Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs önlemleri kapsamında açıkladığı ekonomik paketi yorumlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, paketin işverenlere yönelik olduğunu söyleyerek, “Ekonominin durma noktasına geldi ve işverenlerin kayıplarını giderecek bir dizi düzenleme var. Ancak işçi, işsiz, emeklilere dönük düzenleme yok. Toplumun yüzde 99’u açısından dağ fare doğurdu. Tamamen işverenlerin ihtiyaç ve beklentilerine karşılık gelen adımlar atıldı” dedi.
Pakette 2 aylık telafi çalışma süresinin 4 aya çıkarılacağı, esnek ve uzaktan çalışmayla ilgili mevzuatta düzenleme yapılacağı açıklandı. Çerkezoğlu bu maddeler hakkında şunları söyledi: “Telafi çalışması esnek bir çalışmadır, talebin artması koşuluyla yapılabilir ve son noktada düşünülecek bir şeydir. Bugün büyük firmalarda durağanlaşma var.”
'İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALI'
Pakette Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınması da bulunuyordu. Çerkezoğlu kendilerinin de önerisinin bu ödeneğin devreye sokulması olduğunu aktararak, “İşten atmaların olmaması ve ücretsiz izinlerin gündeme getirilmemesi için bizim de önerimizdi. Bu dikkate alınmış. Fakat bu süreçte mutlaka işten çıkarmaların yasaklanması gerekiyor çünkü çok sayıda işten çıkarmalar başladı” dedi.
Türkiye’de 7.5 milyon işsiz olduğunu ve artarak devam ettiğini vurgulayan Çerkezoğlu, İşsizlik Sigortası Fonu’nundan yararlanma koşullarının da kolaylaştırılması gerektiğin ekledi. Emeklilerle ilgili yapılan düzenlemelere de değinen Çerkezoğlu, “Hastalıkta en yüksek risk grubu yaşlılar yani emekliler. Emekli maaşlarının durumu ortada ve en azından asgari ücretin altında emekli maaşı alanlara bin liralık destek verilmesi gerekiyordu” diye konuştu.
'1500 LİRA EMEKLİ MAAŞI İTİRAF NİTELİĞİNDE'
En düşük emekli maaşının bin 500 lira yapılmasını “Bu itiraf niteliğindedir” diye yorumlayan Çerkezoğlu, “Demek ki emekli maaşları asgari ücretin bile altında ve açlık sınırının yarısına tekabül ediyor. Emekliler ciddi bir risk grubu ve bu grup hiçbir şekilde çalışmamalı, aldığı ücretle geçinebilmeli” ifadelerini kullandı.
Ülkedeki emekçilerin borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını belirten Çerkezoğlu, sadece şirketlerin değil yurttaşların kredi borçlarının da ertelenmesi ve yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi.