MERKEZ BANKASI BAŞKANI KAVCIOĞLU KONUŞTU, DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuşuyor. Kavcıoğlu, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükselttiklerini açıkladı. Konuşmayla birlikte

EKONOMİ 28.10.2021 14:31:33 0
MERKEZ BANKASI BAŞKANI KAVCIOĞLU KONUŞTU, DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 200 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bugün ilk kez kameraların karşısına geçti.
Kavcıoğlu, 2021 yıl onu enflasyon beklentilerini yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e yükselttiklerini açıkladı. Kavcıoğlu, faiz indirimleri için de yıl sonuna kadar “sınırlı bir alan” kaldığını belirtti.
Faiz indirimlerinin amacı olarak cari fazla hedefine işaret eden Kavcıoğlu, cari fazla vererek kurda ve enflasyonda denge bulacaklarını belirterek bankanın yeni yaklaşımını ortaya koydu.
Kavcıoğlu’nun açıklaması sonrasında dolar/TL, tekrar 9,60’ı aştı. Kur dün 9,50’nin altını görmüştü.
Yılın son enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuşan Kavcıoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Dünya genelinde güven endeksleri salgın etkisiyle gerilemeye başladı. En fazla ihracat yaptığımız bazı ülkelerde büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi.
Enerji fiyatları son dönemde hızlandı. Küresel enflasyondaki yükseliş, merkez bankaları tarafından yakından takip ediliyor.
Enflasyonun 2022 sonunda beklentilere yakınsayacağını öngörüyoruz.
Gelişmekte olan ülkelere portföy akımları dalgalı seyir izliyor.
Sanayi üretimi temmuz, ağustos aylarında yükselişini sürdürdü. Aşılama oranlarının artmasıyla birlikte dış talebin iktisadi faaliyete katkısını artıran bir faktör olarak öne çıkıyor.
Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin 3. çeyrekte güçlü seyrettiğini gösteriyor.
Ticari kredi faizlerindeki düşüşün de etkisiyle krediler sabit sermaye yatırımlarını destekleyecektir.
Parasal sıkılaştırmanın iç talep üzerindeki etkisi, ithalatı sınırlandırdı. İthalat üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daha ılımlı artış eğilimi gösterdi.
Yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesinde iyileşmenin sürmesini bekliyoruz. Bu sayede dış finansman ihtiyacının azalması, ülke risk primini olumlu etkileyecek.
Reeskont kredi geri dönüşleri, altın alımları, zorunlu karşılık adımları, SDR ve swaplar, merkez bankası rezervlerini olumlu etkileyen faktörler olarak öne çıktı. Rezerv birikimini devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Reeskont kredileri, rezerv artırmada temel mekanizma olarak öne çıkıyor.
Ticari krediler kur etkisinden arındırılmış yüzde 6,7 büyüme ile geçmiş dönem ortalamalarının oldukça altında seyrediyor.
Tüketici enflasyonu üçüncü çeyrekte başta gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, ithalat fiyatları artışları, açılmaya bağlı etkilerle yükseldi.
Gıda fiyatlarının enflasyon dinamikleri üzerindeki belirleyici etkisi tüm dünyada önemini korumaktadır. Gıda fiyatlarındaki bu eğilimi Türkiye’de de gözlemliyoruz.
Uluslararası emtia fiyatları, üretici ve tüketici fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar da üretici fiyatlarını yukarı yönlü olarak etkiliyor.
Tedarik kaynaklı sorunlar azalmakla birlikte önemini koruyor.
Enflasyon beklentilerinde son dönemde bir miktar artış var.
Para politikasında son iki ayda 300 baz puanlık indirime gidilmiştir.
Ortalama ham petrol fiyatı varsayımımızı yukarı yönlü olarak güncelliyoruz. Ortalama petrol fiyatı tahminini 2021 için 70 dolara, 2022 için 77,5 dolara yükselttik.
2021 sonu enflasyon beklentimizi yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e yükselttik. 2022 sonu için yüzde 11,8, 2023 sonu için yüzde 7 enflasyon bekliyoruz.
Gıda enflasyonu varsayımımızı 2021 için yüzde 15,0’ten yüzde 23,4’e güncelledik. Gıda enflasyonu varsayımımızı 2022 için yüzde 10,1’ten yüzde 13,9’a güncelledik.
Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapmış olduğumuz aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını da değerlendiriyoruz.
Enflasyonda arz şokları kaynaklı yükselişin geçici olduğunu düşünüyoruz.
Firmalarımızda çok büyük yatırım iştahı var. Bu noktada Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Cari açığın kapanmasının üretim artışından geçtiğini düşünüyoruz.
Tedarik zincirlerindeki sorunlardan kaynaklı olarak Türkiye için büyük fırsat var. Bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor. Cari fazla verdiğimizde fiyat istikrarını sağlamış olacağız.
Geçtiğimiz yıllarda yüzde 5 cari açık vererek enflasyon sorununu aşamadık.
Türkiye’nin temel sorunu cari açıktır. Cari açık sorunu çözüldüğünde kur da dengeleye gelecektir. Serbest piyasada belirlenen kura müdahale etmeyeceğiz.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5963,84% 0,93
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,88

CHP’YE SERT ELEŞTİRİ, ERDOĞAN’A SOL TANIMI: UÇUM’UN YAZISI TARTIŞMA YARATACAK

“SUSURLUK GİBİ” DENİLEN FOTOĞRAFTA YENİ İSİM: BİNALİ YILDIRIM’IN KARDEŞİ DE KAREDE

SAAT 04.17’DE DURAN BİR HAFIZA: HATAY VALİLİĞİ YENİ LOGOSUNU TANITTI

İSTE’DE DİKKAT ÇEKEN BULUŞMA: ATAKAŞ GRUBU İLE AKADEMİ ARASINDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ

RAFLARDAN ÇUKURA: REYHANLI’DA 2 TON SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GIDA İMHA EDİLDİ

KAYSERİ MEYDANINDA YARGI İSYANI: ÖZGÜR ÖZEL GİZLİ TANIĞIN DİLEKÇESİNİ AÇIKLADI

MESEM TARTIŞMASI ALEVLENDİ: EĞİTİM SEN’DEN YUSUF TEKİN’E 8 MADDELİK İSTİFA ÇAĞRISI

ASGARİ ÜCRETTE KRİZ BÜYÜYOR: TÜRK-İŞ KATILMADI, TALEBİNİ OKUTTURDU

ÖZGÜR ÖZEL BOMBAYI PATLATTI: İBB DOSYASINDA GİZLİ TANIK İFADESİ GERİ ÇEKİLMİŞ

GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜNDE ŞOK GELİŞME: KIZI “KASTEN ÖLDÜRME” SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

RUS MEDYASINDAN ÇARPICI İDDİA: ZİRVEDE KİM DIŞARIDA KALDI?

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

Yükleniyor


TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“ENAG KASIM ENFLASYONUNU AÇIKLADI: RESMİ RAKAMLARIN ÜZERİNDE YENİ ALARM”

OECD RAPORU KRİZİ TESCİLLEDİ: ENFLASYON DÜŞMÜYOR, 2027 VAADİ ÇÖKTÜ

BENZİN, MOTORİN, HAYAT… HEPSİ YOKUŞ AŞAĞI: ZAMLAR DURMUYOR!

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

  • Perşembe 16.2 ° / 4.5 ° Güneşli
  • Cuma 17.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.1 ° / 8.7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9