Faturaların silinmesi beklenirken EPDK hayal kırıklığı yarattı. Karara göre karantina bölgelerinde sayaçlar okunmayacak. Ancak bu bölgelerde doğalgaz faturaları son 2 yılın ilgili aylarındaki ortalama tüketimi üzerinden kesilmeye devam e
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) dün skandal denebilecek bir karara imza attı. Karara göre doğalgaz sayaçlarının okuması durduruldu. Ancak sayaç okumada görevli çalışanları koruduğu iddia edilen bu düzenleme doğalgaz dağıtım şirketlerinin fırsatçılığına dönüştü. Çünkü karara göre sayaçlar okunmasa bile fatura kesilecek. Tüketim bedeli ise doğalgaz tüketicisinin geçmiş tüketimleri üzerinden faturalandırılacak.3 ay sürecek düzenlemeye göre sayacı okunmayan tüketiciler, son 2 yılın ilgili ayının tüketimlerinin ortalaması üzerinden fatura ödemeye devam edecek.
Karar pek çok isimden tepki çekerken, düzenlemedeki belirsizlikler tam anlamıyla giderilmiş değil. Gerek geçen yılın bu yıldan daha soğuk olması yüzünden doğalgaz tüketiminin değişmesi, gerekse salgın yüzünden değişen tüketim düzenlemenin cevaplanmayan sorularını oluşturuyor. Düzenleme akıllara Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin yurttaşlarının 2 aylık faturalarını silmesini de getirdi.
CHP'DEN TEPKİ
Düzenlemeye ilk tepki CHP sözcüsü Faik Öztrak'tan geldi. Öztrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kongo'yu örnek göstererek 'En yoksul ülkelerden Kongo’da bile devlet vatandaşlarının iki aylık elektrik-su faturalarını ödeyecek. En büyük 20 ekonomiden biri olan Türkiye’de ise, Korana’dan kapanan işletmelerin kullanmadığı elektrik ve doğalgaz 3 ay boyunca ortalama tüketimden faturalanacak. Pes doğrusu' ifadelerini kullandı.
FATURALARI 3 AY ERTELEYEMEDİLER
CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer kararın toplumda hayal kırıklığı yarattığını kaydederek, yapılması gerekenin bu dönemde doğalgaz bedelinin 3 ay süreyle yurttaştan istenmemesi olduğunu ifade etti. Yaptığı açıklamada Gürer, 250 bine yakın işletme ve esnafın kepenk kapattığını, bu nedenle işsizler ordusuna milyonlarca yeni işsizin eklediğini hatırlatarak, “Böyle bir ortamda yapılması gereken, vatandaşlardan 3 ay süreyle elektrik ve doğalgaz ücreti talep etmemek olmalıydı” diye konuştu.
HALK İŞ ve CAN DERDİNDE, ŞİRKETLER PARA PEŞİNDE
Düzenlemeye bir tepki de Sol Parti'den geldi. Yapılan açıklamada halk iş, can ve aş derdinde, şirketler para peşinde denirken, EPDK düzenlemesine de tepki gösterildi. 'Elektrik ve doğalgaz faturalarının geçen yılki ortalamasıyla düzenlenmesi halkın yararını gözeten değil, özel elektrik ve doğalgaz şirketlerinin kazançlarını garanti altına almayı amaçlayan bir uygulamadır' denilen açıklamada bu hizmetleri veren özel şirketlerin kamulaştırılması gerektiği vurgulandı.
NE DEĞİŞTİ?
EPDK’den yapılan açıklamaya göre, sektör çalışanlarının ve tüketicilerin sağlığının korunması amacıyla elektrik ve doğalgazda 'Kıyasen Fatura Düzenlemesi' hayata geçirilecek. Söz konusu düzenleme, sadece karantinaya alınan, idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ve sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda geçerli olacak ve 3 ay süreyle uygulanacak. Bu kapsamda, sayaç okunamayan tüketiciler için mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden veya tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması durumunda kendi beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak. Yeni düzenlemeden öne çıkanlar şu şekilde;
1- 'Kıyasen Fatura Düzenlemesi' sadece karantina bölgelerinde uygulanacak, diğer bölgelerde sayaçlar okunmaya devam edecek.
2- Uzaktan sayaç okuma sistemi kurulmuş olan özellikle sanayi ve ticarethane ağırlıklı tüketiciler için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edilecek.
3- Sayacı okunamayan tüketiciler ilgili ayın önceki iki yıldaki tüketim ortalamasına göre faturalandırılacak. Örneğin 2020 yılının Nisan ayı faturasını, 2018 ve 2019 nisan ayı tüketimlerinin ortalaması belirleyecek.
4- Geçmiş yıl tüketimi bulunmayan tüketiciler için emsal tüketim veya tüketici beyanı üzerinden faturalandırma yapılacak.
5- Tüketimi olmayan veya kapalı olan yerlere faturalandırma yapılmayacak.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00