AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASINA AKP'DEN RED

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu tarafından "Ayasofya Cami’nin Müslümanlar için toplu ibadete açılması" amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesi AKP'nin ret, MHP ve

GÜNDEM 9.06.2020 18:49:51 0
AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASINA AKP

Ayasofya Cami’nin Müslümanlar için toplu ibadete açılması' amacıyla Meclis Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesi, AKP'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oyları neticesinde kabul edilmedi.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM'de devam eden Ayasofya'nın cami olarak tekrar kullanıma açılması tartışmasına ilişkin, 'İbadete açılması önerisine şimdi ret veriyoruz ama temmuzda gerekli adımlar atılacak' dedi.
ÖNERİYİ İYİ PARTİ SUNDU
İYİ Parti’nin TBMM’ye sunduğu önerinin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:
“Ayasofya Cami, 1453 yılında, İstanbul'un fethi sonrası imam olarak kıldırdığı ilk Cuma namazını müteakip, Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilerek camiye çevrilen, Türk ve İslam tarihi için büyük öneme sahip ve İstanbul'un Fethi'ni temsil eden en önemli sembollerinden biridir.
Bunun yanı sıra, zaman içerisinde bir külliyeye dönüşen Ayasofya Cami, tarih boyunca eşine rastlanmayan bir özenle Osmanlı Devleti'nin en gözde mabedi olarak işlev görmüş, 481 yıl cami olarak kullanılmış ve Türk milleti nazarında daima fethin aziz bir hatırası olarak anılmıştır.
481 yıl Müslümanlar için cami olarak kullanılan ve Türk-İslam tarihinin dönüm noktalarından birini ihtiva eden ve fethin sembollerinden biri olan Ayasofya Cami, 1934 tarihinden itibaren müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.
Bununla birlikte, günümüz toplumsal ve tarihsel gereklilikleri ile milli şuurumuzun diri tutulması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ayasofya Cami'nin Müslümanlar için toplu ibadethane olarak kullanılması bir gereklilik arz etmektedir.
Bu kapsamda, Gazi Meclisimizde kurulacak araştırma komisyonu vasıtası ile Ayasofya Cami'nin Müslümanlar için ibadethane olarak kullanılması hususunda çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.” 
AKP'DEN AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI GELDİ...
Konuya ilişkin olarak açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, öneriye 'şimdilik' ret verdiklerini söyledi.
 Muş, 'Danıştay’da bir dava yürümektedir, temmuz ayı içerisinde bununla alakalı bir karar verilecektir. Mesele araştırmanın ötesine geçmiştir. Karardan sonra gerekli adımlar atılacaktır' ifadesini kullandı.
'AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASINA DEĞİL...'
M
uş, daha sonra bazı internet sitelerinde yer alan haberlere tepki gösterdi. Kişisel Twitter hesabında bir açıklama yayınlayan Muş, 'Bazı internet siteleri sözlerimi çarpıtıp yalan haber yapmış. Biz Ayasofya'nın ibadete açılmasına değil, İYİ Parti'nin grup önerisine ret oyu verdik. 'Zulüm 1453'te başladı' diyenler bizim Ayasofya davamızı anlayamaz' dedi.
İşte o açıklama:


İYİ PARTİ: ABDESTİMİZİ ALDIK BEKLİYORUZ
İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu Meclis'te Ayasofya ile ilgili açıklama yaptı. Ağıralioğlu bu konun polemik konusu yapılmaması gerektiğini söyledi.
Ağıralioğlu, 'Ayasofya siyasi polemik mevzusu değildir.
Abdestimizi aldık bekliyoruz. Açarsanız #Ayasofya'da, açamazsanız Sultanahmet'te namazımızı kılacağız.
Hükûmetimiz, konuşmasın icraat yapsın. Biz de iftiharla hem teşekkür edelim hem de namazlarımızı eda edelim. Buyurun. Karar sizin...' dedi.


