ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ KILCALLARA YAYILDI

ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ KILCALLARA YAYILDI

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin “İş Dünyasıyla Entegrasyon’ (İDE) programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar dönemi için sertifika ve uğurlama töreni gerçekleştirildi. Entegratör sertifikalarını alan 250 İSTE’li son sı

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE) Programı ile öğrencilerini iş dünyasına entegre etmeye ve üniversite-iş dünyası işbirliğini etkin olarak gerçekleştirerek yaygınlaştırmaya devam ediyor. İDE programı ayrıca, öğrencilerin istihdam edilebilirliğini ve hızını artırıyor ve ivmelendiriyor. İSTE tarafından düzenlenen oryantasyon ve sertifika eğitim programları ile de entegratörlere; iş dünyasının çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği, inovasyon ve teknoloji yönetimi, proje yönetimi, toplam kalite yönetimi ve benzeri konularda eğitimler veriliyor.
2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi İDE Programı, Uyum, Sertifika ve Uğurlama Töreni’nin açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, tüm akademik birimlerde uygulanması ve seçmeli olarak sunulması açısından yükseköğretim ekosisteminde örnek bir program olarak öne çıkan İDE’nin etkilerinden bahsetti.

Öğrencilerin bu programın fırsatlarını iyi kullanması gerektiğine vurgu yapan rektör Dereli, bu program sayesinde, üniversite-iş dünyası işbirliğinin kılcallara yayıldığını ve geliştiğini ifade etti. Dereli konuşmasında: “Türkiye’de öğrencilerine bu tür bir fırsat sunabilen birkaç üniversite var ve onlardan biri olmak bizi belli konularda ön plana çıkarıyor. İDE programına daha etkin dâhil olan bölümlerin öğrencileri daha hızlı bir biçimde iş fırsatlarını yakalayabiliyorlar. İDE’nin bizim öğrencilerimizin istihdam edilebilirliklerini hissedilir şekilde yükselttiğini izliyoruz. Bu da Programımızın hedeflerine ulaştığını gösteriyor. Şu anda, öğrencilerimizin %10’u bu programdan yararlanabiliyorlar, ancak talep çok fazla. Öğrencilerimiz İDE Programına ilgi gösteriyorlar. Sanayi tarafından da rağbet görüyor. Biz de İDE Programının kapasitesini artırmak istiyoruz imkanlar dâhilinde. İlk etapta öğrencilerimizin %20’sinin bu programdan yararlanabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sizler bizim iş dünyasındaki elçilerimiz ve temsilcilerimizsiniz, yolunuz açık olsun” dedi.

İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu ise öğrencilere işlerini sevmeli ve tutku ile yapmaları tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi, “Mesleğinizde en iyi olmak istersiniz, ilerleyebileceğinizi görebilirsiniz. Toplumsal ilişkilerinizi çok iyi tutmaya çalışın. Sistematik olarak ilişkilerini kuvvetlendirmeniz gerekiyor. İyi konuşmayı bilmeli ve işinizle ilgili konulara hâkim olmalısınız. Kendinize işinizi en iyi şekilde yapabileceğinize inandırmalısınız. Çalıştığınız yeri eviniz gibi görmeli ve sahiplenmelisiniz. Kilit çalışan olmalısınız ve ahde vefaya önem vermelisiniz” dedi. 
İDE Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yunus Eroğlu da, İDE konusunda denizcilikten lojistiğe 530 firmayla protokollerinin bulunduğunu, 99 entegratörle başlayan programın farkındalığın artmasıyla şu anda 580 entegratörü iş dünyasına kazandırdıklarını ifade etti. 

İş dünyasında yirmi yıllık tecrübesi olan ASAŞ Şirketler Grubu Üretim ve Planlama Müdürü Hakan Solmaz da iş tecrübelerini gençlerle paylaştı. Öğrencilere kariyer planlarını kendilerine ve vizyonuna en uygun şekilde yapmalarını öneren Solmaz, doğru CV hazırlamanın iş bulma sürecinde artı kazandırdığını söyledi.

Programının sonunda entegratörlere İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından katılım belgeleri verilirken, katkılarından dolayı Hakan Solmaz’a İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu plaket takdim etti.