Koronavirüse karşı devlet okullarında alınacak önlemler tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un özel okullarında Sağlık Danışma Kurulu oluşturulurken, okulda hemşire bulundurulacak, izolasyon odası kurulacak, öğretmenler
Koronavirüse karşı devlet okullarında alınacak önlemler tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un özel okullarında Sağlık Danışma Kurulu oluşturulurken, okulda hemşire bulundurulacak, izolasyon odası kurulacak, öğretmenler siperlikle ders anlatacak, sensörlü musluk kullanılacak. Eğitim- İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bu koşulların devlet okullarında da olup olmayacağını sorarak, “Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin zirvesi Milli Eğitim Bakanının kendi eliyle yapılıyor. Başka bir ülkede olsa bakan istifa eder” dedi.
Koronavirüse karşı devlet okullarında alınacak önlemler tartışılırken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un özel okullarında Sağlık Danışma Kurulu oluşturulurken, okulda hemşire bulundurulacak, izolasyon odası kurulacak, öğretmenler siperlikle ders anlatacak, sensörlü musluk kullanılacak. Eğitim- İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bu koşulların devlet okullarında da olup olmayacağını sorarak, “Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin zirvesi Milli Eğitim Bakanının kendi eliyle yapılıyor. Başka bir ülkede olsa bakan istifa eder” dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle okulların açılıp açılmayacağı, açılırsa alınacak önlemlerin yeterliliği konusunda tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un özel okullarında önlemler dikkat çekti.
Maya Okulları'nda Sağlık Danışma Kurulu oluşturulurken, okul hemşiresinin hazır bulunduğu belirtildi. Okul binalarında sağlık ekibi ve izolasyon odası oluşturuldu. Burun akıntısı, öksürük ve hapşırık, nezle, baş ağrısı, soğuk algınlığı, 37.3 derece ve üzeri ateş, nefes darlığı okulda fark edilen öğrenci ve çalışanların çevresindekiler ile teması sınırlandırılacak, izolasyon odasına alınarak derhal ailesi ve yakınları ile temasa geçilecek. Revir personeli her zaman koruyucu kıyafetler içinde ve dezenfeksiyon kurallarına uyarak hasta kabulü ve müdahalesi yapacak.
TERMAL KAMERA YERLEŞTİRİLECEK
Okulun sitesinde yer alan bilgilerde alınan önlemler 8 başlık altında anlatıldı. Bakan Selçuk’un okullarının girişinde termal kameralar olacak, öğrenci ve çalışanların ateşleri ölçülecek. Girişlere el dezenfektanları yerleştirilecek ve sürekli dolu olmaları sağlanacak. Okullar sürekli dezenfekte edilecek. Küçük yaş grubu çocuklarımız dezenfektan kullanımını öğretmen kontrolünde gerçekleştirilecek.
KLİMALARIN BAKIMI SÜREKLİ YAPILACAK, MASKE MOLASI VERİLECEK
Okulların klima sistemlerinde düzenli filtre bakımları, asansörlerde fan bakımları, servis araçlarının klima filtre bakımları yapılacak. Okulun Sağlık Danışma Kurulu’nun tavsiyesi ile “Maske Molası” uygulaması gerçekleştirilecek. Dersin ilk yarısında sınıf mevcudunun bir bölümü, diğer yarısında ise öğrencilerin diğer kısmı maske molasına çıkacak. Sıraların temizliği sürekli yapılacak. Çamaşır suyu ile tuvaletlerin, sprey dezenfektanlarla tüm kapı kolları ve sık dokunulan ortak alanların her teneffüs sonrası dezenfeksiyonu yapılacak.
Kullanılmış maske, siperlik, gözlük gibi tıbbi malzemeler okul içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilmiş maske ve eldiven özel atık kutularına atılacak. Okul girişinde, koridorlarda, sınıflarda, spor salonlarında, ofislerde, toplantı salonlarında ve yemekhanelerde sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde işaretlenmiş ve belirlenmiş alanlar olacak.
ÖĞRETMENLER SİPERLİK KULLANACAK
Öğretmenler ders anlatırken siperlik kullanacak. Sınıflarda perdelerin kullanımı en aza indirgenecek olup, kontrollü kullanım sağlanacak. Ortak kullanıma açık olan atölyelerde bulunan bilgisayar, piyano gibi araçlar her ders sonrası dezenfekte edilecek.
SENSÖRLÜ MUSLUKLAR OLACAK
El temasını azaltmak için tuvalet ana giriş kapıları kaldırılacak. Girişlerde paravan sistemleri oluşturulacak. Lavabolarda sensörlü musluk sistemine geçilecek. Ayrıca sosyal mesafeyi sağlayabilmek için yan yana bulunan lavaboların biri kullanıma kapatılacak.
AÇIK BÜFE ERTELECEK
Yemekhanelerde çatal, kaşık, bıçak, peçete ve kürdan tek kullanımlık kişiye özel olarak poşetlenecek; tuz ve karabiber de tek kullanımlık küçük poşetlerde dağıtılacak. Açık büfe uygulaması salgın tehdidi ortadan kalkana kadar ertelenecek.
ATEŞİ YÜKSEK OLAN SERVİSE ALINMAYACAK
Servislerde öğrencilerin ateşleri ölçülecek, 37.3’ün üzerinde ateşi olanlar servise alınmayacak. Servislerdeki sayı asgariye indirilecek. Araçlarda kolonya/el dezenfektanı hazır bulundurulacak.
‘DEVLET OKULLARI ÇALIŞANLARINDA RİSK KAT SAYISI ARTIYOR’
Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Bakan Selçuk’un okulunda alınan önlemlerin devlet okullarında da alınıp alınmayacağını sordu. Yıldırım, devlette bunların yapılmadığı belirterek, “Anlaşılan o ki sayın bakan kendi okulunda ve özel okullarında yapılmış olanları öğrenci ve eğitimcilerden uzak tutuyor. Bu da devlet okullarında çalışanların risk kat sayısını arttırıyor” dedi.
BAKANIN İSTİFA ETMESİ GEREK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin özel okullarda yapılanları karşılayacak yeterlikte olduğunu kaydeden Yıldırım, “Somut bir açıklama duymadık. Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin zirvesi Milli Eğitim Bakanının kendi eliyle yapılıyor. Başka bir ülkede olsa bakan istifa eder. Kendi okullarında hazırlattığını devlet okullarında hazırlatmaması nedeniyle bile istifa etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bakan Selçuk’un okulunda alınan önlemlerin devlet okullarında da alınması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, okullarda da koronavirüse karşı bir komisyon oluşturulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“En başında bu yana okullarda doktor olmuyorsa hemşire bulundurulması gerektiğini söyledik. TSE’nin sensörlü musluklarının bulunması gerekiyor ama bunu devlet okulunda görmedik. Bütün çocuklar teneffüse çıkığında aynı musluğa dokunacak. En hızlı bulaş riskinin olacağı yerlerden birisi. 54 bin devlet okulu var ama biz ateş ölçüm cihazı dağıtıldığını duymadık.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55