EĞİLMEZ: GEREKİYORSA PARA BASIN

EĞİLMEZ: GEREKİYORSA PARA BASIN

Ekonomist Mahfi Eğilmez, vatandaşın ve esnafın acilen kurtarılması gerektiğini belirterek bunun için para basılması gerekiyorsa yapılmasını önerdi.

Koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için pek çok ülke vatandaşa ödeme yapma kararları alırken Ekonomist Mahfi Eğilmez uzun süredir dile getirdiği para basma önerisini tekrar açık mektup ile ifade etti. Eğilmez, “Yasa gerekiyorsa yasa, para basmak gerekiyorsa para, malzeme gerekiyorsa malzeme” dedi.
MAHFİ EĞİLMEZ’İN AÇIK MEKTUBU
Konu hakkında hükümete açık bir mektup yayımlayarak seslenen ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez acil eylem planının hemen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri içeren bir açık mektup yayımladı; Bugün Türkiye'ye ayakta tutabilmek için öncelikle iki konuda düzenleme yapmaya ve hemen uygulamaya geçirilmeye ihtiyaç var:
1- Kendi yaşamlarını toplum için hiçe sayarak gece gündüz çalışan bütün sağlık personeline her türlü desteği madden ve manen vermek, onlara yönelik şiddeti önlemek için gereken her şeyi yapmak. 

2- İş yeri kapatıldığı için geliri kesilen, üretim durduğu için ürettiğini satamayan ihtiyaçlarını karşılayamayan, borçlarını ödeyemeyen insanlarımıza maddi destek vermek.  Bugün bir konu bunlardan daha önemli değil. Bugün artık kaç kişiyi, kaç işyerini, kaç üreticiyi kaybettiğimizi konuşmaktan çok kaçını kurtarabileceğimizi düşünmez zamanı. İş işten geçmeden gerekeni yapmalıyız.  Yasa gerekiyorsa yasa, para basmak gerekiyorsa para, malzeme gerekiyorsa malzeme.  Hemen bugün.  Saygılarımla Mahfi Eğilmez

ÇÖZÜM PARA BASMAK
Eğilmez, “Kendime Yazılar” isimli blogunda da 25 Mart’ta “Ekonomik Daralmayı Minimum Düzeyde Tutabilmek İçin Öneri” başlığı ile yazı kaleme aldı. (Bu yazının tamamı: http://www.mahfiegilmez.com/2020/03/ekonomik-daralmay-minimum-duzeyde.html) Bloğunda da Eğilmez şu ifadeyi kullandı: “Bütün bunları göz önüne aldığımızda geriye kalan en doğru çözüm para basmak ve gelir kaybını önleyecek biçimde bu parayı kullanmaktan geçiyor. Hazine, merkez bankasından borç olarak ve faizini ödeyecek biçimde alacağı parayı kira, elektrik, doğalgaz, su vb ödemelerin borçluları adına alacaklı kişi ve kurumlara ödenmesinde kullanmalı.”