YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ

Av. Mehmet Yusuf Barak ve Av. Onur Barak, vatandaşların merak ettiği YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ (VARLIK AFFI) konusuna açıklık getirdi. . .

EKONOMİ 24.12.2019 16:49:55 0
YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN GETİRİLMESİ

Bilindiği üzere 7186 sayılı Kanun ile gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışından veya yurt içinden varlık getirilmesi ya da beyanına ilişkin düzenlemeler yeniden yapılmıştır.

Yapılan bu düzenleme ile 31.12.2019 tarihine kadar bildirimde bulunmak gerekmektedir. Sürenin son günlerine girmiş bulunmaktayız.

Gerçek ve tüzel kişiler, 31.12.2019 tarihine kadar yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirebileceklerdir.

Getirilecek bu değerler, belirtilen tarihe kadar Bankalara veya Aracı Kurumlara bildirilecektir ve ardından gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir.

Yurt dışından getirilecek bu değerler için Vergi Dairelerine ayrıca bir bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak bildirimlerin, yetkili kılınmış veya kanuni temsilciler aracılığıyla yapılması da mümkündür.

Bildirime konu edilen bu varlıkların, bildirim tarihinden itibaren üç (3) ay içerisinde yurda getirilmesi zorunludur. Getirilmedi takdirde bildirim geçersiz sayılacaktır. Ancak, bildirim üzerinden hesaplanan %1 nispetindeki vergi tutarı ödenmiş olacaktır.

Bildirim tek bir seferde yapılacaktır. Mevcut bildirimin düzeltilmesi mümkündür. Ancak bu düzeltmenin de 31.12.2019 tarihine kadar yapılması zorunludur. Bu tarihten sonra düzeltme yapılamayacaktır.

Yurt dışından getirileceği bildirilen değerler, yurda getirilmeden, 19.07.2019 tarihi itibariyle defterlerde kayıtlı olan ve yurt dışındaki borçlarının ödenmesinde de kullanılabilir. Bu işlemde, yurt dışı finans kurumlarından alınan kapama belgesinin bir örneği bildirime eklenerek saklanacak ve gerektiğinde ibraz edilecektir.

Yurt dışından getirilmesinden kasıt, varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılan hesaba transfer edilmesidir. Banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları saklanacaktır. Varlıkların hesaba yatırılması kaydıyla, Gümrük Müdürlüklerinden alınan deklarasyon/bildirimler de tevsik edici belgedir.
Bu vesile ile getirilen değerler açısından hiçbir vergi incelemesi veya sorgulama yapılamayacaktır.

Bildirimler üzerinden hesaplanan %1 vergi, süresi içerisinde ödenmek zorundadır. Ödenmediği takdirde bildirim geçersiz sayılacak ancak, hesaplanan vergi borç olarak kabul edilerek 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilecektir.

Başkası adına hesaplarda bulunan veya ortaklar ya da kanuni temsilcilerin yurt dışındaki banka hesaplarında görülen varlıklarda yurt içindeki başka bir tüzel kişilik adına bildirime konu edilebilir. Dövizler, bildirim tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilip, kanuni defterlerde özel bir fon hesabına atılacaktır. Bu değerler üzerinde, bildirimden ve kayıtlardan sonra dilendiği gibi tasarruf edilebilinir.

İşletmeden çekilebilir. Ortaklara dağıtılabilir. Kar dağıtımı sayılmaz ve hiçbir vergilemeye konu edilmezler. Ödenen vergiler de gider yazılamazlar.
Son yılların önemli bir düzenlemesi olarak görülen bu uygulamadan yararlanmanın faydalı olacağı düşünülmektedir.

 

Av. Mehmet Yusuf BARAK - Av. Onur BARAK

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

Yükleniyor


“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

TÜİK VE ENAG VERİLERİ ARASINDAKİ UÇURUM ALIM GÜCÜ KAYBINI BÜYÜTTÜ: FARK BİNLERCE LİRA!

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7