İSTE İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi Bölümü’nün konuğu olan Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Ekonomi Uzmanı Dr. Şeref Oğuz ‘Gelin Yetenekli İnsanlarımızdan Kurtulalım’ konulu konferans verdi.
Konferans’da soru cevap bölümünde gelen Dolar ne olacak hocam? sorusuna dolar obizetisi olunduğuna bu soruyu çok sormamızdan kaynaklandığını belirtti.Oğuz, son 5-6 aydır bana ne üreteyim, ne yapayım, hangi pazarı bulayım, nereden kredi bulurum, finansa nasıl yetişirim şunu nerden yaparlar diye sormuyorlar bir tek şey soruyorlar. Dolar çıkacak mı? İnecek mi? Diyerek şunları söyledi:
“Ne yazık ki doları bu kadar yukarda tutan bizim dolar obezitemiz. Bu soruyu çok soruyor olmamız. Güzelliğin beş para etmez bu bendeki aşk olmasa. Doların bütün afrası tafrası bizim ona olan cazibesinden geliyor. Her şeyini dolara bağlamış bir ulusun kendi parası konusundaki itibarını yok ederse, siz bunu nasıl başaracaksınız. O açıdan dolar ne oluyor arkadaşlar onu da söyleyeyim;
Dolar hakkında kim ne söylerse yalan söyler. Amerika Birleşik şirketleri CEO’su bir adam var. Trump diyorlar buna devletleri demiyorum. Şirketinin pazar değerini arttırmak için sabah kalkıyor tiwetokrasi diye bir yönetim biçimini keşfetmiş ben bu adı takıyorum. Bir tiwett atıyor ortalığı karıştırıyor ve bizim gibi ülkelerinde başını belaya sokuyor. Biliyorsunuz son zamanlarda yaptırımlar v.s İran falan diyor. Bu adamın dolar hakkındaki fikirlerini bilmediğimizden dolayı biz yukarı çıkarken de kaybediyoruz. Aşağı inerken de kaybediyoruz. Yukarı çıkması noktasında da hayırlı bir iş olduğunu düşünüyorum.
Ekim ayı ihracatında sevindirici bir haber var. O da ileri teknoloji ürün oranı artmaya başladı. İnanın bu gibi yerler yüzünden artıyor. Demirçeliği sadece 70 cent’e-60 cent’e aldığın ürünü cürufu üzerine elektrik basıp 70 cent’ten ihraç etmekten kurtarmanız lazım. Neden kurtaracaksınız? Eğer onu siz savunma aracı haline getirdiğiniz zaman 32 dolara kilosu bir silaha dönüştürdüğünüz zaman 230-240 dolara çıkıyor. Aradaki fark sadece bilim başka bir şey yok sadece bilim.”
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00