TAŞÇI: 83 MİLYON YURTTAŞ ADINA BU DAVAYI AÇTIK

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, Üst Kurulun, Tele 1 ve Halk TV hakkında verdiği “5 gün ekran karartma” cezasının iptali istemiyle bugün idare mahkemesine başvurdu.

Galeri 13.07.2020 12:27:11 0
TAŞÇI: 83 MİLYON YURTTAŞ ADINA BU DAVAYI AÇTIK

CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyeleri, ekran karartmaları mahkemeye taşıdı. RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, Üst Kurulun, Tele 1 ve Halk TV hakkında verdiği “5 gün ekran karartma” cezasının iptali istemiyle bugün idare mahkemesine başvurdu.Taşçı ve Konuralp, bugün Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne; Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın porgramına katılan Gazeteci Hüsnü Mahalli ve TELE 1 'e konulak olan İlahiyatçı Cemil Kılıç'ın sözleri nedeniyle RTÜK'ün 5 gün yayın durdurma cezası vermesi kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemleri ile dava açtı.

Cezaların Anayasa ve yasalara aykırı olduğuna dikkat çeken Taşçı ve Konurlap, 'Usule ve yasaya açıkça aykırı nitelikteki kararın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve netice olarak da iptali istemli işbu davanın açılması zorunluğu doğmuştur. Üst Kurul tarafından değerlendirilen programa ilişkin uzman raporunda, değerlendirmelerin resmi açıklamalarla çeliştiği; kamuoyu gündemi ile uyumlu olmadığına yönelik tespitler yapılmış olması da gazetecilik açısından hayli sorunlu bir bakıştır' dediler.
Taşçı ve Konuralp, dava dilekçesinde özetle şu görüşleri savundular: 
-Gazetecilerin yazacakları, söyleyecekleri ve yorumlarının resmi açıklamalar dışında olamayacağına ilişkin bir yaklaşım, belli bir merkezde masa başında hazırlanan metinlerin gazetelere ya da televizyonlara aktarılması anlamına gelir ki, evrensel anlamda bu faaliyete de gazetecilik denilemez; PR çalışması olur bunun adı. Edebiyatçı ve gazeteci George Orwell’in evrensel gazetecilere de yol gösteren “Gazetecilik birilerinin yayınlanmasını istemediği haberleri yazmaktır, girişi halkla ilişkilerdir” sözü dikkate alındığında, gazetecinin hangisini seçeceği kişisel bir tercihtir. Evrensel ilkeler açısından gazeteciden beklenen, yazdıklarının, söylediklerinin birilerinin hoşuna gitmese bile ısrarla yazması ve söylemesidir. Bu nedenle bir gazeteci, eleştirilemez, yargılanamaz, hele hele hükümetin resmi politikalarına aykırı, karşıt söylemler geliştirmesi nedeniyle bir televizyon kanalının ekranının 5 gün karartılması basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü ve demokrasi açısından düşünülemez.
-Kamuoyu gündemi ile uyumlu yayın” anlayışı ise tam anlamıyla istenilenin konuşulması, yazılması, istenilmeyenin ise duyurulmaması anlayışını öne çıkartır ki, bunun da demokrasilerde yeri yoktur. Gazeteciler kendi gündemlerini, kendi bakış açılarıyla belirler ve o doğrultuda çalışmalarını sürdürürler. İstenileni yazan, istenmeyeni görmezden gelen bir anlayışa gidilir ki, bunun da düşünce ve özgürlüğünün anayasal koruma altına alındığı demokratik bir hukuk devletinde yeri yoktur. Söz konusu programdaki yorum ve değerlendirmeler, eleştiri sınırları içinde olup herhangi bir hakaret, tehdit, aşağılama içermemektedir.
-Eğer gazeteci ve televizyoncular yalnızca resmi görüşe yer verecek ve bu görüşü de hiçbir şekilde eleştiremeyecekse, şu an RTÜK’ün denetiminde olan 1700 radyo ve televizyonun varlığı anlamını yitirecektir. Eğer amaçlanan çok kanallı tek sesli Türkiye ise tüm televizyonların fişleri çekilir, lisansları iptal edilir ve şu an bu görevi yasasına aykırı bir şekilde sürdüren TRT yayınları üzerinden bu amaç gerçekleştirilir. Eğer beklenen; bu iktidarı sorgulayan, eleştiren, yeri geldiğinde yanlışlarını haberleştiren, doğruların izini sürerek özgür ve özgün yayıncılık yapmaya çalışan kanalların sesleri kısılarak, iktidar propagandası yapan kanallara izleyiciyi yöneltmekse bunun da bu çağın gelişmişliği, teknolojik gücü ve her türlü bilgiye, habere ulaşım kanallarının çokluğuyla gerçekleşmeyeceği aşikardır. Hal böyleyken sırf siyasal iktidarın politikalarını eleştirdiği için bir program nedeniyle, program bazında uygulanabilecek tedbirler yerine kanalın tüm yayınlarına karartma uygulanması hukukla, basın özgürlüğüyle açıklanamaz.
