ERDOĞAN, ÖZEL VE BAHÇELİ KIBRIS’TA BULUŞTU: FEDERAL ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL

ERDOĞAN, ÖZEL VE BAHÇELİ KIBRIS’TA BULUŞTU: FEDERAL ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı, KKTC’de törenlerle kutlanıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel ve MHP lideri Devlet Bahçeli, ‘Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı nedeniyle KKTC‘de buluştu. Erdoğan “Federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Kıbrıs’ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız” dedi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılı, KKTC’de törenlerle kutlanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sabah saatlerinde adaya geldi. Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Erdoğan, Anıt Özel Defteri’ni imzaladı. CHP lideri Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli, bakanlar ve çok sayıda vekil daha sonra Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlama Töreni’ne geçti.
Törende konuşan Erdoğan “Kıbrıs Türk halkı, zaferle taçlandırdığı bağımsızlık mücadelesini Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle kararlı bir şekilde sürdürmekte, geleceğe umut ve güvenle bakmaktadır” ifadelerini kullandı ve özetle şunları söyledi:

‘SIRT SIRTAYIZ’
Kıbrıs Barış Harekatı’nın mimarları olan Bülent Ecevit’i, Necmettin Erbakan’ı, Alparslan Türkeş ile devlet ve siyaset adamlarımızı rahmetle anıyorum. Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesinin önderlerine, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyorum. Kuzey Kıbrıs’ın hürriyeti için ‘Allah allah’ nidalarıyla omuz omuza çarpışan mehmetçikleri ve mücahitleri de burada bir kez daha yadediyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımızı tebrik ediyorum. Bugün yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz. Anavatan Türkiye ve KKTC olarak sırt sırtayız. İktidar, muhalefet ayrımı olmadan bugün burada olmamız Türk milletinin Kıbrıs davasına verdiği önemin göstergesidir. Kuzey Kıbrıs bizim gözbebeğimizdir.

‘YUNANİSTAN SAVUNMA BAKANI AKLA ZİYAN AÇIKLAMALAR YAPTI’
Adanın güneyinde maalesef kendilerini Kıbrıs adasının tek hakimi olarak gören şımarık bir zihniyet var. Rum lider, EOKA teröristlerini anma törenlerine katılıyor. Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimiz güneye geçtiğinde saldırıya uğruyor, güneydeki camiler kundaklanıyor. İşte geçenlerde maalesef, Yunanistan Savunma Bakanı yine akla ziyan açıklamalar yaptı. Sayın Miçotakis’le bir araya geldik ve kendilerine, ‘Ayın 20’sinde biz Kuzey Kıbrıs’tayız, duydum ki sen de güneydesin, herhalde bize sataşma yapmazsın…’ Böyle bir şey düşünmediğini söyledi.

‘FEDERAL ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL’
Bölgede devam eden çatışmalar karşısında tüm adanın güvenliğini tehdit etme riski olan son derece sorumsuz adımlar atılıyor. Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakerelere yıllar önce İsviçre’de bıraktığımız yerden devam edelim demenin kimseye faydası yoktur. Kıbrıs’ta kalıcı barışı sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız. Adanın garantör ülkelerinin liderlerinin her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri göreceğimizi ümit ediyorum.

‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONU ÇOK KIYMETLİ’
Cumhurbaşkanı Tatar’ın 2021’de Cenevre’de ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonu, çok kıymetlidir. Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafıyla her alanda eşit olarak müzakere masasına oturmalıdır. O yüzden çözüm istiyorsanız, ‘Kıbrıs Türk’ünün haklarını tescil edin’ diyoruz. Kıbrıs Türkünü baskı altına alarak hedeflerine ulaşacaklarını zannedenler yanılgı içindedir. Ne biz oldu bittilere izin veririz, ne de Kıbrıs Türk halkı tehditlere boyun eğer. Kıbrıs Türklerinin yok sayılması mümkün değildir. KKTC’nin tanınması ve iki devletli çözümün hayata geçmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. İzolasyonun kırılması ve ambargonun kaldırılması için çabalarımız daha da artacak.”