Yaz tatili sonrası okula başlayacak öğrencilerin adaptasyon sürecinde ailelere önemli görevler düştüğünü belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, ailelerin bu süreçte öğrenciye destek olarak, onl
“Çocuğunuzun motivasyonunu arttırın”
Okul adaptasyon sürecinde ailelerin zorlayıcı tavır takınmaması gerektiğini belirten Gamze Uygun Ekenel, “Tatil, önemli bir ihtiyaçtır. Zihnin, bedenin yenilenme sürecidir. Fakat tatilin keyfine alışmışken, yeniden okul düzenine adapte olmak, çocuklar için zor bir süreç olabilir. Bu zorlanmayı en aza indirmek için, tatil sonrası iyi bir başlangıç yapmak önemlidir. Bu başlangıç için de çocukların aile desteğine ihtiyaçları vardır. Ailelerin okulla ilgili yapmış oldukları olumlu yorumlar, çocukların bu zorlu süreci duygusal yönden biraz daha kolaylaştırmaktadır. Dönem içi planları aile ile birlikte yapılarak, bu süreçte yalnız olmadıkları hissetmeleri, ders odaklı planların yerine, hem ders hem sosyal hayata dair planlar yapılarak onların endişelerini en aza indirilmesi gerekmektedir. Çocuğu okula duygusal yönden hazırlamanın yanı sıra biyolojik olarak da hazırlamak gerekmektedir. Tatil süresinde gece geç yatıp sabah daha geç kalkan çocuklar, derslere uyum sağlamada zorlanıp, dikkat problemleri yaşayabilirler. Uyku düzeninin okula uyumunu kolaylaştırmak için çocuklara birkaç gün fırsat verilmesi, zorlayıcı bir tutum sergilenmemesi gerekmektedir” dedi.
“Öğrenci okula alışamıyorsa destek almalı”
Ailelerin, tatil sonrası, elektronik alet kullanma sürelerine sınırlandırma getirmelerinin okul süreci için önemli olduğunu vurgulayan Gamze Uygun Ekenel, “Okul başladıktan sonra çocuğunuz okula gitmeyi reddediyor olabilir. Siz ona tatil sonrasında okula gitmenin zor olduğunu, onun okula gitmek istemediğini anladığınızı dile getirebilirsiniz. Ancak, okula gitmesi konusunda kararlı olmalısınız. Çocuğunuz sizin net tavrınızı gördüğünde okula adaptasyonu kolaylaşacaktır. Tatil süresince biraz daha serbest bıraktığımız televizyon izleme, bilgisayar ve diğer elektronik alet kullanma sürelerini, ona nedenlerini açıklayarak sınırlandırmalar getirilmelidir. Bu çocukların en çok zorlandıkları ders çalışmaya başlama sürecini hızlandıracak, derse daha fazla adapte olmalarını sağlayacaktır. Çocuğunuz, masa başında oturma konusunda zorlanmalar yaşıyor olabilir. Onlara bu konuda destek olmanız önemlidir. Çocuğunuz derse başladığı an itibariyle onun dikkat süresini de göz önünde bulundurarak, ortalama 45 dakika sonra, sevdiği ve istediği yiyecekler veya aktivitelerle motivasyonunu arttırabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun ders çalıştığı saatler de onun da içinde bulunmak isteyeceği aktivitelerden kaçınmalısınız. Bu konuda özverili davranırsanız çocuğunuzun adapte olması kolaylaşacaktır. Çocuğunuz okula uyum sağlama, derse adapte olma, hedeflerine ulaşamama gibi sıkıntılar yaşıyorsa bir uzman desteği almanız bu süreci hızlandırabilir” açıklamasında bulundu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55