Kararname, haftalarca süren protestoların ardından adadan kaçan ve 14 Ekim'de görevden alınan Rajoelina'nın gelecekteki seçimlere katılamayacağı anlamına geliyor.
Resmi gazetede yayımlanan kararnamede, Rajoelina'nın 2014 yılında Fransız vatandaşlığı aldığı için Madagaskar vatandaşlığının iptal edildiği belirtildi. Yerel medya, kararnamenin fotoğraflarını internet üzerinden paylaştı.
Fransız yayıncı RFI, kararnameyi imzalayan yeni başbakan Herintsalama Rajaonarivelo'nun çevresinden doğruladığını açıkladı.
Kararnamede, gönüllü olarak yabancı uyruk alan bir Madagaskar vatandaşının Madagaskar vatandaşlığını kaybettiğini belirten yasalar gerekçe gösterildi.
Rajoelina'nın Fransız vatandaşlığı, verildikten yaklaşık 10 yıl sonra, Kasım 2023 seçimleri öncesinde ortaya çıktığında bir skandala neden olmuştu.
Bu durum, onun diskalifiye edilmesi için çağrılara yol açtı, ancak muhalefet partilerinin boykot ettiği tartışmalı seçimleri kazandı.
51 yaşındaki politikacı, 11 Ekim'de Ordu Albay Michael Randrianirina'nın CAPSAT biriminin, güvenlik güçlerinin şiddetle bastırmaya çalıştığı gençlerin önderliğindeki protesto hareketini bastırma emirlerini reddedeceğini açıklamasının ardından Madagaskar'dan kaçtı.
Rajoelina daha sonra güvenliği için saklandığını söyledi, ancak nerede olduğunu açıklamadı.
Randrianirina 14 Ekim'de cumhurbaşkanı olarak yemin etti ve iki yıl içinde seçim yapılacağına söz verdi.
10941,79%3,14
41,93% -0,15
48,75% -0,23
5539,53% -0,59
9439,52% -0,12