TÜRKİYE EĞİTİMDE SINIFTA KALDI

TÜRKİYE EĞİTİMDE SINIFTA KALDI

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de Türkiye, eğitim kalitesinde 25.sıradayken, daha sonra 77., şimdi ise 99. sıraya geriledi. Türkiye, eğitim kalitesinde sınıfta kaldı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ‘Eğitim Kalitesi 2018‘ isimli rapora göre, Türkiye, 137 ülke arasında 99’uncu sırada yer aldı. Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi dünyanın geri kalmış ülkelerinin eğitim sistemi bile, Türkiye’nin önünde yer aldı. Listedeki birinci ülke İsviçre iken, toplam bütçesinin % 30’unu eğitime harcayan Singapur ise ikinci oldu. Listenin üçüncü sırasında Finlandiya, 4.sırasında Hollanda yer alıyor. Geçen sene 101. sırada yer alan ülkemiz, bu sene iki sıra öne geçerek 99. oldu. Ancak Türkiye; Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya’nın bulunduğu konumdan kendini ne yazık ki kurtaramadı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada bu düşüşün 4+4+4 Yasası’nın kabul edildiği yıllara denk geldiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, “Eğitimde düşüğünün yaşandığı zamanlar İmam Hatip Ortaokullarının ve Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberin Hayatı ile Temel Din Bilgisi gibi üç din dersinin açıldığı, okulların İmam Hatibe dönüştürüldüğü yıllara denk düşmektedir. Umuyoruz ki, gelecek yıllarda Malezya ya da İsviçre gibi ülkelerin eğitim sistemlerini örnek alır ve bu konuda, bir nebzede olsa toparlanma gerçekleştirebiliriz.” 

DİNİ EĞİTİMİN BÜTÇESİ ARTIRILDI 


Geçen yıl 92 milyar 529 milyon TL olan MEB bütçesinin, 2019 yılı için 113 milyar 813 milyon TL olarak belirlendiğini ifade eden Aydoğan, “Bütçede sayısal olarak artış görülse de, eğitim hizmetlerine ayrılan payda kısıntıya gidildi. Dini eğitimin bütçesi artırıldı. MEB bütçesinde aslan payını personel harcamaları oluşturdu. Personel giderleri ve sosyal güvenlik primi giderleri için 2019’da MEB bütçesinden ayrılması öngörülen kaynağın tüm bütçeye oranı, yüzde 83 oldu.” dedi.