TONLARCA DOMATES ÇÖPE GİTTİ

150 bin tonluk kotanın dolduğu ve bu sebeple Rusya’nın almadığı domatesler 28 gün bekledikten sonra çöpe gitti.

EKONOMİ 23.02.2020 20:04:00 0
TONLARCA DOMATES ÇÖPE GİTTİ

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Kınık Toptancı Hali’ne gelen domateslerin büyük bölümünün ziyan olduğunu söyleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Rusya kotasının yılan hikayesine döndüğünü söyledi.

Rusya kapısındaki 1 aylık bekleyiş sonrası Antalya Kınık Hali'ne geri dönen TIR'lardaki domatesler çürüdü. CHP'li Özer, “Rusya, 150 bin tonluk kotanın dolmadığını ve 50 bin ton daha artırılmasını açıklarken, neden bizim bakanlıklarımız ağzını açmıyor?” dedi.

150 bin tonluk kotanın dolduğu ve bu sebeple Rusya'nın almadığı domatesler 28 gün sonra çıkış noktası Antalya'ya döndü. Rusya Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'den kendilerine yapılan ihracatın 144 bin tonda olduğu açıklamasını hatırlatan Özer şunları söyledi.

“Yıllık 1 milyon ton domates ihtiyacı olan Rusya, neden kapıdaki domateslerin çürümesine yol açtı? Peki, neden bunca zamandır bizim taraftan resmi bir açıklama yapılmadı? Mesela neden 150 bin tonluk kotanın dolduğunu ihracatçılar birliği söylüyor da, bakanlarımızın ağzını bıçak açmıyor? İdlib sürecindeki yanlış politikanın buna etkisi nedir? İdlib krizi bizim domatese kadar geldi mi?.”

Rusya'nın 50 bin ton kota artırımı talebinin de basına yansıdığını ama bizden herhangi bir resmi yanıt verilmediğini belirten Özer, “Duvardan ses geliyor, bakanlarımız sus pus. Hem Tarım Bakanlığı’mızı, hem de Ticaret Bakanlığı’mızı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Üreticimiz, ihracatçılarımız uğradıkları zarardan dolayı büyük bir mağduriyet içinde. Kendilerini yapayalnız hissediyorlar. Hiçbir planlaması olmayan bu saray yönetimi yüzünden ekmeklerinden olma korkusu yaşıyorlar. Eğer bu insanları üretimden koparırsak, yarın yiyecek sebze bulamayız! Eğer bu seralarda üretim yapılmazsa çalışan 150 bin işçi ailesi işsizler ordusuna katılır. Kısacası bu sorunun mutlaka çözülmesi gerek, çünkü geleceğimizi tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan domatesleri geri dönen bir ihracatçının hem Rusya'ya giderken hem de dönüşte iki kere vergi ödemekten şikayet ettiğini aktaran CHP'li Özer şöyle noktaladı.

“Kınık Toptancı Hali'nden 24 Ocak'ta yola çıkan ve Samsun üzerinden Rusya'ya giden sebze TIR'ı 19 Şubat'ta Samsun'a gelmiş. Deniyor ki, çıkarken gerekli analizleri yapılarak vergileri ödenen domatesler için, bir de girişte analiz ettirilerek ithal vergisi alınmış. Yani iki katı harcama yapılmış, diğer bir deyişle bir mağduriyet söz konusu. Rusya'nın aynı TIR'daki 8 palet kabağı aldığını ama 18 palet domatesi almadığını da söylediler. Bunu da ayrıca değerlendirmek gerek. Neticede elimizde yaklaşık bir ay süre ile Rusya'da bekletilen ve şimdi bir kısmı yurda dönen, bir kısmı da dönüş yolunda olan domatesler var.”

