Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs önlemlerine ilişkin alınan yeni kararlar kapsamında, açık havada maske takma zorunluluğunun kalktığını açıkladı.
Koca, “Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda, havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak” dedi. Koca, gece 24:00’ten sonra süren müzik yasağına ilişkin soruya ise “Müzik yasağı ile ilgili Bilim Kurulu’nun aldığı karar yoktu. Onun da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim” diye yanıt verdi.
Fahrettin Koca, koronavirüs önlemlerine ilişkin bugünkü Bilim Kurulu’nda alınan yeni kararlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Koca, özetle şunları söyledi:“Bir süredir, salgın toplum hayatımızı eski ölçüde etkilemediği ve uyarılara ihtiyaç azaldığı için huzurlarınıza çıkmadım. Daha önce düzenli olarak yaptığımız koronavirüs konuşmalarının azalması, hissettiğinize inandığım gibi iyiye gidişe işarettir. Bugünkü buluşmamızsa sanırım ilk günlerin endişeli konuşmalarına önem bakımından yakın, duygu bakımındansa son derece pozitiftir.
Size nihayet, beklediğiniz haberleri vereceğim. Kısıtlamalardan çok onların yerini alamaya başlayan serbestlikten söz edeceğim. Huzurlarınızdaki kişi, iki yıl boyunca size kısıtlama ısrarında bulunan kişidir. Şimdi ise ‘her şeyi gözden geçirmenin zamanı geldi’ diyor.Salgın hastalığın, vaka sayılarına kıyasla en az etkilediği ülkeler arasındayız. Şu anda Türkiye’de salgının toplumsal hayatı eskisine oranla çok daha az etkilediğini yeri gelmişken vurgulamak isterim.
Kısıtlamalara sabretmede büyük kararlılık gösteren milletimize teşekkür etmek isterim. Bir süredir sizlere, koronavirüs dediğimiz hastalığın gündemde kalma vasfını kaybetmekte olduğunu söylüyorum. Türkiye’deki durumu detaylarıyla bilerek vardığımız sonuca, dünyanın birçok ülkesinde de alınan kararlarla varıldığını biliyoruz. Tedbirlere bizden çok sonra başvuran ülkeler, kısıtlamalardan büyük oranda vazgeçmiş durumda. Bildiğiniz gibi ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı.
Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken, koronavirüsle mücadelenin aşıyla verileceğidir. Bununla birlikte salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilaç da var. 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile bağışıklığı baskılanmış kişilerde başladık. Şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan çıkarmakta.
“MUTAKABATLA ALINMADI”
Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak mutabakatla alınmış kararlar değildir. Bilim insanlarımızdan ‘henüz erken’ diyen ve bekleme taraftarı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise dünyadaki benzer gelişmeleri dikkate alarak, salgın baskısından kurtulmuş hayata dönüş için aldığımız inisiyatifi destekliyor.
“MASKE ZORUNLULUĞU KAKLTI”
Aldığımız kararları maddeler halinde açıklıyorum. Bir; artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. İki; kapalı ortamlarda, havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak. Dört; hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Beş; okullarda iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması uygulamasına gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrencinin izole edilmesi yeterli bulanacak ve eğitime devam edilecektir.
Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgını günlük hayatın kriteri olmaktan çıkarmalıyız. ‘Bundan sonra ne yapmalıyız’ derseniz cevabı açık. Salgınla toplum olarak kısıtlamalar aracılığıyla mücadele etme döneminden, hastalıktan bireysel olarak korunma aşamasına geçmeliyiz. Kişisel korunmada istersek süre gelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz.Maske konusunda prensip şudur; maskeyi hayatımızdan çıkarmıyoruz. Maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlarla bir aradayken maske günlük hayatımızın parçası olmalıdır.”
“YÜZDE 92’Sİ EK HASTALIKLI”
Bakan Koca, izlettiği kısa sinevizyonun ardandan verileri paylaştı. Bakan Koca, son bir ayda vefat eden yurttaşların yalnızca yüzde 8’nin ek hastalığı olmadığını belirterek, “Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 92’sinin koronavirüs dışında ek bir hastalığı olduğun ifade eden önemli bir grafik… Yani koronavirüs dışında ilave hastalığı olan yüzde 92,2. Sadece koronavirüs tanısı alan ise 7,8. Hiç hastalığı olmayanların vefat yaş ortalaması ise 63. Hiç ek hastalığı olmayan vatandaşlarımızın yaş ortalamasının da yine gençler olmadığını görüyoruz. Ek hastalığı olanların vefat yaş ortalaması ise 77” dedi.
Koca, 2021 yılının mayıs ayında vefat yaş ortalamasının 68 olduğunu ve Omicron varyantıyla vefat yaş ortalamasının 77’ye yükseldiğini kaydederek, “Burada şunu anlamış oluyoruz; Delta, virülansı yüksek olan bir varyanttı. Genç yaş grubunu da etkileyen varyanttı. O dönemde yaş ortalaması 68’ken Omicron daha yaşlı ve ek hastalığı olan kişileri etkileyen bir varyant. O durumda da yaş ortalaması 77’ye kadar çıkmış oldu” diye konuştu.
Bakan Koca, son bir ayda vefat edenlerin yüzde 91,5’nin 60 yaşından büyük olduğunu aktararak, “Delta varyantının baskın olduğu 2021 Mayıs ayında bu oran ise 71,4’tü” dedi.Koca, hastaneye günlük yatışların Omicron öncesi döneme geldiğini söyleyerek, “Ortalama altı, yedi hafta öncesine gelmiş olduğumuz görüyoruz. Yoğun bakımlarda da son iki haftada günlük yatışların azaldığını ve önemli oranda düşüşe geçtiğini gördüğümüz bir grafik” diye bilgi verdi.
