AKP GENÇLİĞİ ERDOĞAN’A ALTERNATİF İSİMLERE BAKIYOR 

Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nin yayınladığı son raporda, 'AKP tabanındaki genç neslin Erdoğan’dan uzaklaştığı' tespiti yer aldı. Anketler ışığında hazırlanan rapora göre, AKP gençli

Galeri 28.08.2020 11:42:20 0
AKP GENÇLİĞİ ERDOĞAN’A ALTERNATİF İSİMLERE BAKIYOR 

Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nin yayınladığı son raporda, 'AKP tabanındaki genç neslin Erdoğan’dan uzaklaştığı' tespiti yer aldı. Anketler ışığında hazırlanan rapora göre, AKP gençliği Erdoğan’a alternatif isimlere bakıyor ve bu isimler arasında Süleyman Soylu öne çıkıyor. Genç muhafazakar nesil Ekrem İmamoglu ve Mansur Yavaş gibi isimlere de sıcak. Genç nesil, Diyanet ve dini vakıfları ise dini bir temsilci olarak değil hükümetin sözcüsü olarak görüyor ve yolsuzlukla birlikte anıyor.
Amerikan İlerleme Merkezi’nin (Center for American Progress – CAP) AKP tabanını hedef alarak 2019 ve 2020 yıllarında Metropoll’e yaptırdığı anketler, genç neslin AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a sadakatinin azaldığını ortaya çıkarttı. Süleyman Soylu’yu Erdoğan’a alternatif görenlerin oranı hızla arttı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 50’ye ulaşan popülaritesine dikkat çekilen raporda, genç muhafazakarların bu isimlere ilgisinin dikkat çekici olduğu belirtildi.
CAP’in, Türkiye uzmanlarından Max Hoffman'ın kaleme aldığı raporda, genç muhafazakarların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a alternatif muhafazakar liderlere de sıcak baktığı tespiti yer aldı. CAP’in, 2019-2020 yılları arasında Metropoll’e yaptırdığı anketlere dayanarak hazırlanan raporda, Türkiye’de artan genç nüfus sayısı mercek altına alındı.
SOYLU’YA DESTEK YÜZDE 50’YE ULAŞTI
2019 yılında, muhafazakar taban hedef alınarak yapılan ankette, Erdoğan’a kimin alternatif olabileceği sorusuna, yüzde 17, Süleyman Soylu yanıtını verdi. Katılımcılar, yüzde 12 oranında Ali Babacan, yüzde 8 oranında Ahmet Davutoğlu, yüzde 8 oranında Berat Albayrak ve yüzde 7 oranında Abdullah Gül’ü, Erdoğan’a alternatif olarak gördüğünü belirtti.
İstifa edip geri döndüğü Nisan 2020 yılında ise bu oran radikal bir şekilde değişti. Süleyman Soylu’yu, Erdoğan’a alternatif görenlerin oranı yüzde 38’e çıkarken, diğer tüm isimlerin oranı düştü. Mayıs 2020’de yapılan ve yüzde 58’ini 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğu bir başka ankette ise Soylu’ya destek yüzde 50’ye çıktı.
SOYLU, YAVAŞ VE İMAMOĞLU, ERDOĞAN’I YAKALADI
Raporda, Erdoğan’ın ülkede hala en favori siyasi olduğu belirtilirken, Nisan ve Mayıs 2020’de yapılan anketler artık Soylu, Yavaş ve İmamoğlu’nun da en az Erdoğan kadar tercih edildiğini gösterdi. Hoffman, şu ifadelere yer verdi:
“Bu dikkat çekici bir gelişme. Son 10 yılda Erdoğan’ın desteğini yakalayan bir siyasi olmadı. Muhalif belediye başkanlarının popülerliği dikkat çekici ama sağda yükselen bir yıldızı temsil eden Soylu’nun, milliyetçi ve dini kesimlerden oluşan genç muhafazakarlar arasındaki gücü özellikle not edilmeli. Bu yükseliş, Soylu’ya kişisel olarak coşkuyu ve Erdogan’a karşı muhafazakar alternatif isme olan genel ilgiyi yansıtıyor”
