ADALET KOMİSYONU'NDA, BARO BAŞKANI MÜZAKERESİ

ADALET KOMİSYONU

Adalet Komisyonu’nda, muhalefetin ısrarıyla baro başkanlarının görüşlerini dile getirmesi gündemde.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “35 baro başkanı Meclis duvar dibinde oturuyor. istemezler. Genel Sekreterlik gibi bir salona alalım ve burada üç baro başkanını dinleyelim” demesi ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın “Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun” diye destek vermesi üzerine Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç, üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söyleyerek ara verdi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, 'çoklu baro' teklifinin görüşmelerinde, muhalefetin ısrarıyla baro başkanlarının da görüşlerini dile getirmesi gündemde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “35 baro başkanı Meclis duvar dibinde oturuyor. istemezler. Genel Sekreterlik gibi bir salona alalım ve burada üç baro başkanını dinleyelim” demesi ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın “Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun” diye destek vermesi üzerine Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç, üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söyleyerek ara verdi.
Komisyondaki görümeler sırasında AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, teklifin Anayasaya aykırı olduğunu iddialarını reddetti. Başer, “Türkiye Barolar Birliği, avukatlık birliği değildir. Getirmiş olduğumuz seçim sistemi Anayasa’ya uygundur” dedi.
CHP Adalet Komisyonu Üyesi ve Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Her ile nüfusuna göre vali mi atıyorsunuz? Bu yasa Anayasa’ya aykırıdır” diye konuştu.
“İşi baştan siyasallaştırmaktır”
Anayasa’ya aykırılılık ile ilgili söz alan CHP'li İbrahim Kaboğlu, şunları söyledi:
“Anayasa’mıza göre; örgütler farklı kategorilere ayrılmıştır. Bunların her biri Anayasa’nın ilgili maddelerine göre farklı farklı tanınmıştır. Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ne dernek ne vakıf ne sendika ne de siyasi partidir. Barolar, kamu tüzel kişisidir. Anayasa bütününde okumamız gerekiyor. Barolar; sav, savunma ve hüküm üçlüsünde yer alıyor. Anayasa’da siz hakimler ve savcılar tarafsız ve bağımsız olsun, avukatların bağımsızlığın yerine tarafgir bir avukatlık örgütlenmesi olsun istiyorsunuz. Bu Anayasa’nın adil yargılanma hakkını düzenleyen 36. maddesine aykırıdır.
Kamu tüzel kişiliğinin anlamını belirttim çünkü aynı anda bir kamu tüzel kişiliği geçerlidir. Bu açıdan ciddi bir sorunla karşı karşıya buluyoruz. Öğrencileri staj sonrası, farklı barolara bölmek işi baştan siyasallaşmak anlamına geliyor. Bu cemaatleşme, cemaatlerin öğrenci kapması. ‘Bizim baromuza kaydolursan burs vereceğiz’ şeklinde. Türkiye’nin yakın geçmişinde gördüğümüz gibi dinin alet edilmesi tehlikesi de bulunmakta.”
Baro başkanlarının komisyona alınması müzakereleri
Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, pandemi dolayısıyla baro başkanlarından sadece üçünün komisyona gelebileceğini ancak baro başkanlarının bunu kabul etmediğini söyledi. Tunç’un baro başkanlarının TBMM kapısında kalmasına ilişkin açıklamasından geçen saatlerin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “35 baro başkanı Meclis duvar dibinde oturuyor. Bir çaba oldu ve boşuna gitti. Üzüldük. Bir iletişimsizlik olmuş. Arkadaşlarının kapıda kalmasını istemezler. Onlara yakışan bir şekilde alınsın. Genel Sekreterlik gibi bir salona alalım ve burada üç baro başkanını dinleyelim” dedi.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Baro başkanlarının ‘hepimiz konuşalım’ diye talebi yok. Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun. Pandemi olduğu için bahçede bile bekleyebilirler. Özel’in söylediği izlenim bende de vardı. Bu iletişimi düzeltmek önemli” ifadelerini kullandı.
Tunç’un üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söylemesi üzerine milletvekilleri, tüm baro başkanlarının TBMM’ye alınmasını istedi. Tunç, “Meclis’e alınmamaları komisyonun problemi değil, Meclis İdare Amirliği ile görüşülebilir” dedi.