ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN

İskenderun Eğitim Sen şube başkanı Mustafa ÜNSAL ;Değerli eğitim ve bilim emekçileri, sevgili öğrencilerimiz ve halkımız, iyi ve sağlıklı bir hafta dileğimizi paylaşıyoruz.

EĞİTİM 9.04.2020 16:28:29 0
ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN

Yeni haftaya umudumuzu büyüterek başlamak istiyoruz. Bir önceki haftada yaşanan salgının yayılma hızındaki artışın yavaşlaması, yaşanan can kayıplarının sona ermesi ve tedavi görenlerin sağlıklarına kavuşmasını umuyor ve diliyoruz. Bu dileklerin kendiliğinden gerçekleşmeyeceğini biliyor ve bu anlamda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz.
 Salgının yayılmasını engellemek için; zorunlu işler dışında kalan üretimin durdurulmasının salgının önlenmesindeki önemi hala görmezlikten gelinmektedir. Emekçilerin yaşamlarının bu şekilde risk altında olduğu gerçeğinin artık görülmesi ve önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önlemin alınması için bu hafta da taleplerimizi kamuoyu ileteceğimizi bilginize sunarız.
1.    Uzaktan eğitim uygulamalarının öğretmenler üzerinde baskı ve kontrol aracına dönüşmesinin yarattığı sorunları, geçtiğimiz haftada dile getirmiştik. Bu haftaya da İzmir, Tokat ve Muğla başta olmak üzere, pek çok kentten gelen benzer haberlerle başlıyoruz. Öncelikle, içinde bulunduğumuz dönemde, uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerini alamayacağı ve sadece tamamlayıcı eğitim olarak kullanılması gerektiğini ifade etmek isteriz. İkinci olarak, bu dönemde öğretmenlerden beklenmesi gereken, EBA TV aracılığıyla verilen dersleri esas alarak, öğrencilerle EBA sistemi ile etkinlikler, ödevler ve değerlendirme uygulamaları yapmalarıdır. Ancak geldiğimiz aşamada, eğitim yöneticilerinin öğretmenleri ders aracı olarak belirlenmemiş kimi video-konferans uygulamalarını kullanmaya zorlamaktadır.
Bugün basına da yansıyan haberler, bu konuda ifade etmeye çalıştığımız kaygıların ne kadar yerinde ve haklı olduğunu göstermektedir. Söz konusu iddialar sonrasında, MEB tarafından yapıldığı belirtilen kimi açıklamalar basında yer alsa da, bu açıklamaların yeterli olmadığını belirtmemiz gerekmektedir. MEB’in kamuoyunu tatmin edecek ve oluşan kaygıları ortadan kaldıracak bir açıklama yapması gerekmektedir. Eğitim Sen olarak, eğitim yöneticilerinin öğretmenleri ders aracı olarak ilgili mevzuata göre incelenmemiş, onaylanmamış araçları kullanmaya zorlamamaları gerektiğini bir kez daha hatırlatır, süreci takip edeceğimiz bilgisini kamuoyu ile paylaşırız.
2.    MEB tarafından Haziran-2020 döneminde alınacak 20.000 öğretmen ile ilgili atama takvimi ve alanlara göre atanacak kontenjan sayıları yayınlandı. Alınacak öğretmen sayısının 20.000 ile sınırlı olmasının yeterli olmadığının altının çizilmesi gerekmektedir. Eğitim Sen, ilk aşamada gereksinim sayısı kadar atama yapılması gerektiğini düşünmektedir. Ayrıca, atama yapılacak alanlara ayrılan kontenjanların gerçek durumla ve gereksinimle örtüşmediğini düşünmekteyiz. Sendikamız, MEB’e gerçek duruma ve gereksinime göre atama çağrısı yapmaktadır.
3. Haziran-2020 öğretmen atama takvimi dahi açıklanmış olmasına rağmen, Ocak-2020 dönemi olarak ataması yapılan 20.000 öğretmen hala göreve başlatılmamıştır. Okulların açılmasından sonra arkadaşlarımızın başlatılacağı ifade edilmektedir. Bu durum, 20000 öğretmenin ve ailelerinin mağdur olması anlamına gelmektedir. 
4.MEB tarafından 03 Nisan 2020 tarihinde “Merkezi Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” yayınlandı. Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarının toplam kontenjanı 213.128’e artırılmış olsa da, bu artışın ortaöğretime geçişte yaşanan sorunları çözemeyeceği açıktır. Öncelikle, bu sene 1.800.000’in üzerinde öğrencinin 8. sınıftan 9. sınıfa geçeceği düşünüldüğünde, kapsamlı ve iyi planlanmış bir yol haritasına ihtiyaç olduğu ortadadır. Ayrıca, sınavla ve sınavsız öğrenci alacak Anadolu Liselerinde sınıf kontenjanlarının 40’a çıkarılması bir çözüm değildir. Bu nedenle, Sendikamız’mız MEB’i öncelikle öğrencilerin ilgi, istek ve tercihlerine dayalı bir okullaşma politikası uygulamaya davet etmektedir. İkinci olarak da, 2020-2021 öğretim yılında yaşanması muhtemel yerleşme sorunu derslik artırarak değil, okul artırarak çözülmelidir. Sendikamız’mız liselere geçişte yaşanacak yerleşme sorunlarına çözümün okul bütünlüğü içinde aranması gerektiğini düşünmektedir.
5.MEB tarafından 28 Mart 2020 tarihinde öğretmenlere ücret ödenmemesi içi alınan karar, öğretmenleri mağdur etmeye devam ediyor. Mağdur edilen kesimlerden bir tanesi de BİLSEM’ ler de (Bilim ve Sanat Merkezleri) çalışmakta olan öğretmen arkadaşlarımızdır. Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinin 15/a maddesi açıktır: “BİLSEM’ de gerçekleştirilecek eğitim ve öğretim etkinlikleri öğrencinin örgün eğitim gördüğü saatler dışında hafta içi ve/veya hafta sonu olacak şekilde planlanır.”
İlgili maddeye göre, BİLSEM öğretmenlerinin hafta sonu yaptıkları dersler “rutin müfredat” kapsamında değerlendirilmek durumundadır. MEB tarafından 28 Mart 2020 tarihinde alınan kararla durdurulan faaliyetler “rutin müfredat dışında” olanlar şeklinde tarif edilmiştir. Bu nedenle, Sendikamız’mız MEB’i mağdur olan BİLSEM öğretmenlerinin mağduriyetini gidermeye çağırmaktadır. 
Salgından dolayı yaşanan kriz, çok sayıda çalışanın işini kaybetmesine ve ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Resmi okullarda, okul aile birlikleri tarafından çalıştırılan eğitim emekçisi arkadaşlarımızda bu süreçte işlerini büyük oranda yitirmiştir. Sosyal devletin bu kesimleri desteklemesi ve yaşanan krizden dolayı mağdur olmalarını engellemesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Eğitim Sen yıllardır okullarda çalışan hizmetli, teknik personel, büro çalışanlarının kadrolu istihdamını savunmaktadır. Gelinen aşama, talebimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu bir kez daha açığa çıkarmıştır. 
Eğitim Sen olarak süreci takip edeceğimizi,üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi ve gördüğümüz aksakları dile getireciğimizi kamuoyunun bilgisine sunar.