Bakan Koca, basının sorularını yanıtladı. Turkovac aşısı uygulamasının kaç doza ulaştığına ilişkin soruya yanıt veren Koca, 1 milyon aşıyı sahaya verdiklerini ve üretiminin iki ay sonra aylık 1,5-2 milyona erişeceğini söyledi. Koca, Kongo’ya 130 bin doz aşı gönderdiklerini aktararak, “Turkovac’ı biz, önceki hafta bütün hastanelerimizde uygulamaya başladık. Gelecek haftandan itibaren aile hekimleri dahil olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarımızda başlatmak istiyoruz. Turkovac aşımıza sahip çıkalım. Özellike Sinovac ile yapılmış çalışmalarda etkinliğini iyi biliyoruz. 5-6 kat oranda etkinliği biliyoruz” diye konuştu.
Bakan Koca, koronavirüse karşı kullanılan Molnupiravir ilacıyla ilgili, “Özellikle 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış olanlara verilmek şeklinde. Bunu sahaya yaygın olarak verdik. 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilere verilecek. Molnupiravir’in hastaneye yatışı en az yüzde 30 oranında azalttığını biliyoruz… Bu ilacı yerlileştirdik. 70’te bir oranında maliyete üretilerek, bu ilacı yaygın olarak bütün illerimize dağıtmış olduk. Önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız aşı konusunda hassas olmalı, 65 yaş üstü vatandaşlarımız hatırlatma dozlarını ihmal etmemeli” dedi.
“BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMIŞ KİŞİLERE DÜŞÜNÜLEBİLİR”
Koca, Biontech aşısının dördüncü dozunun ne zaman yapılacağına ilişkin soruya ise “Dördüncü dozla ilgili Bilim Kurulu’nun kararı olmadı. Dördüncü doz gerekecekse daha çok riskli, bağışıklığı baskılanmış olan kişiler için düşünülebilir” diye yanıt verdi.Bakan Koca, Turkovac ile ilgili “Faz 3 çalışması vaka alınmadan durduruldu” iddiasına ilişkin şunları söyledi:
“Klinik çalışma devam ediyor. Klinik çalışmaların durdurulduğu diye durum söz konusu değil. Üzüntüm, Türkiye’nin 50 yıl sonra, bir şekilde hücreden aşı üretme başarısı gösteren bir dönemde heyecan duymamız gerekirken doğrusu üzülüyorum. Bilim insanlarımızın bizim vatandaşımızı da motive etme sorumluluğu olması gerekmez mi?”
Koca, koronavirüslü hastaların izolasyon sürecinde değişiklik olmadığını ve yedinci günden sonra semptom yoksa izolasyonun biteceğini söyledi. Bakan Koca, yeni kararların İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle uygulanmaya başlanacağını bildirdi.
TOPLU TAŞIMADA MASKE ZORUNLULUĞU DEVAM EDECEK
Koca, gece saat 24:00’ten sonra müzik yasağının ne zaman kalkacağına ve toplu taşımada maskelerin çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin soruya şöyle cevap verdi:“Özellikle mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda; uçak, otobüs, tiyatro, sinema, sağlık kuruluşları gibi alanlarda maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Bunun dışında kapalı alan olup, mesafe korunabiliyorsa o durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maske hayatımızdan çıkmadı ama nerede gerekiyorsa, gerekli alanda yanımızda taşımak gerektiğini söylüyoruz.
Maskenin pandemi, salgın dönemi bittikten sonra hayatımızda yeri olacak mı? Biz biliyoruz ki 2021 yılında, maske yaygın kullanılmak suretiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarını neredeyse görmedik. Pandemi sonrası dönemde de grip, nezle, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, belirtisi olan vatandaşımız, bir başkasına bulaştırmamak için normal hayatımızda da maskenin takılması gerektiğini biliyor.
“BİLİM KURULU’NUN KARARI YOKTU”
Müzik yasağı ile ilgili Bilim Kurulu’nun aldığı karar yoktu. Onun da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim.”
Bakan Koca, maskenin toplu taşımada nasıl kullanılacağına da açıklık getirerek, “Kapalı alanlarla ilgili uçak, otobüs, servis, okulların kapalı alanları gibi mesafenin korunamadığı yerlerde maske zorunlu” dedi.
Koca, 12 yaş altı çocukların aşılanması konusunda Turkovac için çalışma başlattıklarını söyledi. Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara ise “12-16 yaş ve 5-12 yaş arası aşı çalışmalarımız planlanıyor. Önümüzdeki dönem içerisinde de o yaş grubuna doğru çalışmalar gelecek” diye konuştu.
“SAĞLIKTA ŞİDDET ÇALIŞMASINDA SON AŞAMAYA GELİNİYOR”
Bakan Koca, sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini aktararak, “Maaşlar konusuyla ilgili Çalışma ve Maliye bakanımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Emeklilikle ilgili ise 3600 gibi genel bir çalışma söz konusu. O çalışmayla birlikte değerlendirilmiş olacak. Bizim burada beklentimiz, özellikle hekimlerin de hakimlere benzer şekilde emeklilikte korunması. Şiddetle ilgili özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde, Adalet Bakanımızla birlikte son üç aydan bu yana devam eden çalışmamız var. Bununla ilgili bir noktaya geldiğimiz söyleyebilirim…
Sayın Cumhurbaşkanımıza bu çalışmayı arz edeceğimizi ve bunların uzun sürmeyeceğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.Koca, sağlıkta şiddetle ilgili Adalet Akademisi’nde sempozyum düzenleyeceklerini aktararak, “Yargıda da sağlıkta şiddet ile farkındalığı sağlamak üzere bu sempozyum 10 Mart’ta yapılmış olacak” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55