FETİ YILDIZ MADDE MADDE SAYDI: İLK 4 MADDE SABİT, SİSTEM DEĞİŞEBİLİR

İmralı sürecinde ikinci aşama konuşulurken MHP, 100 maddelik yeni anayasa önerisini açıkladı. Feti Yıldız, başkanlık sisteminin değiştirilmesini ve iki başkan yardımcısının seçimle belirlenmesini savundu.

GÜNDEM 3.01.2026 17:39:00 0
FETİ YILDIZ MADDE MADDE SAYDI: İLK 4 MADDE SABİT, SİSTEM DEĞİŞEBİLİR

İmralı sürecinde hukuki düzenlemeleri içeren ikinci aşamanın ne olacağı kamuoyunda merakla beklenirken, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemine ilişkin yaklaşımı siyasetin merkezine oturdu. MHP’nin 100 maddelik yeni anayasa önerisi kapsamında başkanlık sisteminde değişiklik talep ettiği ortaya çıktı. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, sürece ve anayasa teklifinin temel başlıklarına ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaştı.

Sürecin siyasi ve hukuki boyutu, DEM Partili İmralı heyetinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesinin ardından daha görünür hale geldi. Ziyaret sonrası DEM Parti adına açıklama yapan Pervin Buldan, İmralı sürecinde hukuki düzenlemelerin ele alınacağı “ikinci aşamaya” geçildiğini duyurdu. Buldan’ın bu açıklamasına MHP lideri Bahçeli’den gelen “İmzamı atarım” yanıtı, sürecin sadece siyasi değil, anayasal ve kurumsal boyutlar içereceğine işaret etti.

Gündeme gelen hukuki düzenlemeler kapsamında, terör örgütü PKK militanlarının durumu, olası af tartışmaları ve anayasa değişikliği başlıkları kamuoyunda yoğun biçimde tartışılırken, MHP cephesinden yeni anayasa vurgusu geldi. Feti Yıldız, yaptığı paylaşımda hem sürecin çerçevesine hem de partinin yeni anayasa yaklaşımına dair kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

“DEVLETİN DEĞİŞEN YAPISI, DEĞİŞMEYEN RUHU VARDIR”

Yıldız, açıklamasında devletin “zamana ve şartlara göre değişen özel bir yapısı” ile “genel ve değişmeyen bir ruhu” olduğunu ifade etti. Devlet aklının, tecrübeyi kuşaktan kuşağa aktararak siyasi davranışlarda akılcılığı ve amaca uygunluğu esas aldığını vurgulayan Yıldız, MHP’nin yeni anayasa çalışmasının da bu perspektifle hazırlandığını belirtti.

Paylaşımında, terör olgusuna ilişkin net bir çerçeve çizen Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

“Terör olgusu, çağdaş devletlerin egemenlik, güvenlik ve toplumsal istikrar kavramlarını derinden sarsan çok boyutlu bir tehdittir. ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi bizim için tartışmaya kapalı, ertelenemez ve geri dönülmez bir devlet meselesidir. Bizim çizgimiz, duruşumuz, yolumuz bellidir.”

“KURUCU DEĞERLER TARTIŞMA KONUSU YAPILAMAZ”

Feti Yıldız, anayasal düzenin temelini oluşturan milli devlet yapısı ve üniter yönetim modelinin, özellikle kurucu değerler bakımından tartışma konusu yapılamayacağını vurguladı. MHP’nin yeni anayasa teklifinin, “yeni, nitelikli, sivil, milli ve manevi hayatın esaslarını kavramış” 100 maddeden oluştuğunu belirten Yıldız, bazı maddelerin hukukun ve demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak tartışma dışı tutulduğunu ifade etti.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DÖNÜK DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Yıldız’ın açıklamalarında en dikkat çekici başlıklardan biri, başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmeler oldu. MHP’nin, mevcut başkanlık sisteminin anayasal bütünlük içinde “kurumsal bir yapıya” kavuşturulmasını istediği ortaya çıktı. Yıldız, başkanlık sisteminin net kurallarla tanımlanması gerektiğini ifade ederken, başkan yardımcılarının seçimle belirlenmesini öngören bir model önerildiğini açıkladı.

