EKONOMİ KİLİTLENDİ

Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri (DASİFED) Başkanı, aynı zamanda TÜRKONFED Genel Başkan Yardımcısı Faruk Ekinci, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.8’ini oluşturan KOBİ’lerin tahsilatta sıkıntı yaşadığını,

EKONOMİ 17.12.2019 16:33:29 0
EKONOMİ KİLİTLENDİ

Ekinci, sürdürülebilir büyüme için katma değerli üretim ve ihracatı teşvik edecek sanayi ve de kalkınma odaklı bir ekonomik modele geçişinin zaruri olduğunu vurguladı.
Sektörlerde yanlış politikalarla oluşan ve haksız rekabete yol açan Aşırı Yüksek Kapasitelerin, Katma Değeri Düşük Üretimlerin, önlenemeyen Kayıt Dışılığın, yurt dışından Dampingli ve Kalitesi Düşük Ürün İthalatının sürdürülebilir bir ekonominin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Ekinci, ‘’bütün bunların önlenmesi için doğru politikaların acilen uygulanmaya geçirilmesi gerekir. Doğru ekonomik politikalarla, biz Türk iş insanları olarak her hangi bir devlet teşviki olmadan ülkeyi kısa zamanda gelişmiş ülkeler seviyesine yükseltme kabiliyeti içinde olduğumuzu ifade ederiz. Daha doğru politikaların hükümetimiz tarafından geç kalınmadan uygulamaya geçilmesi sayın hükümetimizden beklentimizdir.’’ Diye konuştu.
Merkez Bankası’nın son 3 faiz indirimi sonrası nakit akışında bir nebze rahatlama, tahsilatlarda bir pozitife gidiş görülmekte olup, özellikle son 2 ayda kamu bankaları başta olmak üzere özel bankalarında kredi iştahının arttığına da vurgu yapan Başkan Ekinci, ‘’ Uygun kredi ve düşük faizlerde süreklilik için tüketime dönük ekonomi modelinden vazgeçilmeli, üretime dönük ekonomi politikaları uygulanmalıdır. Ev halkını tasarrufa yönlendirmek için kredi kartlarındaki taksit sayıları makul seviyeye çekilmelidir. En önemlisi merkez bankasının bağımsızlığı korunarak piyasaya güven verilmeli, Batı dünyasında uygulanmakta olan enflasyonu düşürecek politikalarla faizleri düşürme politikası uygulanarak yatırımların önü açılmalıdır. Son 1.5 yılda da gördük ki finans kaynakları daraldığında KOBİ’lerimizin en önemli sorunu nakit akışı ve finansmana erişimi olmaktadır. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu tahsilat olmaktadır. Risk yönetimi ve tahsilat en önemli sorunlardır. Avrupa'da olduğu gibi bizim işletmelerimizin faturayı kesip unutacağı kuralların konup titizlikle uygulanması, kontrol ve önlemlerin taviz verilmeden alınması gerekmektedir. Çek yasasında 2008 yılındaki uygulamaya dönülüp çek görüldüğünde ödenmek üzere bir menkul değer vasfı kazandırılmalıdır. Para sıkışıklığı KOBİ’lerin alıcılar karşısında fiyat oluşturma gücünü zayıf bırakarak, diğer satıcılarla rekabetini de kısıtladığını kaydetti.
“KOBİ’ler finansmanda büyüklere göre dezavantajlı”
Ekinci, uzun vadeye yayılan ödemeleri ve nakit sıkışıklığını firmaların kendi öz kaynakları ile çözemediğinde finansman sağlamaya çalıştığında, KOBİ’lerin büyük şirketlere göre dezavantajlı bir durumda olduklarını, finansman kaynaklarının pahalandığı ve azaldığı dönemlerde, işlerin KOBİ’ler için daha da içinden çıkılmaz hale geldiğini, tüm işletmelerimizin %99,7sini oluşturan ve ekonominin can damarı olan KOBİ’lerimiz kilitlendiği zaman ülke ekonomisini de kilitlediğini ve bu şirketlerin hepsinin aile şirketi olduğu için oradaki bir sorunun sosyal sorunlara dönüşebildiğini, bundan dolayı “Önce Küçüğü Düşün” uygulamasının KOBİLER ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını, bir diğer önemli husus olan KOBİLER'in işletme ve yatırım gereksinimleri için finans kuruluşlarından talep ettikleri kredinin, şirketin ödeme gücü üzerinde kesinlikle olmamasına dikkat edilmesini ve harcamaların kredi şartlarına uygun olarak yapıldığına dair sıkı şekilde kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.
TÜRKONFED’in bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 0 ile 0.5 arası bir büyüme olduğunu dile getiren DASİFED Başkanı Ekinci, ‘’son çeyrekte Türkiye’nin 4.5-5 arası büyümesi gerek. Gelecek yıl için yüzde 5 büyüme çok iyimser bir tahmin, biz yüzde 3-4 bandında bir büyüme ümidindeyiz. Bu sene nüfus artışımız yüzde 1,5 olmuş. Yüzde 0,5 bile büyüsek aslında kişi başı gelirimiz yüzde 1 azaldı demektir. Bir baz etkisi de olsa, 2020’de yüzde 3-4 büyüme ümit ediyoruz. Bunun için Türkiye sürdürülebilir ve stabil bir büyüme yakalamalı. Tasarruf oranlarımız kalkınmada iç tüketime dönük politika nedeni ile düşük kalmakta ve bu nedenle açığı dışarıdan borçlanma ile sağlamaktayız. Dışarıdan kaynak, yatırım çekmemiz için dünyada rüzgârlar o kadar bizim lehimize işliyor ki bunu değerlendirmeliyiz. 17 Trilyon dolar eksi mevduatın olduğu bir dünyada tek yapmamız gereken ülkemizde demokratik kurallar içinde bir hukuk devletinin varlığını dış dünyada göstererek sağlanacak güven ortamında yatırımların önünü açmamız zor olmayacaktır.’’ dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    11220,22%1,89
  • DOLAR

