EKONOMİ KİLİTLENDİ

Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri (DASİFED) Başkanı, aynı zamanda TÜRKONFED Genel Başkan Yardımcısı Faruk Ekinci, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.8’ini oluşturan KOBİ’lerin tahsilatta sıkıntı yaşadığını,

EKONOMİ 17.12.2019 16:33:29 0
EKONOMİ KİLİTLENDİ

Ekinci, sürdürülebilir büyüme için katma değerli üretim ve ihracatı teşvik edecek sanayi ve de kalkınma odaklı bir ekonomik modele geçişinin zaruri olduğunu vurguladı.
Sektörlerde yanlış politikalarla oluşan ve haksız rekabete yol açan Aşırı Yüksek Kapasitelerin, Katma Değeri Düşük Üretimlerin, önlenemeyen Kayıt Dışılığın, yurt dışından Dampingli ve Kalitesi Düşük Ürün İthalatının sürdürülebilir bir ekonominin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Ekinci, ‘’bütün bunların önlenmesi için doğru politikaların acilen uygulanmaya geçirilmesi gerekir. Doğru ekonomik politikalarla, biz Türk iş insanları olarak her hangi bir devlet teşviki olmadan ülkeyi kısa zamanda gelişmiş ülkeler seviyesine yükseltme kabiliyeti içinde olduğumuzu ifade ederiz. Daha doğru politikaların hükümetimiz tarafından geç kalınmadan uygulamaya geçilmesi sayın hükümetimizden beklentimizdir.’’ Diye konuştu.
Merkez Bankası’nın son 3 faiz indirimi sonrası nakit akışında bir nebze rahatlama, tahsilatlarda bir pozitife gidiş görülmekte olup, özellikle son 2 ayda kamu bankaları başta olmak üzere özel bankalarında kredi iştahının arttığına da vurgu yapan Başkan Ekinci, ‘’ Uygun kredi ve düşük faizlerde süreklilik için tüketime dönük ekonomi modelinden vazgeçilmeli, üretime dönük ekonomi politikaları uygulanmalıdır. Ev halkını tasarrufa yönlendirmek için kredi kartlarındaki taksit sayıları makul seviyeye çekilmelidir. En önemlisi merkez bankasının bağımsızlığı korunarak piyasaya güven verilmeli, Batı dünyasında uygulanmakta olan enflasyonu düşürecek politikalarla faizleri düşürme politikası uygulanarak yatırımların önü açılmalıdır. Son 1.5 yılda da gördük ki finans kaynakları daraldığında KOBİ’lerimizin en önemli sorunu nakit akışı ve finansmana erişimi olmaktadır. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu tahsilat olmaktadır. Risk yönetimi ve tahsilat en önemli sorunlardır. Avrupa'da olduğu gibi bizim işletmelerimizin faturayı kesip unutacağı kuralların konup titizlikle uygulanması, kontrol ve önlemlerin taviz verilmeden alınması gerekmektedir. Çek yasasında 2008 yılındaki uygulamaya dönülüp çek görüldüğünde ödenmek üzere bir menkul değer vasfı kazandırılmalıdır. Para sıkışıklığı KOBİ’lerin alıcılar karşısında fiyat oluşturma gücünü zayıf bırakarak, diğer satıcılarla rekabetini de kısıtladığını kaydetti.
“KOBİ’ler finansmanda büyüklere göre dezavantajlı”
Ekinci, uzun vadeye yayılan ödemeleri ve nakit sıkışıklığını firmaların kendi öz kaynakları ile çözemediğinde finansman sağlamaya çalıştığında, KOBİ’lerin büyük şirketlere göre dezavantajlı bir durumda olduklarını, finansman kaynaklarının pahalandığı ve azaldığı dönemlerde, işlerin KOBİ’ler için daha da içinden çıkılmaz hale geldiğini, tüm işletmelerimizin %99,7sini oluşturan ve ekonominin can damarı olan KOBİ’lerimiz kilitlendiği zaman ülke ekonomisini de kilitlediğini ve bu şirketlerin hepsinin aile şirketi olduğu için oradaki bir sorunun sosyal sorunlara dönüşebildiğini, bundan dolayı “Önce Küçüğü Düşün” uygulamasının KOBİLER ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını, bir diğer önemli husus olan KOBİLER'in işletme ve yatırım gereksinimleri için finans kuruluşlarından talep ettikleri kredinin, şirketin ödeme gücü üzerinde kesinlikle olmamasına dikkat edilmesini ve harcamaların kredi şartlarına uygun olarak yapıldığına dair sıkı şekilde kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.
TÜRKONFED’in bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 0 ile 0.5 arası bir büyüme olduğunu dile getiren DASİFED Başkanı Ekinci, ‘’son çeyrekte Türkiye’nin 4.5-5 arası büyümesi gerek. Gelecek yıl için yüzde 5 büyüme çok iyimser bir tahmin, biz yüzde 3-4 bandında bir büyüme ümidindeyiz. Bu sene nüfus artışımız yüzde 1,5 olmuş. Yüzde 0,5 bile büyüsek aslında kişi başı gelirimiz yüzde 1 azaldı demektir. Bir baz etkisi de olsa, 2020’de yüzde 3-4 büyüme ümit ediyoruz. Bunun için Türkiye sürdürülebilir ve stabil bir büyüme yakalamalı. Tasarruf oranlarımız kalkınmada iç tüketime dönük politika nedeni ile düşük kalmakta ve bu nedenle açığı dışarıdan borçlanma ile sağlamaktayız. Dışarıdan kaynak, yatırım çekmemiz için dünyada rüzgârlar o kadar bizim lehimize işliyor ki bunu değerlendirmeliyiz. 17 Trilyon dolar eksi mevduatın olduğu bir dünyada tek yapmamız gereken ülkemizde demokratik kurallar içinde bir hukuk devletinin varlığını dış dünyada göstererek sağlanacak güven ortamında yatırımların önünü açmamız zor olmayacaktır.’’ dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