Bu vurgu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin daha önce dile getirdiği iddialarla birlikte değerlendirildi. Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre Bahçeli, geçtiğimiz yıl MHP’li milletvekilleriyle yaptığı kapalı bir toplantıda, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” ifadelerini kullanmıştı. Bu çıkış, başkanlık sisteminin kurumsal yapısına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

FETİ YILDIZ’IN PAYLAŞTIĞI MADDELER

Feti Yıldız, MHP’nin yeni anayasa teklifinde yer alan 100 maddeyi yedi ana başlık altında topladıklarını belirterek, öne çıkan düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

  • Başlangıçta, “Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti” düsturu ile giriş yapılmıştır.
  • “Devletin şekli ve nitelikleri” aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” denilmiştir.
  • Temel haklara dair genel rejimde “Hakların bütünlüğü” yaklaşımı esas alınmış, hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır.
  • Hürriyetin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşım gerçek anlamıyla buluşturulmuştur.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, yüz yıl önce kuruluş felsefesinde var olan “Milli birliği sağlama” misyonu daha da güçlendirilmiştir.
  • TBMM Başkanı’na “tarafsız konumuyla” milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi yüklenmiştir.
  • Milletvekili dokunulmazlığı ve milletvekilliğinin düşme sebeplerine dair belirsizlikler giderilmiştir.
  • Başkanlık Sistemi, yeni anayasa bütünlüğü içinde “kurumsal yapıya” kavuşturulmuş, Başkan ile birlikte iki Başkan Yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, Başkanlık Kabinesi anayasal statüye dahil edilmiş, Başkanlık Hükümet Programı’nın Meclise sunulması yöntemi getirilmiştir.
  • Üniter devlet ilkesine anayasada açıkça yer verilmiştir.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin bu başlıkların, İmralı sürecinin ikinci aşamasıyla birlikte önümüzdeki dönemde siyasi tartışmaların merkezinde yer alması bekleniyor.

 

  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,45% 0,09
  • EURO

    51,02% -0,14
  • GRAM ALTIN

    6327,67% -1,40
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

İlgili Haberler


GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI

BAKAN AKIN GÜRLEK’TEN DİYANET’E: “ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

EV SAHİPLERİ DİKKAT: 31 MART SON GÜN, CEZA KAPIDA

CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”

TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL

CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”

BAHÇELİ SESSİZLİĞİ BOZDU: İZZET ULVİ YÖNTER NEDEN AYRILDI?

 ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?

DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ

AKIN GÜRLEK’TEN YARGI ELEŞTİRİLERİNE YANIT

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE

MİLLİ EĞİTİM’DEN EK ATAMA DUYURUSU: BAŞVURULAR 28-30 MART’TA

ORTADOĞU’DAKİ SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR

ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR

İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA KRİTİK GERİLİM: İRAN’DAN SERT MESAJ

CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”

3 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON:UŞAK BELEDİYE BAŞKANI VE ÜST DÜZEY İSİMLER GÖZALTINDA

TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET

ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI

HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI

HER YAĞIŞTA AYNI KRİZ: HATAY’DA ALTYAPI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

A MİLLİ TAKIM ROMANYA’YI 1-0’LA DEVİRDİ: PLAY-OFF FİNALİNE YÜKSELDİK!

ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”

ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI

İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI

OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”

GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT

Yükleniyor

loading

GAZETECİLERE DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE: POLİS PARKI ABLUKAYA ALDI

BAKAN AKIN GÜRLEK’TEN DİYANET’E: “ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

CEYLAN ERTEM’DEN KADIKÖY ÇAĞRISI: “GAZETECİLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN”

TİNY HOUSE DAHİL: TARLAYA EV YAPMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN BÜYÜK ENGEL

CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”

 ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?

  • Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 16.9 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 20.1 ° / 7.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17