ASGARİ ÜCRET ALANLARA KÖTÜ HABER

Asgari ücretli çalışan vatandaşlar için üzücü haber geldi. Gelir vergisi dilimindeki artış nedeniyle önümüzdeki aylarda asgari ücretli çalışan vatandaşların maaşı azalacak. Asgari ücretliler Eylül ayında yüzde 20 gelir vergisi di

EKONOMİ 31.08.2020 19:13:17 0
ASGARİ ÜCRET ALANLARA KÖTÜ HABER

Evli ve çocuğu bulunan asgari ücretliler, bu aydan itibaren gelir vergisi diliminden etkilenmeye başlayacak. Eylül ayı ücretlerinde 25 lira dolayında azalma olacak. Ekim ayından yıl sonuna kadar ise aylık ücretlerde 125 liraya varan düşüş yaşanacak.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, gelir vergisi dilimindeki artış dolayısıyla asgari ücretlilerin eline geçen parada meydana gelecek düşüşleri yazdı.
İşçi, memur gibi ücretle çalışanların kazançları, gelire göre artan oranlarda vergilendiriliyor. 2020 yılında 22 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinde yüzde 15;
22.000 – 49.000 TL arasındaki ücret gelirlerinde yüzde 20,
49.000 – 180.000 TL arasındaki gelirlerde yüzde 27,
180.000 – 600.000 TL arasındaki gelirlerde yüzde 35,
600.000 TL’yi aşan ücret gelirlerinde ise yüzde 40 oranında vergi uygulanıyor.
Asgari ücret ile çalışanlar ilk iki dilimden vergi ödüyorlar. Ağustos ayına kadar, elde ettikleri aylık brüt ücretlerinin yüzde 15’i oranında vergi öderken, eylül ayındaki kazançlarının bir kısmı yüzde 20 gelir vergisi dilimine giriyor. Ekim ayından itibaren de aylık ücretlerinin tamamı yüzde 20 oranında vergilendiriliyor.
Ücretlilerin vergiye tabi gelirleri hesaplanırken, önce brüt gelirlerinden yüzde 14 oranındaki sosyal güvenlik primi işçi payı ve yüzde 1 oranındaki işsizlik sigortası primi işçi payı düşülüyor. Kalan tutar vergi matrahını oluşturuyor. Buna göre, asgari ücretin aylık gelir vergisi matrahı 2 bin 501,55 TL düzeyinde bulunuyor.
Bekâr bir işçi için 2020 yılında asgari ücret brüt 2943 TL, net 2 bin 324.71 TL olarak uygulanıyor. Ancak, net ücretin 220.73 TL’si asgari geçim indiriminden (AGİ) oluşuyor.
ÖDENEN VERGİNİN BİR KISMI AGİ İLE İADE EDİLİYOR
Asgari ücretle çalışan bekâr işçinin normalde ödemesi gereken aylık vergi tutarı 375.23 TL’yi buluyor. Asgari geçim indirimi yoluyla aylık verginin 220.73 TL’si iade ediliyor. Böylece bekâr bir işçi asgari ücret üzerinden aylık 154,50 TL vergi ödüyor.
Önceki yıllarda bekâr asgari ücretliler de eylül ayından itibaren yüzde 20 gelir vergisi dilimine girdikleri için ellerine geçen net ücret, eylül ayından itibaren azalmaya başlıyordu. 2016 yılından itibaren yapılan düzenlemeyle, gelir vergisi dilimindeki artış dolayısıyla asgari ücretlilerin eline geçen net ücretin ocak ayındaki net ücretin altına düşmesi önlendi. Bu düzenleme dolayısıyla bekâr asgari ücretlilerin ocak ayında ellerine geçen net ücretle aralık ayındaki net ücret aynı hale geldi. Söz konusu yasal düzenleme olmasaydı, bekâr asgari ücretli işçilerin de ele geçen net ücretleri bu ay azalacaktı.
Eşi çalışmayan ve çocuğu bulunan kişilere daha yüksek AGİ uygulanıyor. Böylece, örneğin eşi çalışmayan üç çocuklu bir asgari ücretli işçinin ödediği verginin tamamı ocak-ağustos aylarında AGİ yoluyla iade ediliyor. AGİ sabit kaldığı halde vergi dilimindeki artış nedeniyle ödenen vergi arttığı için asgari ücretle çalışan evli ve çocuklu kişilerin ele geçen net ücretleri azalıyor.
ÜÇ ÇOCUKLU İŞÇİNİN YILLIK KAYBI 400 TL
Üç çocuklu bir asgari ücretli ocak ayından bu yana AGİ ile birlikte net 2 bin 479 TL ücret alıyordu. Söz konusu işçinin eline geçen net ücret bu ay 2 bin 453 TL’ye, ekim ayından itibaren de yılsonuna kadar 2 bin 324 TL’ye düşecek. Aslında bu kişinin eline geçen net ücret kasım ayından sonra daha da azalacaktı. Ancak, 2016 yılında çıkartılan yasayla, vergi dilimindeki artış ne olursa olsun ele geçen net ücretin bekâr işçiye verilen ocak ayındaki net ücretin altına düşmemesi sağlandı.
Başka bir ifadeyle, eşi çalışmayan, üç çocuklu asgari ücretlilerden ağustos ayına kadar gelir vergisi alınmıyor. Söz konusu kişiler bu yıl eylül ayında 25,70 TL, ekim-kasım-aralık aylarında da aylık 125,08 TL vergi ödeyecekler. Bu nedenle ellerine geçen net ücret de azalacak. Üç çocuklu bir asgari ücretli ile eşi çalışan 4-5 çocuklu ve eşi çalışmayan 2 çocuklu asgari ücretlinin yıllık kaybı 400,94 TL olacak.
268 TL DAMGA VERGİSİ
Asgari ücretle çalışan herkes, gelir vergisinden ayrı olarak binde 5.79 oranında gelir vergisi ödüyor. Bu şekilde ödenen damga vergisi de aylık 22,34 TL, yıllık 268,08 TL’yi buluyor.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    17946,70%0,33
  • DOLAR

