İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Danimarka Mülteci Konseyi işbirliğiyle düzenlenen Dış Ticaret eğitim programı yoğun ilgi görüyor.
4 gün süre ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen eğitimi Dış Ticaret Eğitmeni Danışman Murat Odacı tarafından veriliyor.Eğitimin açılış konuşmasına yapan İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter; “Dış Ticaret Uluslar adası sınırlar ve bölgeler arasında karşılıklı mal ve hizmet alış verişi olarak tanımlanmaktadır. İhracatın ve ithalatın dengeli olarak büyümesi ülke ekonomilerini şekillendiren en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’nin Dış Ticaret geçmişini incelediğimizde rakamların yıllar bazında artma eğiliminde olduğu dikkat çekmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumundan alınan verilere göre 2007 yılında 107 milyar dolar olarak gerçekleşen ihraç atlarımız 2017 yılında 157 milyar dolara ulaşmıştır. Yine 2007 yılında 170 milyar dolar olan ithalatımız ise 2017 yılında 237 milyar dolar olarak gerçekleştirilmiştir. 2018 yılının ilk 9 aylık döneminde ülkemiz tarafından 123 milyar dolarlık ihraç at yapılırken yılın aynı döneminde 174 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir.
Bu verilen 2017 yılının aynı döneminde kıyaslandığında ise ihracatta yüzde7 oranında ithalatta ise yüzde 3.5 oranında artış gözlenmektedir. Ülke olarak daha çok çalışarak, katma değer ürün üreterek uluslararası alanda bu rakamlarda artış kaydedilebileceğimize canı gönülden inanıyoruz. İskenderun’da faaliyet gösteren firmalarımıza yönelik düzenlenen bu Dış Ticaret eğitiminin firmalarımıza ve üyelerimize faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yoğun katılımla gerçekleşen eğitimde Dış Ticaret Eğitmeni Danışman Murat Odacı, Dış Ticaret teslim şekilleri, İhracatta Lojistik operasyon, ihracatta müşteri bulma hedefleri, Dış Ticarette kullanılan evraklar ile ilgili sine vizyon destekli olarak bilgiler verdi.
Dış Ticarette Pazar payının öneminde dikkat çeken Odacı, İskenderun’un da ekonomik yapısı itibari ile önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek; “Gerek bölgemizden gerekse ülke genelinde pazar araştırması rekabet analizi, ürünlerin ithalat ve ihracatında önemli yer tutmaktadır. Ürünlerin pazarlanmasında Gümrük vergi oranlarının bilinmesinde de etken rol oynar. Hedef Pazar tespit edilmesi ile o pazarlara yönelen firmalar da Dış Ticarette ithalat ve ihracat kapasitelerini arttırabilirler. Doğru zamanda, doğru kişilerle ve doğru pazarlara yönelen firmalarımız cirolarını da bu şekilde arttırmaktadır.” Dedi.
Dış Ticaret Eğitmeni Danışman Murat Odacı, katılımcılara internet yoluyla gerçekleştirilen dış ticaret ile ilgili veriler hakkında da bilgiler verdi. İTSO’da düzenlenen Dış Ticaret eğitimine İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez, İTSO Meclis üyeleri, İTSO üyeleri ve Dış Ticaret faaliyetlerinden bulunan firma temsilcileri katıldılar.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55