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,83% -0,10
  • EURO

    44,12% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4166,56% 0,58
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,00

TSK’DE İHRAÇ YETKİSİNDE GERİ ADIM

ERDOĞAN'DAN BELEDİYELERE 'İMAMOĞLU' DÜZENLEMESİ: İŞTE YENİ TASARIYLA BELEDİYENİN ELİNDEN ALINACAK YETKİLER

İYİ PARTİ'DE 'WHATSAPP' DEPREMİ! GÖREVDEN ALINDI

EGE'DE 6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM: BİRÇOK İLDEN HİSSEDİLDİ

AKP İNFAZ DÜZENLEMESİNİ ÖNCE DEM'E GÖSTERİLDİ

HATAY'DA TESETTÜRLÜ ÖĞRENCİYE 'KARABAŞ' DİYEN ÖĞRETMENE SORUŞTURMA

ÖZGÜR ÖZEL: "ANILAN TELEFONU EKREM İMAMOĞLU, İLK İFADESİNDE KAYDA GEÇİRDİ"

İMAMOĞLU, SİLİVRİ'DEN PENDİK'E SESLENDİ…

ŞÜKRİYE ACİ VE DİĞER MÜŞTEKİLER, TİMUR CİHANTİMUR VE EYLEM TOK HAKKINDAKİ ŞİKAYETLERİNİ GERİ ÇEKTİ

ESER KARACA, BOŞANDIĞI ERKEK TARAFINDAN UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRDIĞI GÜN KATLEDİLDİ!

GOOGLE'DAN GMAİL KULLANICILARINA UYARI: BU E-POSTAYI HEMEN SİLİN

ESKİ THK REKTÖRÜ ÜNSAL BAN FETHİYE’DE GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU'NUN DANIŞMANI YILDIZ ADLİ KONTROLLE TAHLİYE EDİLDİ…

"TÜRKİYE MAARİF VAKFI’NA KAYNAK AKTARILMASI HAKKINDA KARAR" RESMİ GAZETE'DE …

BAŞSAVCILIK RASİM OZAN KÜTAHYALI İÇİN KARARINI VERDİ

HSK SEÇİMLERİ AYM'YE TAŞINDI!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN HSK ÜYELİĞİ SEÇİMLERİNE TEPKİ: AYM'YE BAŞVURACAĞIZ

İKTİDARI ELEŞTİREN TÜSİAD YÖNETİCİLERİ TURAN VE ARAS HAKKINDA ARA KARAR AÇIKLANDI

İBRAHİM KALIN, COLANİ İLE GÖRÜŞTÜ: "YPG'NİN SURİYE'YE ENTEGRE OLMASI" ELE ALINDI

GAZETECİLERDEN AKŞAM GAZETESİNDE YER ALAN İDDİALAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İBB OPERASYONUNDA ÜÇÜNCÜ DALGA: 22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ÖZGÜR ÖZEL İZMİR'DEN ERDOĞAN'A SESLENDİ: DOĞRULARI GÖR VE ARTIK KÖŞENE ÇEKİL

CHP'NİN İZMİR MİLLETVEKİLİ SAYISI 13'E YÜKSELDİ! ROZETİ ÖZGÜR ÖZEL TAKTI

İMAMOĞLU: BU SADECE BİR SEÇİM MÜCADELESİ DEĞİL YENİ BİR KURTULUŞ MÜCADELESİ

ÖZGÜR ÖZEL, AKP'Lİ GENÇLERE SESLENDİ: TAYYİP BEY TOPU GÖTÜRÜYOR, KESECEKMİŞ

15 ÇOCUĞA 8 YIL İSTİSMAR! OKUL MÜDÜRÜNE 300 YIL HAPİS İSTEMİ

EKREM İMAMOĞLU, ATATÜRK'ÜN SÖZLERİYLE GENÇLERE SESLENDİ

ÖZGÜR ÖZEL: "BU MÜCADELEYE NEFER KAZANDIRMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR"

ESKİ ABD BAŞKANI JOE BİDEN'A KANSER TEŞHİSİ KONULDU

'HAYALET' SINIFLAR PATLADI: YÜZLERCE KİŞİNİN DİPLOMASI İPTAL EDİLDİ

Yükleniyor


MEHMET ŞİMŞEK DUYURDU: VERGİ DENETİM SÜRECİNDE YENİ DÖNEM

SİNOP’LU VATANDAŞLAR, EKONOMİDEN MEMNUN DEĞİLİZ…

BORSADAKİ KAYIP 40 GÜNDE 1,5 TRİLYON LİRA OLDU

S&P'DEN TÜRKİYE İÇİN YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

MEHMET ŞİMŞEK, IMF BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

  • Perşembe 34.1 ° / 16 ° Güneşli
  • Cuma 33.4 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.9 ° / 17.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59