    47,84% 0,10
  • EURO

    55,38% 0,31
  • GRAM ALTIN

    6736,33% 0,68
  • Ç. ALTIN

    10756,50% 0,30

İlgili Haberler


SERKAN TOPAL GÖZALTINA ALINDI

ERDOĞAN İMZALADI: ATAMA VE GÖREVDEN ALMA KARARLARI RESMİ GAZETE’DE

KURTULMUŞ ÇERÇEVE YASAYI ANLATTI: “BU YASANIN İÇERİSİNDE ÜÇ TANE SİGORTA VARDIR”

SÜLEYMANCILARIN LİDERİ ALİHAN KURİŞ TUTUKLANDI

7 GENERAL, 18 ALBAY TERFİ ETTİ: KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

GÜL, AK PARTİ’NİN KURULUŞUNDAN İLK İKTİDAR YILLARINA KADAR SÜRECİ ANLATTI

SORUŞTURMA AÇILMIŞTI: MABEL MATİZ’İN “HA LEYLİM” ŞARKISINA ERİŞİM ENGELİ

TBMM’DE CHP-YENİ PARTİ DENGESİ: ÖZEL’İN MAKAM ODASI YENİ PARTİ’DE

ERDOĞAN: “TERÖRÜN BİTMESİYLE TÜRKİYE ÜZERİNE HESAP YAPANLAR ÜZÜLÜR, VARSIN ÜZÜLSÜNLER”

AKP’YE GEÇECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ: ÜMİT DİKBAYIR’DAN AÇIKLAMA

AKP’DE KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE YENİ TRANSFERLER...