Raporda, AKP, tabanında partililik olgusunun ve CHP’ye düşmanlığın hala yaygın olduğu da belirtilirken, bunun yeni kuşak şehirli muhafazakarların İmamoğlu ve Yavaş’a bakışına yansımadığı tespiti yapıldı. Yavaş için daha fazla bir ilgi olduğu ve bunun muhtemelen sağdan gelen bir siyasetçi olmasından kaynaklandığı belirtildi.
ERDOĞAN’A SADAKAT DÜŞTÜ
CAP’ın raporunda, ülkedeki ekonomik krizin, mülteci sorununun ve baskının, Erdoğan’ın genç tabandan aldığı desteği azalttığına işaret edilirken, 2023 yılında yapılacak bir seçimi kaybetmesine neden olacağı belirtildi.
Rapora göre Erdoğan yönetiminden memnun olmayanlar sadece genç nüfusla sınırlı değil. Yüzde 74’ünü AKP seçmeninin oluşturduğu ankette katılımcıların üçte biri Erdoğan’ı desteklediklerini belirtti ancak Erdoğan’a sadık olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 27 oldu.  
“DİYANETE VE DİNİ VAKIFLARA DESTEK YOK”
CAP’ın raporunda, devletin kamuda dini eğitime katkısına desteğin yüksek olduğuna dikkat çekilirken, bu desteğin Diyanet ve dini vakıfları kapsamadığı ve bu kurumlara genellikle olumsuz yaklaşıldığı tespitine yer verildi. Raporda, “Anket katılımcılarının büyük kısmı dini vakıfların devlet veya belediyelerden destek almaması gerektiğini düşünüyor” denildi. Bazı katılımcıların da Diyanet’i “gerçek bir dini liderlik” yerine hükümetin sözcüsü ve yolsuzlukla bağlantılı gördüğü vurgulandı.
“KÜRTLERİN DOĞURGANLIK ORANI ERDOĞAN’A TEHDİT”
CAP’ın raporunda, AKP’nin sadece genç seçmenden oy kaybetmediği, çözüm sürecinden vazgeçilmesinin ardından Kürt oylarını da kaybettiği belirtildi. Raporda, “2015 seçimlerinden sonra, HDP’nin, Meclis’te 80 milletvekili çıkarması, Erdoğan’ın Kürtleri risk olarak görmesine yol açtı ve aşırı milliyetçi agresif tavrını arttırdı” ifadeleri yer aldı. 
Rapordaki bir diğer tespit de, Kürtlerin doğurganlık oranının, Türkiye'deki doğurganlık oranından yüzde 60 daha fazla olduğu. Bu nedenle, Erdoğan'ın Kürt desteği olmadan kazanmasının zorlaşacağı belirtilirken, iktidarını sürdürebilmek için aşırı sağa bağımlı hale geldiği vurgulandı.
GÖREV ONAYI DAHA DA DÜŞECEK
Koronavirüs döneminin başında Erdoğan’ın görev onayının arttığı ancak sonrasında düştüğü hatırlatılan raporda, bu oranın daha da düşeceği tespiti yapıldı. Hoffman, açıklanan resmi işsizlik oranlarının aksine Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 25 olduğunu belirtirken, Erdoğan’ın görev onayının ekonomideki gidişat nedeniyle daha da kötüleşeceğini savundu.
AKP SONRASINDAKİ PARTİLERİ BEKLEYEN TEHLİKE
Hoffman, Erdoğan’ın kaybetmesi halinde Türkiye’de milliyetçiliğin gücünü sürdüreceği tahmininde bulunurken, kurulacak yeni hükümetin katı milliyetçi söylemlere yanıt vermek zorunda kalacağını savundu.
“ABD DİKKAT ETSİN”
Erdoğan ve AKP’nin bir sonraki seçimde yenilgiye uğramasının yurt dışındaki algıyı da etkileyeceğini savunan Hoffman, ABD Kongresi ve AB’yi, yaptırımların, Türkiye’deki seçimlerde ve olası yeni hükümete etkilerinin ne olacağını düşünmeye çağırdı.Raporda, Erdoğan’ın oy kaybetmesi durumunda müttefiki Katar’ın desteğinin de zayıflayabileceği tahmini yer aldı.