                                                                            
 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9396,02%1,4
  • DOLAR

    38,00% 0,22
  • EURO

    43,19% 0,09
  • GRAM ALTIN

    4069,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    6569,86% 0,00

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN 'SIRRI SÜREYYA ÖNDER' YORUMLARINA İSYAN ETTİ!

TARKAN'IN ANNESİ NEŞE TEVETOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI TBMM GENEL KURULU'NDA OKUTULDU

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, AORT DAMARI YIRTILMASI NEDENİYLE AMELİYATA ALINDI

MARAŞ'TA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

BENZİNE ZAM GELİYOR

ERDOĞAN: BİZ TÜRKİYE'NİN İTİBARINI KÜRESEL ÖLÇEKTE ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ…

İSTANBUL VALİSİ GÜL EYLEM YAPAN ÖĞRENCİLERİ UYARDI

TÜRKİYE'NİN KONUŞTUĞU YASAK AŞK SKANDALINDA KAYINVALİDE VE DAMAT CANLI YAYINDA GÖZALTINA ALINDI

3 İL İÇİN KRİTİK UYARI: 15 KATLI BİNALAR VAR VE ZEMİN SIKINTILI

MAHFİ EĞİLMEZ'DEN "FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ" ELEŞTİRİSİ…

ALMANYA'DA İMAMOĞLU İMZALARINA KONSOLOSLUK EL KOYUP YIRTTI

İMAMOĞLU'NDAN İKTİDARA: MİLLETLE İNATLAŞMAYIN!

Yükleniyor


YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ SÖZLÜ SINAV ADALETSİZLİĞİNE MAHKEMEDEN MÜDAHALE

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA KPSS ŞARTI KALDIRILDI

ATAKAŞ 6'NCI OKUL İÇİN İMZA ATTI

CHP’Lİ KARA: SORU ÖNERGELERİNİN CEVAPLANMAMASI KABUL EDİLEMEZ

YUSUF TEKİN DUYURDU: 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI İÇİN TERCİH SÜRECİ BAŞLADI

  • Cuma 28.2 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47