ERDOĞAN'DAN BELEDİYELERE 'İMAMOĞLU' DÜZENLEMESİ: İŞTE YENİ TASARIYLA BELEDİYENİN ELİNDEN ALINACAK YETKİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklama ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yetki karmaşası olduğunu öne sürmüş ve yetkilerin daha kesin bir şekilde tanımlanması gerektiğini belirtmişti...
İktidarın üzerinde çalıştığı ve belediyelerin yetkilerini büyük ölçüde kısıtlayacak düzenlemenin detayları belli oldu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta düzenlenen AKP Grup Toplantısı'nda belediyelerin yetkilerine ilişkin yeni bir düzenlemeye gidileceğinin sinyallerini vermiş ve halihazırda büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasında 'yetki karmaşası' olduğunu iddia etmişti.
Muhalefet, söz konusu açıklamalara tepki göstererek, düzenleme ile son yıllarda yerel seçimlerde CHP'nin kazandığı belediyelerin yetkilerinin merkezi hükümete devredilmesinin amaçlandığı öne sürüldü.
'BELEDİYEYE SADECE ÇÖP TOPLAMA İŞİNİ BIRAKIYORLAR'
DW Türkçe, İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ve belediyelerin yetki alanlarını sınırlamayı hedefleyen düzenlemenin detaylarını paylaştı. 4 maddenin öne çıktığı taslak düzenlemede belediyelerin 'yerel yönetim' vasfını kaybetmesine neden olabilecek büyük ölçekli yetki değişiklikleri yer alıyor.
BÜTÇE YAPMA YETKİSİ KALDIRILACAK
Erdoğan'ın yeni bir belediye statüsüne ihtiyaç vardır sözlerinin ardından detayları paylaşılan çalışma için 'İmamoğlu düzenlemesi' ifadeleri kullanılırken, yapılacak değişiklikler ile belediyelerin bütçelerinin Valilik tarafından onaylanması ve denetlenmesi planlanıyor.
SOSYAL YARDIMLAR BAKANLIKLARA SORULACAK
Çalışmaya gerekçe olarak 'yolsuzlukların engellenmesi' öne sürülürken, kısıtlamaların ardından belediyelere sosyal yardım ödemeleri için bakanlıktan izin alma şartı getirilecek.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İMAR YETKİLERİ KALDIRILACAK
Son günlerde yaşanan deprem tartışmalarının ardından iktidar cephesinin sık sık dillendirdiği 'kentsel dönüşüm' projeleri için de tüm yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilecek. Belediyelerin, kendi ilçe sınırları içerisinde sahip olduğu kentsel dönüşüm ve imar yetkileri de büyük ölçüde engellenecek.
İHALE VE DOĞRUDAN ALIMLAR BAKANLIĞA SORULACAK
Hazırlanan taslak çalışma ile belediyeler, açık ihale gerçekleştirse bile her türlü ihale ve doğrudan alımlarda Bakanlıktan onay almak zorunda kalacak. Bakanlığın onaylamaması halinde belediye, herhangi bir harcama yapamayacak.
Çalışma ile belediyelerin yetki alanları büyük ölçüde tırpanlanacak. Değişikliklerin hayata geçirilmesi halinde belediyelere yalnızca çöp toplamak, park yapmak ve sokakları temizlemek gibi görevler kalacak.
-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
İlgili Haberler
ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR
İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ
CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI
ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI
İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI
OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”
KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR
TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI
AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR
İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI
KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU
CHP’DEN SAVAŞ EKONOMİSİNE KARŞI PAKET: DESTEKLER VE VERGİ DÜZENLEMELERİ
İBB DAVASI’NDA 10’UNCU CELSE: GÖZLER MEHMET MURAT ÇALIK’IN SAVUNMASINDA
“UYUŞTURUCU SORUŞTURMASINDA ŞOK DALGA: ÜNLÜ İSİMLER İÇİN GÖZALTI KARARI”
İSRAİL MECLİSİ’NDEN TEPKİ ÇEKEN KARAR: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA İDAM TASARISINA ONAY
ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI
GÜRLEK’İN KAYITLARINI SORGULAYAN BİR MEMUR DAHA GÖZALTINA ALINDI
Yükleniyor
ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR
İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ
HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA KRİTİK GERİLİM: İRAN’DAN SERT MESAJ
CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”
3 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON:UŞAK BELEDİYE BAŞKANI VE ÜST DÜZEY İSİMLER GÖZALTINDA
TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET
ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI
- Cumartesi 18 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Pazar 16.5 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu




