AKP'DE ERDOĞAN SONRASI İÇİN 'GÜÇ SAVAŞLARI' 

BirGün gazetesi yazarı Yaşar Aydın, "Erdoğan’a halk desteği azaldıkça parti içi ekipler hareketleniyor. Sadece Türkiye değil AKP de Erdoğan’sız döneme hazırlanıyor." sözleri ile çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

GÜNDEM 8.10.2021 22:36:04 0
AKP

BirGün gazetesi yazarı Yaşar Aydın, AKP'nin Erdoğan'sız bir döneme hazırlandığını belirttiği bir yazı kaleme aldı.
Aydın'ın 'Akar, Kalın, Fidan ya da yeni AKP' başlıklı yazısı şu şekilde:
Türkiye AKP’yi sırtından atmaya hazırlanırken iktidar içinde kabuk değiştirme gayreti arttı. Erdoğan’ın altında dört beş parçaya bölünen partide bir ekip diğerlerinden birkaç adım öne çıktı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın uzun süredir bir arada tutum aldığı biliniyordu. İkili özellikle dış seyahatlerde hep yan yana fotoğraf verdiler. Başta bölgedeki gelişmeler olmak üzere dış politikanın belirlenmesinde Erdoğan’ı yönlendiren ekibin en önemli parçası oldular.
O kadar ki Akar birçok kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu bile gölgede bıraktı. İkili bugüne kadar kuvvetini parti içinden değil daha çok istihbarat ve askeri gücün başında olmalarından aldı. Bunların üstüne Batı ülkeleriyle uzun süreye dayanan tanışıklık ilişkisini de ekleyebilirsiniz. Ama son günlerde işler biraz farklılaştı. Akar’ın ismini parti içi temaslarda daha fazla duymaya başladık. Öyle ki Akar, ABD ve İsrail menşeli iki gazetede Erdoğan’ın koltuğu teslim edeceği isim olarak lanse edildi.
İBRAHİM KALIN SAHNE ALDI
Son birkaç haftanın en önemli gelişmelerinden biri de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yeniden sahne alması. Uzun süredir daha sesiz bir noktaya çekilen ve gelişmeleri oradan takip eden İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden, Soçi’den fotoğraflar atarken hemen her konuda değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantıları da düzenledi. Uzun süre Erdoğan’ın en yakını olarak görünen Kalın’ın koltuğunu Fahrettin Altun’a kaptırdığı yönünde konuşmalara çok tanıklık etmiştik. Erdoğan’ın ünlü basket maçı meselesinde ikili arasındaki rekabet bir kez daha gün yüzüne çıkmıştı. Altun’un videosundan yaklaşık 3 gün önce İbrahim Kalın fotoğrafla Erdoğan’ın ne kadar dinç ve sağlıklı olduğunu tüm dünyaya duyurmuştu.
PEKİ ALTUN’A NE OLDU?
İbrahim Kalın ve Fahrettin Altun SETA kökenli. Özellikle Altun’un eski Maliye Bakanı ve Saray’ın damadı olan Berat Albayrak’la yakın ilişkisini bilmeyen yok. Ama son günlerde bu ilişkinin de sallantıda olduğuna dair rivayetler dolaşıyor. Sabah gazetesinde iki yazarın İletişim Başkanlığı’nı eleştiren yazıları da bozulan ilişkinin tescili olarak kabul edildi.
AKP’ye yakın kaynaklardan aldığımız bilgi de bu gelişmeyi teyit etti. Altun ve Berat Albayrak arasında sorunlar birikmiş ve çözülmüyor. Mesele bu noktaya gelmişse Fahrettin Altun için veda vaktinin çok uzak olmadığını söylemek mümkün.
KAYBEDENLER: SOYLU VE ALBAYRAK
Bundan birkaç ay öncesi AKP’de Erdoğan sonrası kim başa geçer diye soru sorulsa iki isim açık ara öne çıkardı. Birincisi Süleyman Soylu diğeri de Berat Albayrak. Ama peşi sıra yaşanan gelişmeler önce Albayrak’ın sonra da Süleyman Soylu’nun gelecekle ilgili hedeflerini yerle bir etti. Albayrak, damatlık kontenjanından bir umut sıranın kendisine geleceği anı beklerken aynı şeyi Soylu için söylemek mümkün değil.
Süleyman Soylu için çember her geçen gün daralıyor. Televizyonlara çıkıp demeçler vermesine, Erdoğan’ın yanında görünmesine rağmen güç kaybettiği her halinden belli. Güç kaybı sadece kamuoyu nezdinde yaşanmadı. Parti içinden bile selamı sabahı kesenlerin olduğu söyleniyor.
PARÇALAR GÜÇLÜ OLANDA BİRLEŞİR
AKP’nin parçalı bir parti haline geldiğini ve bu parçaları bugün için sadece Erdoğan’ın birleştirdiğini çok kez yazdık söyledik. Bununla birlikte parçaların bir tanesinin diğerlerine nazaran daha güçlendiğini ve hedefe doğru ilerlemeye başladığını söylemek mümkün. Akar-Fidan ikilisi etrafını büyüterek ilerliyor.
Giderek zayıflayan parçalar da bu ekiple yakınlaşıyor. Hem batıda hem de AKP içinde belli bir ağırlığı olan İbrahim Kalın’ın da bu ekibin parçası olacağına dair duyumlar var. Böyle bir durumda ise parti içinde güç dengelerinin kökünden değişeceğini söylemeye bile gerek yok.
SEÇİM SONRASI İÇİN HAZIRLIK
Kuşkusuz AKP içinde yaşanan gerilimin iki nedeni var. Birinci neden, Erdoğan’ın yakınında durarak iktidarın tüm olanaklarından faydalanmak. Dolayısıyla parti içerisinde güç biriktirmek. İkinci neden ise daha motive edici. Seçimden sonrası oluşacak yeni duruma güçlü bir pozisyonda girmek.
AKP’den ayrılan bazı isimler (aralarında parti kuranlar da var), kenarda duranlar, Saadet ve İyi Parti gibi yapılar iktidardan geriye kalanla işbirliğinin yolunu arayacak. Yüzde 20-25 bandına oturmuş bir “geriye kalan” toplamın, yeni Türkiye’nin oluşumunda temel bir pozisyonda olacağı çok açık. O yüzden bugün AKP içinde yaşanan kamplaşmayı sadece parti içinde görmek doğru değil. Daha şimdiden kamplaşmanın parti dışı taraflarının olduğunu söylemek mümkün. Kamuoyu yoklamaları, içeride ve dışarıda yaşanan tüm gelişmeler Erdoğan’ın bu seçim kaybedeceğini gösteriyor. Yeni bir AKP oluşacak. Bu yeni sürecin üç önemli ismi ise Kalın, Fidan ve Akar olacak.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,84% -0,03
  • EURO

