Tarih: 11.11.2019 14:32

İSTE’YE SİMÜLASYON MERKEZİ

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi ‘Simülasyon Merkezi’nin Resmi Açılışı, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran’ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, törende yapmış olduğu konuşmasında; “İMEAK DTO ve yine İMEAK DTO İskenderun Şubesi’nin destekleri ile kurulan Simülasyon Merkezi’mizin öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve denizcilik sektörüne faydalı olmasını diliyorum. Destekleri için, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran’a, İMEAK DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu’ya teşekkür ediyoruz. Bakanlığımıza da bize duydukları güven için müteşekkiriz. İskenderun Deniz Nakliyeciler Derneği’ne ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Uyar’a da Yangın Eğitim Merkezi’mize verdikleri destekler için minnettarız. Çok yakında Yangın Eğitim Merkezi’mizin de açılışını inşallah yaparız. Burada şunu belirtmek isterim ki, biz genelde kendi yağı ile kavrulmaya çalışan, kimseye yük olmamaya çalışan, ülkemizin yerli ve milli sanayi hamlesine katkıda bulunmaya çalışan, üretmeye çalışan yaklaşıma sahip bir kurumuz. Simülatör Merkezimizin önemli yazılımlarını da geliştirmeye başladık ve bu yazılımları %100 yerlileştirerek tüm simülasyon merkezlerinde kullanılabilir olması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.


Törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik eğitiminin uluslararası standartlarına dikkat çekerek, bu eğitimin özelliği sebebiyle laboratuar, simülatör gibi pahalı yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Ülkemizde, denizcilik alanında 17 fakültede eğitim verildiğini belirten Tamer Kıran, “Kimilerinde deniz ulaştırma işletme mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği var, kimisinde de denizcilik işletme bölümü var. Bunun haricinde bir de meslek yüksekokullarımız, onun haricinde denizcilik meslek liselerimiz var. Sayısal olarak baktığımızda hakikaten arzu ettiğimiz yeterli seviyeye ulaştığımız kanaatindeyiz. Bundan sonra yapmamız gereken bu eğitimlerin nitelik olarak da iyileştirilmesi. Simülatör konusuna da yatırım yapmamız, bunu da yerli ve milli bir yazılım haline getirmemiz gerekiyor, ama bu kolay değil, ciddi yatırımlar gerekiyor. Özellikle simülatör konusunda bir başka sıkıntımız daha var. O da tedarikçi sayısının az olması. Bununla ilgili de ülke olarak yatırım yapmamız gerekiyor. Bunu da yerli ve milli bir yazılım haline getirmemiz gerekiyor. Çünkü bu; yazılım ve donanımdan oluşuyor. Donanım zaten bilgisayar. Onu her yerden alabilirsiniz ama iş yazılımda. Yazılımı işini de çözmemiz gerekiyor. Yoksa ciddi anlamda bir kaynak israfı söz konusu” dedi.


İMEAK DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ise konuşmasında; “İskenderun 1500’lü yıllardan itibaren bir liman şehri olarak anılıyor. 1700’lerde düzenli taşımacılık yapılan bir liman şehrine dönüşüyor. Yaklaşık 23-24 limana sahip. Deniz ticaretinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışırken, işimizin aynı zamanda sosyal bir yanı olması gerektiğini de düşünüyoruz. Denizlerimiz bizim için bu kadar önemliyken artan kirlilik ile ilgili Üniversitemizden ve tüm halkımızdan destek bekliyoruz. Bilinçlendirilerek denizlere hem zarar verilmemesini sağlamayı hem de verilen zararın etkisini azaltmayı sağlayacak çalışmalar yapmalıyız. Denizcilik ile ilgili İskenderun’da iki okulumuz bulunmaktadır. Biri İSTE Denizcilik Fakültesi diğeri ise Sefa Atakaş Denizcilik Lisesidir. İkisine de gereken önemi vermeliyiz. Bugün burada bulunan ve bizlere destek veren değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü yetkilisi Uzman Esat Güzel; “Denizcilikte zabitlere ve gemi adamlarına çok ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde şu anda eğitim veren 15 Fakülte ve Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Yetkili eğitim kurumları ile toplam rakama bakıldığında 180’e yakın kurumumuz bulunmaktadır. Burada fark oluşturan kurum eğitimde öne geçecektir. Eğitim için kurulan merkezler aslında tek başlarına yeteri değildir. Eğitim formatları ve hocaların bu simülasyonları etkin şekilde kullanması eğitimde kaliteyi artıracaktır. Simülasyonlarla eğitim öğrencileri gerçek gemi hayatına hazırlamaktadır. Denizlerde deniz adamlarına duyulan ihtiyaç hem ülkemizde hem de dünyada hala kapatılamamıştır. Türkiye olarak bu büyük pastadan nasıl daha çok pay olabiliriz buna bakmalıyız” şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarının sona ermesi ve plaket takdimlerinin ardından, İSTE Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 1.inci Sınıf öğrencileri, Öğr. Gör. Uzakyol Kaptanı Eşref Can Demirci’nin yönetiminde yeminlerini ettiler. Yemin töreninin ardından İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Simülasyon Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini kesen protokol Simülasyon Merkezi’nde incelemelerde bulundu ve Köprü Üstü odasında cihazların başına geçerek dümen salladı. Tören, öğrencilerin ve velilerin de katıldığı kokteyl ise son buldu.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —