AKP'nin 128 maddelik Anayasa çalışmasını ayrıntıları ortaya çıkmadı. AKP'nin Anayasa çalışmasını MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'ten itiraz geldi.
AKP'nin, ABD, Latin Amerika, Almanya, Hollanda gibi birçok ülkenin anayasasını tek tek inceleyerek hazırlıklarını hızlandırdığı 128 maddelik yeni anayasa taslak çalışmasının detayları otaya çıkmaya başladı. Çalışmanın bir maddesi, bakanlarla Meclis’in ilişkisini güçlendirmeyi içeriyor. Buna göre, bakanların Meclis’te milletvekillerinin sorularını yüz yüze cevap vermeye başlayabileceği belirtiliyor.
Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Anayasa, hukuk, bilim, ekonomi alanında uzman ve akademisyenlerden oluşan 10 kişilik ekibin yer aldığı Bilim Kurulu ve AKP kurmaylarıyla değerlendirilen taslak çalışmanın, “Başlangıç”, “Temel Esaslar”, “İnsan Hakları” , “Yasama-Yürütme-Yargı” gibi bölümlerden oluştuğu öğrenildi.
Taslak çalışmayla Anayasa’nın ilk 4 maddesinin korunması planlanıyor.
Çalışmanın, AKP'li kurmaylarla yapılan değerlendirmelerin sonlanmasının ardından MHP’ye götürülmesi ve ortak bir metin oluşturulması amaçlanıyor.
AKP'Lİ TÜRKEŞ'TEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ
AKP ve MHP'nin yeni Anayasa çalışması yaptığı dönemde AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'ten dikkat çeken bir çıkış geldi. Türkiye'de yapılmak istenenin dünyada eşi benzeri olmadığını belirten Türkeş, 'Anayasa canımız sıkılınca değiştirebildiğimiz, çöpe attığımız, bağışladığımız bir elbise değildir. Dileyenin; kafasına her estiğinde Anayasa dükkânını talan etmesinin önüne geçmeli ve bu soruna kalıcı bir çare getirmeliyiz' ifadelerini kullandı.
Türkeş, Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı'nın (TÜDEV) sitesinde Anayasa çalışmalarını değerlendirdi. 'Anayasa Dükkanı Talan Ediliyor?' başlığıyla bir makale yayınlayan Türkeş şu görüşleri savundu:
SON DERECE SAKINCALI
'Anayasalar ihtiyaçlara göre onarılabilir. Ancak anayasaların her 3-5-10 veya 20 yılda bir sil baştan değiştirilmesi veya değiştirilmek istenilmesi hadisesi hem dünyada eşine az rastlanır bir durumdur hem de son derece sakıncalıdır. 1982 Anayasası'nın çok büyük bir kısmı zaten değişmiş vaziyettedir.
KİMSENİN HADDİ DEĞİL
21. yüzyılda kalıcı ve toplumu onlarca yıl yönlendirecek bir anayasayı hazırlamak; ne mazilerinde maluliyet bulunan hukuk adamlarının işidir, ne de meclisin herhangi bir döneminde herhangi bir partiden meclise girmiş, kadrolarının işi değildir. Bu hiçbir şekilde bu şahısların hakkı da haddi de değildir.
'KURUCU KOD' VURGUSU
Siyaset kurumu, 2023'te Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yeni bir anayasayı dokumak istiyorsa, kültür kökü ve siyasi felsefesiyle birlikte Türk milletinin kurucu kodlarını ihya etmekten başka bir çaresi bulunmamaktadır.Anayasa canımız sıkılınca değiştirebildiğimiz, çöpe attığımız, bağışladığımız bir elbise değildir. Dileyenin; kafasına her estiğinde Anayasa dükkânını talan etmesinin önüne geçmeli ve bu soruna kalıcı bir çare getirmeliyiz.'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55