-Gazetecilerin varlık nedeninin halkın gerçeklerden haberdar olması ve gerçeğin haberini alması olduğuna dikkat çekilen başvuruda, haber alma hakkının basın özgürlüğünden, düşüncenin yayılmasından bağımsız düşünülemeyecği vurgulandı. Taşcı ve Konurlap, dilekçelerinde şunları kaydetti: 
-Hem Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun dava konusu kararına muhalefet eden üyeler olarak ve hem de Sarı Basın Kartı sahibi gazeteciler olarak söz konusu işlemin iptali ve yürütülmesinin durdurulması talebiyle işbu davayı açmak zorunluğu doğmuştur. Zira RTÜK Üyeleri olarak basın özgürlüğü ve düşüncenin yayılması özgürlüğünün güvence altına alınması yasal görevimizdir. İfade özgürlüğünü ve düşüncenin yayılması özgürlüğünü güvence altına almak her RTÜK Üyesinin görevleri arasındadır. RTÜK’ün hem denetleme hem de düzenleme görevi vardır. Düzenleme görevi, özgür yayıncılık ortamını oluşturma, yayıncıların karşılaşacağı olası engelleri ortadan kaldırma ve haber alma hakkına tüm yurttaşların erişimini de kapsamaktadır.
-RTÜK’ün aldığı son karar, hükümete dönük eleştirilerle devlete yönelik yapılan söylemler arasındaki ayrımı yapmadığı/yapamadığı eleştirilerini ve tespitlerini daha güçlü hale getirmiştir. Dava konusu işlem açıkça hukuka aykırıdır ve uygulanması halinde gerek yayıncı kuruluş, gerek kamuoyunun haber alma özgürlüğü ve gerekse Anayasa ve İnsan Hakları alanındaki uluslararası mevzuat ve yargı kararları ile güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü ve keza basın özgürlüğü açısından telafisi güç ve imkânsız zararlar doğacaktır. İYUK.’nun 27/2. Maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmiştir. Bu yönüyle basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına yönelik doğrudan doğruya karartma anlamına gelecek kararın uygulanmasıyla oluşacak telafisi güç sonuçların ortaya çıkmaması bakımından Üst Kurul kararının yürütmesinin durdurulmasını talep ederiz.
 TAŞÇI: 83 MİLYON YURTTAŞ ADINA BU DAVAYI AÇTIK
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, davayı 83 milyon adına açtıklarını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
' RTÜK son dönemde aldığı kararlarla basın ve düşünce özgürlüğü, ifadenin yayılması ve haber alma hakkına ilişkin dar bir bakış açısıyla hareket ettiğini göstermektedir. RTÜK’ün son olarak TELE 1 ve Halk TV’ye verdiği 5’er günlük ekran karartma cezası; salt bu yayıncılara yönelik olarak değerlendirilemeyecek kadar önemlidir. Ulusal düzeyde yayın yapan televizyonların ekranlarının 5 gün boyunca “karartılması” doğrudan doğruya basın ve düşünce özgürlüğü ile yurttaşların haber alma hakkına yönelik ciddi müdahale niteliğindedir. Dolayısıyla kararlara sadece bu durumdan etkilenen yayıncılar açısından bakılamaz. Türkiye’nin özgürlüklere bakışını ve dünyadaki saygınlığında önemli bir parametre de olacak bu kararların mutlaka ama mutlaka Türk Milleti adına karar veren yargı denetiminden geçmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Üst Kurul Üyesi olarak, görevlerimiz arasında basın özgürlüğü, düşünce ve düşüncenin yayılması özgürlüğünün sağlanmasının da yer alması nedeniyle 83 milyon yurttaşımız adına bu davayı açtık. Mahkemelerin bu davaya Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında güvence altına alınan basın ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde bakmasını umut ediyoruz.' 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10851,80%-0,19
  • DOLAR

