BAKAN KİRİŞÇİ'DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, MHP Niğde İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. İl Başkanı Cumali İnce, artan girdi maliyetlerini anımsatarak “Bu konuda çiftçilerimize nasıl bir destek verebilirsiniz? Müjdeniz var mı” diye sordu. K

GÜNDEM 25.04.2022 08:47:14 0
BAKAN KİRİŞÇİ

ANKA Haber Ajansı'ndan Enes Can Özmen'in aktardığına göre; Vahit Kirişci, bir dizi programa katılmak üzere bugün Niğde'ye geldi. Kirişci, MHP Niğde İl Başkanlığı’nı da ziyaret etti. İl Başkanı Cumali İnce, artan girdi maliyetlerini anımsatarak, “Bu konuda çiftçilerimize nasıl bir destek verebilirsiniz? Müjdeniz var mı” diye sordu.
Bakan Kirişci, '20 yıldan beri, sadece AKP hükümetleri döneminde mesela 3,4 milyar TL düzeyine çıkmış bizim Niğde üzerinde tarıma vermiş olduğumuz destekler. Bu gerçekten sevindirici bir rakam olarak dursa da netice itibariyle bu destekleri bizim biraz sadeleştirmemiz, bürokrasiyi azaltmamız, doğru adreslere destekleri yönlendirmemiz gerekiyor. Bu noktalarda bir iyileştirme çalışmasına çok büyük ihtiyaç olduğunu görüyoruz' dedi.
'KANUN DIŞI BİR KONUMDAN MEŞRU BİR ZEMİNE TAŞIMAK ADINA ÇALIŞMAMIZ VAR'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci şunları söyledi:

Niğde'nin bizim tarım sektöründe ayrı bir yeri var, onu söyleyeyim. Çünkü olduğundan fazla üretim yapan bir şehir, yani kendini zorlayan bir şehir. Burası pek çok konuda ya birinci ya ikinci ya üçüncü sırada; bu yönü ile iftihar edilecek, örnek gösterilecek bir kent. Ama bu kentin daha fazla teşvik edilmesi, daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bilhassa IPARD konusunda imkanlardan Niğde'miz yararlanamıyordu. Şimdi Niğde'mizin de yararlanması için çalışmanın içerisine gireceğiz inşallah ve Niğde'mizin buna ihtiyaç duyan ilçeleri öncelikli olarak bu desteklerden yararlanıyor olacak.

Çünkü Nevşehir bundan istifade ediyor, Konya istifade ediyor, Aksaray istifade ediyor ama Niğde'miz istifade edemiyordu. Diğer yönleri itibariyle tabii Niğde su zengini de bir ülke değil; 350-360 milimetre, bir kurak denilecek yağış alıyor yıllık olarak. Bu yağış bizim bitkisel üretim desenimize uygun bir yağış değil. Yer altı sularımız ile ilgili biz tabii bunlara ‘ruhsatsız kuyular’ diyoruz, bu kuyuların ruhsatlandırılması konusunda da nasıl bir adım atarız bunu da tartışıyoruz. Yani vatandaşı da illegal veya kanun dışı bir konumdan meşru bir zemine taşımak adına bir çalışmamız da var. Bu da doğal olarak birtakım desteklerden de yararlanmalarının önünü açıyor olacak. Bunların başında da güneş enerji santralleri gibi kendi elektriğini yenilenebilir enerjiden sağlama imkânı da bu manada olmuş olacak.

'MAALESEF TARIM İLAÇLARI KONUSUNDA ARZULADIĞIMIZ DÜZEYDE DEĞİLİZ'

Diğer taraftan 33 milyar liralık, Ziraat Bankamızın verdiği ve sıfır faizli krediler var. Bu kredilerin hem miktarı hem de kredilerden yararlanabilecek çalışmaların açılımı, bunlar da mesela çeşitlendirilecek. Böylelikle bizim üreticilerimizin hem finansman ihtiyaçları hem de birtakım konudaki destekleri de artırılmış olacak. Tabii girdi maliyetleri konusu önemli ama maalesef şurada kime sorsam, ‘Rusya-Ukrayna savaşı ne zaman biter’ diye sorsam herhalde cevabımız yok, cevabını bilmiyoruz. Şimdi bizde olmayan ürünler, bunlar petrolün kendisi, doğal gaz ve doğal gazdan elde edilen gübre ve ilaç sektörü, maalesef tarımsal ilaçlar konusunda arzuladığımız düzeyde değiliz.

Bu konulardaki temel girdilerde, dışa bağımlılığı nedeniyle kurun da etkisiyle bizim üretim maliyetlerimizde ciddi artışlar var, tabii biz desteklemeye çalışıyoruz. İki gün önce 1,7 milyar liralık desteği bayram arifesinde üreticilerimize verelim istedik ve bunu gerçekleştirdik. Bu tür desteklerimiz olacak ama biz hem desteklerde sadeleştirmeyi hem de üretimde bir anormal ürün arzına neden olacak gelişmelerin önüne geçmeyi, bu yeni sistemde kararlılıkla gireceğiz, inşallah bunu sağlayacağız. Öbür türlü çünkü Türkiye'nin ne suyu ne de toprakları açıkçası bizim sadece stratejik ihtiyaçlarımızı ancak karşılayabilecek durumda. Buna da dikkat etmemiz gerekecek.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

İMAMOĞLU'NDAN MEHMET ŞİMŞEK'E SERT SÖZLER

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

ÖZEL: TERÖRSÜZ TÜRKİYE'Yİ KİM SAVUNUYORSA BİR FAZLASINI BİZ SAVUNUYORUZ…

ERDOĞAN: TÜRK'Ü KÜRT'TEN AYIRIRSAN, ARAP'TAN AYIRIRSAN YALNIZ KALIR

RUSYA-UKRAYNA HEYETLERİ TÜRKİYE'DE: ZELENSKİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

GAZETECİ FURKAN KARABAY TUTUKLANDI

RUS HEYETİ İSTANBUL’DA: MÜZAKERELER BAŞLIYOR, TRUMP VE PUTİN KATILMAYACAK

Yükleniyor


A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.8 ° / 13.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59