CHP: YETKİ SARAYDA
CHP grubu adına konuşan Tekirdağ Milletvekili Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bakıyoruz, yine saray her sıkıştığı dönemde yaptığı gibi bir Ayasofya meselesini gündeme getiriyor. Dün devletin televizyonunda çıktılar, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili birçok söz söylediler. Türkiye'nin kurumları varmış, böyle bir adım atılacaksa bunun yetki sahipleri belliymiş; Parlamentosu varmış, Danıştayı varmış, dolayısıyla buralar kararını verirmiş. Son döneminde tek adam parti rejimi, tek adam devleti, tek adam rejimi kurulmuştur; her şey sarayın bir kararnamesine bakar. Zaten yargı bir şekilde sizin isteğinizin dışında karar vermiyor, sizin izniniz dışında nefes bile almıyor. Şimdi, ne hikmetse bu işi Meclise havale ediyorlar. Şimdi göreceğiz ki yine yetkinin sarayda olduğu ortaya çıkacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

EKREM İMAMOĞLU'NDAN BAYRAM MESAJI…

6 ŞUBAT DEPREM DAVALARI: TEPKİ ÇEKEN KARAR VE SAVUNMALAR

BAKAN TEKİN'DEN TARTIŞMA YARATACAK 'BAŞÖRTÜSÜ' SÖZLERİ: BİR KEZ DAHA CHP'Yİ HEDEF ALDI

BÜLENT ARINÇ'TAN NUMAN KURTULMUŞ'A AÇIK MEKTUP

13 KATLI BİNADA YANGIN: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU: AKLINIZI BAŞINIZA TAKININ...

İDDİANAME KABUL EDİLDİ: İMAMOĞLU DAHİL 12 KİŞİYE HAPİS İSTEMİ

MUĞLA'DA 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM…

İMAMOĞLU PAYLAŞTI! İŞTE TURP VE AHTAPOTUN BEDELİ

CHP'Lİ BORÇKA BELEDİYESİ BAŞKANI ERCAN ORHAN: "İŞÇİMİZİN MAAŞINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN EVİMİ SATIŞA ÇIKARDIM”

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ YARIN

SUUDİ ARABİSTAN, HACCA GİDEN 75 BİN KİŞİYİ GERİ YOLLADI

DEVA PARTİSİ KURUCUSUNA 16 YIL HAPİS CEZASI!

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TUGAY TOPLANMAYAN ÇÖPLER İÇİN KORDON'A İNDİ

ÖZGÜR ÖZEL:DARBE BU KEZ POSTALLA DEĞİL, CÜBBEYLE GELDİ!

İMAMOĞLU, İŞ DÜNYASINA SESLENDİ …

ÇALICA KÖYÜ’NÜN YENİ MUHTARI SİBEL GÖKBULUT, MAKAMINDA…

GEZİ ANMASINDA GÖZALTINA ALINAN 12 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

10. YARGI PAKETİ, TBMM ADALET KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

SANSÜRÜ ELEŞTİREN YÖNETMENE SALDIRI

ÇAYKUR RİZESPOR, HATAYSPOR'U 5-2'LİK SKORLA MAĞLUP ETTİ

HATAY VALİSİ MASATLI, KENTTEKİ YOL YAPIM ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

İMAMOĞLU: "SANIYORLAR Kİ VAZGEÇERİZ, BU MİLLET ASLA SUSMAYACAK"

Yükleniyor


BÜYÜKADA RUM YETİMHANESİ OTEL OLACAK

KİEV'E GECE BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI

FERDİ ZEYREK HASTANEYE KALDIRILDI: ÖZGÜR ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AYLAR SONRA 3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA BAŞLATTI

AKP KURUCULARINDAN HÜSEYİN ÇELİK: "CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜRKİYE’YE YARAMADI"

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN 'SORUŞTURMA' AÇIKLAMASI: "YAŞATANA BİN PİŞMAN EDERİM"

ERDOĞAN MUHALEFETİ HEDEF ALDI, "KUTUPLAŞMADAN BESLENENLERE PRİM VERMEYECEĞİZ" DEDİ

  • Cumartesi 34.5 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazar 33.8 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.3 ° / 18.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2