YAŞ kararıyla emekliye sevk edilen Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Yıldırım’ın yerine İzmir’deki FETÖ kumpasının mağduru, Genelkurmay Lojistik Başkanı Tümgeneral Fedai Ünsal getirildi.
YAŞ kararıyla emekliye sevk edilen Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Yıldırım’ın yerine İzmir’deki FETÖ kumpasının mağduru, Genelkurmay Lojistik Başkanı Tümgeneral Fedai Ünsal getirildi. Ünsal, sözde Askeri Casusluk Davası’nın mağdurlarından biri olarak biliniyor.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla; 2. Ordu Komutanlığı bünyesindeki Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığı görevine, Genelkurmay Lojistik Başkanı Tümgeneral Fedai Ünsal getirildi.
FETÖ KUMPASIYLA MAĞDUR EDİLDİ
Sözcü’nün haberine göre; Ünsal, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kumpaslarından sözde Askeri Casusluk Davası mağdurlarından biriydi. Emniyet ve yargıya sızan FETÖ’cülerin yürüttüğü sözde askeri casusluk davasında henüz piyade albay rütbesindeyken soruşturma geçiren Fedai Ünsal paşa, uzun süre mağdur edilerek YAŞ’taki terfisi asılsız, uydurma, soyut ve mesnetsiz iddialardan ibaret olan dava ve soruşturmalarla engellenmeye çalışıldı.
FETÖ’CÜLER DEŞİFRE OLUNCA ALBAYLIKTAN TÜMGENERALLİĞE YÜKSELDİ
Fedai Ünsal, 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen ilk Yüksek Askeri Şura toplantısında, ikinci sıradan albaylık rütbesinden iadei itibarla tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Hemen ardından da Mardin’deki 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevine getirildi.
Fedai Paşa buradaki görevini tamamladıktan sonra 2019’daki Yüksek YAŞ toplantısında da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı Genel Sekreterliği görevine atandı. 2021 YAŞ toplantısında tümgeneralliğe terfi ettirilen Fedai Ünsal 6 Şubat depremi sonrasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Erzurum’daki 9. Kolordu Komutanlığı görevine atandı, ardından da Genelkurmay Lojistik Başkanlığı görevine getirildi. Son olarak bu görevini yürütürken 10 Ağustos 2023 itibariyle Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na atandı.
IRAK VE SURİYE’DEN GELEN TEHDİTLERE KARŞI KORUMA GÖREVİ
Türkiye’yi İran, Irak ve Suriye’den gelen terör tehdidine karşı korumakla görevli olan 2. Ordu Komutanlığı’na bağlı 7. Kolordu Komutanlığı, sahada kritik görevleri başarıyla yerine getiriyor. Irak’ın kuzeyindeki Haftanin, Metina, Zap, Avaşin, Basyan, Hakurk ve Gara bölgelerinde başarıyla sürdürülen Pençe 1, Pençe 2, Pençe 3, Pençe Kaplan, Pençe Kartal 1, Pençe Kartal 2, Pençe Şimşek, Pençe Yıldırım ve Pençe Kilit operasyonları ile Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK-YPG ile IŞİD’e karşı sürdürülen Fırat Kalkanı, Bahar Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları ile İran-Irak sınırındaki Asos bölgesine düzenlenen Pençe Kartal harekatlarını havadan ve karadan 7. Kolordu Komutanlığı bizzat sevk ve idare ediyor.
Irak’ta sürdürülen Pençe serisi operasyonlarıyla Irak’ın kuzeyine sınır olan Hakkari’nin Şemdinli, Çukurca, Derecik İlçeleri ile İran sınırındaki Yüksekova ve Esendere bölgelerinden terörist sızmalarının önüne tamamen geçildi.
Aynı şekilde Suriye’de sürdürülen operasyonlarla da bölgede güvenli bölge oluşturularak Al Malikiyah bölgesinden Şırnak Cizre’ye, Haseki ve Kamışlı bölgelerinden Mardin Nusaybin’e, Dirbesiye’den Mardin Derik ve Kızıltepe’ye, Resulayn’dan Şanlıurfa Ceylanpınar’a, Tel Abyad’dan Şanlıurfa Akçakale’ye, Ayn El Arab’tan Şanlıurfa Suruç’a terörist sızmaları önlendi.
TERÖRLE MÜCADELENİN ANA OMURGASINI OLUŞTURAN ORDU
Halen Irak ve Suriye’nin kuzeyinde terörle mücadelenin ana omurgasını oluşturan Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na bağlı 3. Piyade Tümeni (Yüksekova), 3. Komando Tugayı (Siirt), Dağ ve Komando Tugayı (Hakkâri), 2. Hudut Tugayı (Çukurca), 34. Hudut Tugayı (Şemdinli), 7. Hudut Alayı (Yüksekova), 1. Hudut Tugayı (Derecik), 23. Piyade Tümeni (Şırnak), 6. Komando Tugayı (Akçay, Şırnak), 16. Mekanize Piyade Tugayı (Devegeçidi, Diyarbakır), 70. Mekanize Piyade Tugayı (Kızıltepe, Mardin), 48. Hudut Tugayı (Şenoba, Uludere, Şırnak), 20. Zırhlı Tugayı (Şanlıurfa), 172. Zırhlı Tugayı (Silopi, Şırnak), 107. Topçu Alayı (Siverek, Şanlıurfa) sahada aktif operasyonlar yürütüyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55