ÖZGÜR ÖZEL MUSTAFA ELİTAŞ İLE YAPTIĞI SOHBETİ AKP'YE MANİDAR SÖZLER İLE AÇIKLADI

CBADAYOFİSİ → CBADAYOFİSİ1 → CBADAYOFİSİ11: SANSÜRE KARŞI DİRENİŞ!

6 ŞUBAT DAVASINDA ŞOK TESPİT: AFAD VE YEREL YÖNETİMLER “SORUMLU” İLAN EDİLDİ

ŞULE ÇET DAVASINDA TEPKİ ÇEKEN GELİŞME: BERK AKAND’IN TAHLİYE EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

ŞANLIURFA’DA İNŞAAT ÇÖKTÜ: 2 İŞÇİ ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

TATİL BİTTİ, MARATON BAŞLIYOR: OKULLARDA ZİL YARIN ÇALIYOR

ÇOCUK SAĞLIĞI TEHLİKEDE: TİCARET BAKANLIĞI İKİ MARKAYI KARA LİSTEYE ALDI!

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

Yükleniyor


“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

FED FAİZİ 25 BAZ PUAN İNDİRDİ: POLİTİKA FAİZİ %3,75–4,00 ARALIĞINDA

MOTORİN 55 TL’Yİ GEÇTİ: AKARYAKITTA YENİ ZAM DALGASI

TCMB’DEN SÜRPRİZ YOK: FAİZ %39,5’E DÜŞTÜ

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

EKONOMİDE YENİ ROTA: 2026’DA BÜYÜME YÜZDE 3,8, GELİR 77 TRİLYON TL!

TÜİK VE ENAG VERİLERİ ARASINDAKİ UÇURUM ALIM GÜCÜ KAYBINI BÜYÜTTÜ: FARK BİNLERCE LİRA!

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7