AKP’nin 6’ncı Yargı Paketi’ndeki nafaka düzenlemesine karşı çıkan kadınlar, Kadıköy’de bir araya geldi. Nafakaya sınırlama getirilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen kadınlar, “Nafaka lütuf değil haktır vazgeçmiyoruz” dedi.
AKP hükümetinin 6’ncı Yargı Paketi’yle kadınların yoksulluk nafakası hakkına sınırlanma getirmek istemesine tepki büyük. Yargı paketiyle birlikte nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemi getirilmesi planlanan düzenlemeye karşı kadınlar dün sokağa çıktı. İstanbul Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Kadın yoksulluğunu önleyen politikalar üretilene kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi. Çok sayıda kadının katıldığı açılmada erkek şiddetine maruz kalan kadınların hikâyeleri okundu.
'TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ'
Kadınlar Birlikte Güçlü adına söz alan Ezgi Karakuş, bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığını anımsatarak bu durumun hukuka aykırı olduğuna işaret etti. Kadınların şiddetten uzaklaşmalarını ve bağımsız bir hayat kurabilmelerini engellemeyi hedefleyen yargı paketlerinin çıktığını bunun son örneğinin 6’ncı Yargı Paketi olduğuna dikkat çeken Karakuş, bu paketle nafaka hakkına süre sınırı getirildiğini kaydetti. Karakuş, ayrıca aile hukukunda arabuluculuk sisteminin getirilmeye çalışıldığının da altını çizdi.
Karakuş, 'Evlilik öncesi ve evlilik boyunca eğitimden mahrum bırakılan ve bir meslek edinmelerine engel olunan; ev işi, çocuk ve yaşlı bakım yükü üzerine yıkılan; iş hayatından uzaklaştırılan ya da sigortasız, esnek ve düşük ücretle çalıştırılan kadınlar boşandıktan sonra daha da yoksullaşıyor' ifadelerini kullandı. “Nafaka lütuf değil haktır vazgeçmiyoruz” diyen Karakuş, şunları söyledi: “Boşanma sonucunda ağırlıklı olarak kadınların ekonomik olarak güçsüz duruma düşmelerinin sebebinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu biliyoruz. Türkiye’de kadınların istihdamdaki oranı yüzde 26,3, erkeklerin ise yüzde 59,83. Üstüne üstlük aynı işte çalışmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 12 daha az kazanıyor. Kadınlar nafaka talebi olan boşanma davalarının yüzde 82,9’unda şiddete maruz kalıyor. Erkek şiddetine maruz kalan kadınların şiddetten uzaklaşabilmelerinin ve bağımsız bir hayat kurmalarının önüne bir engel daha koyulmasını kabul etmiyoruz.”
Adalet Bakanı Bozdağ’ın incelemeye aldığı düzenlemeye göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl nafaka verilmesi planlanıyor. Süre sonunda nafaka alan eşin maddi olumsuzlukları devam ediyorsa ‘ara süre’ uygulanacak ve 2-3 yıl daha nafaka alabilecek.(BirGün)
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55