    43,58% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4029,54% 0,72
  • Ç. ALTIN

    6550,35% 0,00

EKREM İMAMOĞLU, ATATÜRK'ÜN SÖZLERİYLE GENÇLERE SESLENDİ

ÖZGÜR ÖZEL: "BU MÜCADELEYE NEFER KAZANDIRMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR"

ESKİ ABD BAŞKANI JOE BİDEN'A KANSER TEŞHİSİ KONULDU

'HAYALET' SINIFLAR PATLADI: YÜZLERCE KİŞİNİN DİPLOMASI İPTAL EDİLDİ

ERDOĞAN ARINÇ'IN BU AÇIKLAMALARINA ÇOK KIZACAK!

İMAMOĞLU'NDAN MEHMET ŞİMŞEK'E SERT SÖZLER

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

AKP'Lİ BELEDİYEDE SKANDAL DARP İDDİASI! BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCILARINI SUÇLADI

İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI ERTAN YILDIZ'IN ‘ETKİN PİŞMANLIK’ İFADESİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

ESKİ PERTEK BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

GAZİANTEP'TE MİNGUZZİ VAKASI! 16 YAŞINDAKİ ÇOCUK VE ARKADAŞINI BIÇAKLADILAR

AKP'NİN YASA TEKLİFİNDE CUMHURBAŞKANINA ASKER İHRAÇ ETME YETKİSİ!

İSRAİL, GAZZE'DEKİ İŞGALİ KALICI HALE GETİRECEK SALDIRILARIN BAŞLADIĞINI AÇIKLADI

MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 'NUREDDİN YILDIZ' PROTESTOSU NEDENİYLE TUTUKLANAN 1 ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

BEYKOZ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME HAZIRLANDI…

TUTUKLANAN GAZETECİ FURKAN KARABAY'IN X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

BERKİN ELVAN'IN KATİLİ POLİS FATİH DALGALI'NIN ALDIĞI 16 YILLIK HAPİS CEZASI ONANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İZMİR MİTİNGİ İÇİN ÇAĞRI…

BAKIRHAN'DAN LOZAN AÇIKLAMASI…

İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP LİDERİ ÖZEL'DEN CANLI YAYINDA BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK SÖZLER!

'İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASININ İPTALİ HUKUKSUZ' DEDİ, KARDEŞİ GÖREVDEN ALINDI

DEVA PARTİSİ’NDEN İSTİFA ETMİŞTİ: SEDA KAYA ÖSEN CHP’YE KATILIYOR

BOŞANMA AŞAMASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

HATAY İLE İDLİB VE LAZKİYE KARDEŞ ŞEHİR OLDU

SAYIŞTAY, MEMURLARA VERİLEN GİYİM YARDIMI ÖDEMELERİNİ “KAMU ZARARI” SAYDI

Yükleniyor


EKREM İMAMOĞLU, ATATÜRK'ÜN SÖZLERİYLE GENÇLERE SESLENDİ

ÖZGÜR ÖZEL: "BU MÜCADELEYE NEFER KAZANDIRMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR"

'HAYALET' SINIFLAR PATLADI: YÜZLERCE KİŞİNİN DİPLOMASI İPTAL EDİLDİ

ERDOĞAN ARINÇ'IN BU AÇIKLAMALARINA ÇOK KIZACAK!

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

  • Pazartesi 26.8 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.8 ° / 13.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59