ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN DAMGA VE GELİR VERGİSİ KALDIRILDI

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2022 yılı asgari ücreti, bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılandı.

GÜNDEM 16.12.2021 18:03:17 0
ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN DAMGA VE GELİR VERGİSİ KALDIRILDI

Erdoğan, “2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre de bu rakam daha da yükselmektedir. Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi. Erdoğan, asgari ücretten alınan damga ve gelir vergisinin kaldırıldığını ve böylece işverenlerin 450 liralık yükten kurtulduğunu söyledi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümetin içinde bulunduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk üç toplantısının ardından, dördüncü toplantısını Cumhurbaşkanlığı’nda yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantının ardından şunları söyledi:

“Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantı ile nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon, asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması gerektiği yönünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza görüş bildirmiştir.
Gerek işçi kesimini temsilen gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı bir anlayış içinde özveri ile bu süreci işlettiler. Bu tabii, bugüne kadar pek alışılmış yaklaşım metodu değildi. Bunlar ilk defa oluyor. Bundan dolayı, Cumhurbaşkanı olarak çok mutluyum.

Bakanlığımız tarafından, şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre de bu rakam daha da yükselmektedir. Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden yüzde, asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasında belirtildiği şekilde demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun ifadesi olan bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Ülkemizin içinden geçtiği şu zor dönemde elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor.”

“KİMSE SPEKÜLASYONA GİRMEMELİ”
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli ve onların da istismarını yapmamalı. Geçmişte dolar şuydu, doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar, bu ülkenin çalışan ve işveren istismarından başka değildir.
“TÜRK LİRAMIZI YEDİRMEYECEĞİZ”
Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde Türk lirasının olduğu ülkede bu insanları dolar ve euro ile mi çalıştırıyordunuz, bu insanları? Spekülatörlüğe gerek yok. Bizim paramız bellidir, o da Türk lirasıdır. Biz Türk liramızı yedirmeyeceğiz. Bazı sıkıntılar var, bu sıkıntıları da aşacağız. Yeni ekonomi politikamızda önceliğimiz istihdamın korunmasına ve geliştirilmesine verdiğimizin her fırsatta altını çiziyoruz. Salgın sürecinde, istihdam merkezli destek politikaları sayesinde bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ülkemizin yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyümesini hızlandırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceğiz. İstikrar ve güven
“DAMGA VE GELİR VERGİSİ KALKTI”
Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken, işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları ihmal etmedik. Ülkemizde onlarca yıldır asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki yıl başından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz. Hükümet olarak asgari ücretti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanlarımızın, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğumuz gösterdik.”
“6 MİLYON 90 BİN ÇALIŞANI İLGİLENDİREN KONU”
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, işçi ve işveren tarafına teşekkür ederek, “Asgari ücret ülkemiz açısından önemli. 6 milyon 90 bin çalışanı ilgilendiren bir konu. Onlarla sınırlı değil bütün ücret düzeylerini sıralamayla etkileyen temel ücret durumuna gelmiştir. Ekonomik kalkınmaların ortaya getirdiği sorunların sosyal politikalarla korumak çok önemlidir. Sosyal politikaların amacı budur. Asgari ücret de bu işlevlerden birini yerine getiren kurumdur” dedi.

Türk- İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Zorlu bir sürecin sonuna geldik. Çalışmalarımızı da tamamladık. Takdir Sayın Cumhurbaşkanımızın. İyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Yaptığımız çalışmanın emekçileri tatmin edeceğini düşünüyorum. Asgari ücretin dışında da tüm emekçileri ilgilendiren kazanımlarımız olduğunu da ifade edeyim” diye konuştu.
TİSK Genel Özgür Burak Akkol, “Bu sürece pazarlık süreci demiyorum. İşçi ve işveren kesimimiz en iyisini yapabilmek için görüşüyor. Bu toplu sözleşme gibi pazarlık değil ortak nereye varabiliriz sürecidir. TİSK olarak bakış açımız net. Çalışan olmadan çalışan olmaz. İşveren olmadan da çalışan olmaz. Devlet olmadan da her ikisi olmaz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,94% 0,03
  • EURO