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10104,80%-0,08
  • DOLAR

    35,67% 0,13
  • EURO

    37,46% 0,70
  • GRAM ALTIN

    3180,65% 0,82
  • Ç. ALTIN

    5102,07% 1,42

TANJU ÖZCAN’DA BAKAN ERSOY'A YANIT

RÖNESANS REZİDANS DAVASININ SANIĞINDAN 'KIYAMET' SAVUNMASI…

ERDOĞAN, 31 ÜST DÜZEY İSMİ GÖREVDEN ALDI

BURSA’DA OTOMOBİLLER ALEVLERE TESLİM OLDU

BAKAN ERSOY: BİZ FARKLI SEBEPLERLE DENETLEDİK, BİRİNCİ SORUMLULUK İŞLETMEDE

SORUŞTURMA GENİŞLİYOR: ÜNLÜ OYUNCULAR BİRER BİRER İFADEYE GETİRİLİYOR!

KONYA’DA 4 KATLI BİNA ÇÖKTÜ: ARAMA KURTARTMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

AYŞE BARIM SORUŞTURMASINDA HALİT ERGENÇ VE DOLUNAY SOYSERT İFADEYE ÇAĞIRILDI

UĞUR MUMCU AYVALIK'TAKİ EVİ ÖNÜNDE ANILDI

AKP'Lİ TAYYAR: GRAND KARTAL OTEL BELEDİYENİN YETKİ ALANINDA DEĞİL…

ÖZGÜR ÖZEL: 31 MART'TA BİR SEÇİM KAYBETTİLER GÖZLERİ DÖNDÜ

EMNİYET MÜDÜRÜ GAFFAR OKAN, ŞEHİT EDİLİŞİNİN 24’ÜNCÜ YILINDA VURULDUĞU YERDE ANILDI

TANJU ÖZCAN: OTEL YANGINI SORUŞTURMASINDAKİ HUKUKSUZLUKLARA DİKKAT ÇEKTİ.

GAZETECİ DENİZ ARMAN HAYATINI KAYBETTİ

AFYONKARAHİSAR'A YENİ EMNİYET MÜDÜRÜ

TUZLA’DA İŞÇİ SERVİSİ DERE YATAĞINA DÜŞTÜ: 1 ÖLÜ, 14 YARALI

NARİN GÜRAN DAVASI: MAHKEME BAŞKANINA TEHDİT MESAJI GÖNDERİLMİŞ

78 KİŞİYE MEZAR OLDU: GRAND KARTAL OTEL'İN ESKİ ÇALIŞANINDAN AÇIKLAMA

MENAJER AYŞE BARIM GÖZALTINA ALINDI

KARTALKAYA’DA YANGIN FACİASININ YAŞANDIĞI GRAND KARTAL OTEL MÜHÜRLENDİ

BANU ALKAN HASTANEYE KALDIRILDI

BEŞİKTAŞ'TA İKİ KARDEŞ PREFABRİK EVDE ÖLÜ BULUNDU

MERAL AKŞENER YENİ GÖREVİ İÇİN EL SIKIŞTI İDDİASI

SİNAN ATEŞ SUİKASTINA İLİŞKİN İKİNCİ SORUŞTURMADA TAKİPSİZLİK!

DEM PARTİ HEYETİNİN İMRALI'DAKİ İKİNCİ GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

BOLU YANGININDA ÖLÜ SAYISI 79'A YÜKSELDİ

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YANGIN FACİASINDA YARALANANLARIN DURUMUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

BOLU KARTALKAYA'DA 76 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ YANGINDA İHMALLER ZİNCİRİ…

CHP’Lİ ÖZTÜRKMEN: ERBAŞ,DİYANET’İ EN GÜVENİLMEZ KURUM HALİNE GETİRDİ

DEM HEYETİ İKİNCİ KEZ İMRALI'YA GİDİYOR

Yükleniyor


MANSUR YAVAŞ'TAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

SEDAT PEKER AYLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KORONAVİRÜSE YAKALANDI

GALATASARAY'IN ESKİ BAŞKANI MUSTAFA CENGİZ VEFAT ETTİ 

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘LA CASA DE PAPEL’Lİ PAYLAŞIM

MELİH GÖKÇEK'İN KANALINDA REZA ZARRAB-HADİSE İDDİASI: 

  • Cumartesi 14.2 ° / 5.3 ° false
  • Pazar 13.1 ° / 4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.2 ° / 4.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5