrenildi. Kovuşturm

Avukatlara ‘meslekten çıkarma’ cezası Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adli yıl açılış törenindeki konuşmasıyla gündeme gelmişti.Erdoğan isim telaffuz etmeden yaptığı açıklamada, ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’in devlet tarafından ikna edilmeye çalışıldığını belirtmiş, fotoğrafının asıldığı İstanbul Barosu’nu hedef alarak, ‘terör örgütleriyle içli dışlı olan avukatlar’ için meslekten men edilmeleri yönünde yeni bir düzenlemenin sinyalini vermişti.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yeni düzenlemede, kanunun 135. maddesine eklenecek bir ifade ile ‘müvekkili ile özdeşleşen ve müvekkilinin işlediği suçlarla ilgili destek niteliğinde eylem ve söylem içine giren avukatlara’, ‘meslekten çıkarma’ cezası verilebilmesi var.

Bu kapsamda disiplin kovuşturması yetkisinin barolardan alınarak, Türkiye Barolar Birliği’ne veya doğrudan Adalet Bakanlığı’na verilmesi de alternatifler arasında yer alıyor.Buna göre, ‘çoklu baro’ düzenlemesi de göz önüne alındığında, disiplin soruşturmalarının barolar yerine üst bir kuruluş tarafından yapılması öngörülüyor.