    40,97% -0,01
  • GRAM ALTIN

    3823,03% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN KOMUTANLARI TSK’YA GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI

EKREM İMAMOĞLU'DAN BOYKOT ÇAĞRISI: MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI DAHİL OLMAYA DAVET EDİYORUM

SKANDAL İDDİA: GENÇLİĞE HİTABE'Yİ OKUYAN ÖĞRENCİLER OKULDAN ATILDI

SEVDA TÜRKÜSEV'İN 'İMAMOĞLU' PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU! SOSYAL MEDYA YIKILDI

BAHÇELİ'DEN 'SOKAK' AÇIKLAMASI

ALİ YERLİKAYA BAYRAM TATİLİNİN ACI BİLANÇOSUNU AÇIKLADI!

VOLKAN KONAK'IN VASİYETİ ORTAYA ÇIKTI: SAHNEDE AÇIKLADI

BAHÇELİ BU KEZ YENİ ANAYASA İÇİN ÇAĞRI YAPTI

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-35 ŞANTAJI

MHP İLK KEZ DEM PARTİ İLE BAYRAMLAŞMASINDA 'İMAMOĞLU' DAMGA VURDU

KONSERDE FENALAŞAN VOLKAN KONAK YAŞAMINI YİTİRDİ

ERDOĞAN 10 HÜKÜMLÜYÜ AFFETTİ: ARALARINDA HİZBULLAHÇILAR DA VAR!

ÖZEL, LE MONDE'A KONUŞTU: BU BİR SİVİL DARBE GİRİŞİMİDİR

DAVUTOĞLU İLE GÖKÇEK ARASINDA 'YOLSUZLUK' POLEMİĞİ

ÖZGÜR ÖZEL; TUTUKLU GENÇLER YARIN İLK İŞ SİLİVRİ'DEYİM!

ÖZGÜR ÖZEL TRABZON'DA…

İSTANBULLULAR MALTEPE'YE AKTI: ADAYIMI BIRAK, SANDIĞI GETİR

ERDOĞAN'DAN HAFİZE GAYE ERKAN'A YENİ GÖREV

YAPAY ZEKA ŞİRKETİ XAI, SOSYAL MEDYA PLATFORMU X'İ (TWİTTER) SATIN ALDI

CHP, İPTAL TALEBİYLE AYM'YE BAŞVURDU:

İBB SORUŞTURMASINDAKİ 'TANIK'LARDAN BİRİ AKP'NİN ADAYI ÇIKTI

TBB BAŞKANVEKİLİ ZEYDAN KARALAR OLDU

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI EBRU ÖZDEMİR TUTUKLANDI

CHP'Lİ EMRE: KİMİN VİCDANINA SIĞAR

CHP'NİN BOYKOTYAP SİTESİNE MAHKEMEDEN ENGEL!

İMAMOĞLU SİLİVRİ’DEN NY TİMES’A YAZDI: BEN, CUMHURBAŞKANI’NIN ANA RAKİBİYİM, TUTUKLANDIM

ŞİŞLİ DE YURTTAŞLAR KENT LOKANTASI'NIN ÖNÜNE HALK SOFRASI KURDU!

ODTÜ'YE POLİS BASKINI: 9 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI!

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI GÖZALTINA ALINDI…

BEŞİKTAŞ, DERBİDE YARIN GALATASARAY'I AĞIRLAYACAK

Yükleniyor


İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN KOMUTANLARI TSK’YA GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI

EKREM İMAMOĞLU'DAN BOYKOT ÇAĞRISI: MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI DAHİL OLMAYA DAVET EDİYORUM

SKANDAL İDDİA: GENÇLİĞE HİTABE'Yİ OKUYAN ÖĞRENCİLER OKULDAN ATILDI

SEVDA TÜRKÜSEV'İN 'İMAMOĞLU' PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU! SOSYAL MEDYA YIKILDI

BAHÇELİ'DEN 'SOKAK' AÇIKLAMASI

ALİ YERLİKAYA BAYRAM TATİLİNİN ACI BİLANÇOSUNU AÇIKLADI!

VOLKAN KONAK'IN VASİYETİ ORTAYA ÇIKTI: SAHNEDE AÇIKLADI

  • Çarşamba 20.2 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39