    32,65% 0,30
  • EURO

    35,38% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2506,51% 1,60
  • Ç. ALTIN

    3997,20% 0,87

Hatay Tabip Odası Başkanı Yılmaz: Aile sağlık merkezi binalarının yarısı yıkık yarısı ağır hasarlı

İngiltere'de yeni Başbakan Starmer'ın kabinesinde yer alacak isimler belli oldu

Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenlerden Rektör İnci'ye tepki: "Üniversite kimsenin babasının çiftliği değil"

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk yarı final biletini İspanya aldı

PARTİLERİNDEN İSTİFA ETMİŞLERDİ! EKREM İMAMOĞLU’NUN DANIŞMANI OLDULAR

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DAVASINDA 10 TAHLİYE

SELMA ATEŞ 8 İSİM VERDİ: SİNAN ATEŞ DURDUK YERE KATLEDİLMEDİ

AKADEMİSYEN FATİH YAŞLI’DAN DİKKAT ÇEKEN SİNAN ATEŞ İDDİASI

ALİ YERLİKAYA, SURİYELİLERE İLİŞKİN VERİ SIZINTISINDA SÜLEYMAN SOYLU DÖNEMİNİ Mİ İŞARET ETTİ?

İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer, Başbakan olarak ilk kez ulusa seslendi

CHP'den İTÜ MTAL'nin kapatılma kararına tepki: "Bu yanlıştan vazgeçin"

Ayşe Ateş:Bu siyasi cinayetin aydınlatılması için ‘Meclis Araştırma Komisyonu’ kurulması gerekliliği açıkça ortadadır

Dışişleri Bakanlığı:Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz

Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili kanun teklifi TBMM'de

Sinop’ta bir ayı, ölü yunusu ormana taşırken görüntülendi

Özgür Özel:UEFA’nın milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi, hakkaniyetle bağdaşmayan siyasi bir karardır

Mehmet Büyükekşi'den Merih Demiral'a verilen cezaya tepki

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ‘SURİYE’ DEĞERLENDİRMESİ

İNGİLTERE’DE İKTİDAR HEZİMETE UĞRADI, İŞÇİ PARTİSİ’NDEN TARİHİ ZAFER

SUİKAST MI KAZA MI? ESAD’IN DANIŞMANI YOĞUN BAKIMDA

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

RASİM OZAN KÜTAHYALI'DAN NAGEHAN ALÇI'YA TEHDİT VE HAKARET MESAJLARI

OSMAN KAVALA'NIN KANUN YARARINA YENİDEN YARGILAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

MEHMET ŞİMŞEK: BORÇLANMA FAİZ ORANLARIMIZ DÜŞÜYOR

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri: "Buca Tınaztepe'deki taşınmaza verilen yapı ruhsatı iptal edilmeli, inşaat durdurulmalıdır"

Sinan Ateş cinayeti davasında tanıkların dinlenmesi tamamlandı

İmamoğlu "Bunları temizlememiz lazım" demişti, Adalar'da 43 akülü araç toplatıldı

Pahalılıktan yakınan pazarcı esnafı, CHP’li Bülbül’e dert yandı: “Bizi görmüyorlar. Yarın erken seçim olsun”

TFF, Merih Demiral'ın 2 maç ceza aldığı iddialarını yalanladı

PUTİN'DEN ERDOĞAN'IN 'ARABULUCULUK' TEKLİFİNE RET

Yükleniyor


MANSUR YAVAŞ'TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

SEDAT PEKER AYLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KORONAVİRÜSE YAKALANDI

GALATASARAY'IN ESKİ BAŞKANI MUSTAFA CENGİZ VEFAT ETTİ 

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘LA CASA DE PAPEL’Lİ PAYLAŞIM

MELİH GÖKÇEK'İN KANALINDA REZA ZARRAB-HADİSE İDDİASI: 

  • Cumartesi 32.7 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Pazar 33.5 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 35.1 ° / 21 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16