    41,60% 0,09
  • EURO

    48,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    5172,82% 0,14
  • Ç. ALTIN

    8498,94% 0,00

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

AYŞE BARIM'IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

GEZİ DAVASINDA KRİTİK GÜN: AYŞE BARIM VE ÜNLÜ TANIKLAR MAHKEMEDE

İZMİR’DE AKP’Lİ İLÇE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK İDDİA: “TEFECİLİK YAPTI”

MİLLİ GÜVENLİK KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ: "İSRAİL'İN SOYKIRIMI DURDURULMALI"

CHP’DE KURULTAY SONRASI İLK MYK TOPLANTISI

YARGI KULİSLERİ ISINDI: İSTANBUL’DA 3 BAŞSAVCILIKTA DEĞİŞİM SİNYALİ

İMAMOĞLU'NUN AKIN GÜRLEK DAVASINDA DİKKAT ÇEKEN MUHALEFET ŞERHİ: KABA SÖZ VE ELEŞTİRİ, SUÇ DEĞİL

KASIMPAŞA SK’YA KAYYUM! TURGAY CİNER’İN KULÜBÜNE EL KONULDU

TRABZON AÇIKLARINDA ŞOK! BALIKÇILAR BOMBA YÜKLÜ İNSANSIZ DENİZ ARACI BULDU

DEM PARTİ GÖRÜŞMELERİ AKTARDI: ÖCALAN’DAN ÇARPICI ÇIKIŞ

CEM KÜÇÜK, ERDOĞAN’IN KAAN GERÇEĞİNİ BİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ…

İTSO HEYETİ VAN GASTRONOMİ FUARINDA HATAY’IN LEZZETLERİNİ TANITTI

EPİK SANAT TİYATROSU SAMANDAĞ’DA “NAZIM” İLE SAHNE ALDI

KAAN, BOEİNG, HAZIR SORULAR… ERDOĞAN SARAY’DA SIZINTININ İZİNDE

Yükleniyor


TCMB’DEN FAİZ DÜZENLEMESİ: %41,25 VE %42,25

SİYASET MAHKEMEDE, EKONOMİ BEKLEMEDE! KRİTİK DAVA PİYASALARI SALLAYABİLİR

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI: ZAM GELEN YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 1.000 TL OLDU

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR: 2 AYLIK ENFLASYON FARKI AÇIKLANDI!

ARAÇ SAHİPLERİNE KÖTÜ HABER: MOTORİNE DEV ZAM YOLDA!

  • Perşembe 28.5 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2