SÜLEYMANCILAR İÇİN YILLAR ÖNCE YAPILAN “YENİ FETÖ” UYARISI YENİDEN GÜNDEMDE

CHP’Lİ KAHRAMANKAZAN BELEDİYE BAŞKANI AKP’YE KATILIYOR

PAYAS VE ERZİN OSB’LERDE YATIRIMLAR MASAYA YATIRILDI

HBB HAKİM PROJESİYLE İŞ GÜCÜ İHTİYACI VE MESLEK EĞİTİMİ BULUŞTU

ARINÇ’TAN SİSTEM VE PARTİ YÖNETİMİ ELEŞTİRİSİ: “KOLEKTİF AKILDAN ÇOK UZAKLAŞTIK”

MOTORİNDE VERGİ SIFIRLANDI AMA POMPA FİYATI YERİNDE KALDI

SÜLEYMANCILAR SORUŞTURMASINDA 49 GÖZALTI: 10 KİŞİ DAHA ARANIYOR

GÜNDEMAR ARAŞTIRMASI: YENİ PARTİ ÖNDE, AK PARTİ’DE 3,77 PUANLIK GERİLEME

121 YIL SONRA BİR İLK: AVRUPA’DA GÖKYÜZÜ KARARDI

EKREM İMAMOĞLU CHP’DEN İSTİFA ETTİ: “YENİ BİR YOL AÇIYORUZ”

TUGAY’IN AKP’YE GEÇECEĞİ İDDİASI GÜNDEMDEYDİ: KAYNAKLAR “GEÇMEYECEK” DEDİ

ÇERÇEVE YASA SONRASI DEMİRTAŞ TARTIŞMASI: “YASA KAPSAMINDA”

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ÇERÇEVE YASA AÇIKLAMASI: “HİBRİT BİR MODEL GELİŞTİRDİK”

ÇERÇEVE YASA ERDOĞAN’IN ONAYINA SUNULDU

KULİS: ERDOĞAN’DAN AKP’Lİ VEKİLLERE “CEMİL TUGAY” SORUSU

80 MADENCİNİN GÖZALTINA ALINMASININ ARDINDAN ANKARA’DA 15 GÜNLÜK YASAK

AKARYAKITA ÇİFTE ZAM: ZAM DALGASI SÜRÜYOR

ÇERÇEVE YASA TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLDİ

DERVİŞOĞLU’NDAN “ÇERÇEVE YASA” TEPKİSİ: “BU BİR TESLİMİYET BELGESİDİR”

Yükleniyor

loading

BRENT PETROL 83-84 DOLARA ÇIKTI: BENZİNE ZAM BEKLENTİSİ

BENZİNDE 4,35 TL’LİK İNDİRİM BEKLENTİSİ: “POMPA SATIŞ FİYATLARI DEĞİŞMEYECEK”

TÜİK TEMMUZ AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI…

TABELA YİNE DEĞİŞİYOR: OTOGAZA 2,45 TL ZAM BEKLENİYOR

BENZİNE 1,23 TL ZAM GELİYOR! FİYATLAR 70 TL SINIRINA DAYANDI

ALTIN FİYATLARINDA SERT YÜKSELİŞ: ATEŞKES İHTİMALİ PİYASALARI ATEŞLEDİ!

  • Pazar 33.8 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 22.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 32.6 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GENÇLERBİRLİĞİ 1 1 0 0 1 3
2.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 1 1 0 0 1 3
3.ARCA ÇORUM FK 1 0 0 1 0 1
4.GALATASARAY A.Ş. 1 0 0 1 0 1
5.CORENDON ALANYASPOR 1 0 0 1 0 1
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 1 0 0 1 0 1
7.KASIMPAŞA A.Ş. 1 0 0 1 0 1
8.TRABZONSPOR A.Ş. 1 0 0 1 0 1
9.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
10.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
12.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
13.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
14.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
17.FENERBAHÇE A.Ş. 1 0 1 0 -1 0
18.TÜMOSAN KONYASPOR 1 0 1 0 -1 0
Reklam