DÜNYANIN İNTERNETİ ÇÖKTÜ!

DÜNYANIN İNTERNETİ ÇÖKTÜ!

Teknoloji şirketi Microsoft’un bulut sisteminde yaşanan arıza küresel krize neden oldu...

Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda kilit merkezin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesintiler yaşanıyor. Türkiye’de de THY’nin biletleme ve rezervasyon sistemlerinde sorun yaşanıyor. İngiltere’nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News ise yayına giremediğini duyurdu.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arıza dünya üzerinde pek çok şirketi vurdu. Microsoft, bulut hizmetlerinde yaşanan kesinti nedeniyle havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde aksamalar yaşanıyor.

Yaşanan kesinti nedeniyle, birçok uçuşun iptal edilmesine neden oldu. Reuters, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda bir kesinti yaşandığını belirtti.ABD’nin Alaska eyaletindeki yetkililer birçok 911 çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

TÜRK HAVAYOLLARI’NDA ARIZA

Türk Hava Yolları (THY) da sabah erken saatlerde bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını duyurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

SKY NEWS YAYINA GİREMEDİ

Sky News UK, cuma sabahı yayında olmadığını duyurdu. Spor sunucusu Jacquie Beltrao, X platformunda “Açıkça yayında değiliz – deniyoruz” dedi.

MELBOURNE HAVALİMANI’NE CHECK-İN İŞLEMLERİ DURDU
Melbourne Havalimanı ise bazı havayolu şirketlerinin check-in işlemlerinin etkilendiğini belirterek, yolculara “check-in için biraz daha fazla zaman ayırmaları” tavsiyesinde bulundu.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA TREN ŞİRKETLERİ ETKİLENDİ
Birleşik Krallık’taki büyük bir tren şirketi, yolculara “yaygın IT sorunları” nedeniyle aksaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Govia Thameslink Railway’in dört markası – Southern, Thameslink, Gatwick Express ve Great Northern – sosyal medyada şu açıklamayı yaptı: “Tüm ağımızda yaygın IT sorunları yaşıyoruz. IT ekiplerimiz sorunun kaynağını belirlemek için aktif olarak çalışıyor. Belirli lokasyonlarda sürücü çizelgelerine erişim sağlayamıyoruz, bu da özellikle Thameslink ve Great Northern ağlarında kısa sürede iptallere yol açabilir. Ayrıca, gerçek zamanlı müşteri bilgi platformlarımız da etkilenmiş durumda.”

SORUNUN KAYNAĞI
Crowdstrike siber güvenlik şirketi mavi ekran hatalarının birçok lokasyonda gözlendiğini ve sorunun şu anda araştırıldığını bildirdi. Şirket, sorunun Falcon Sensor ürününe bağlı olduğunu ve mühendislik ekiplerinin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. Şirket daha sonra yaptığı açıklamada, mühendislerin sorunu bir içerik dağıtım problemi olarak belirlediklerini ve değişiklikleri geri aldıklarını duyurdu.

AVUSTURALYA’DA ACİL TOPLANTI
Avustralya’nın ulusal siber güvenlik koordinatörü Michelle McGuinness, hükümetin bu kesintinin üçüncü taraf bir yazılım platformundan kaynaklandığını düşündüğünü belirtti. McGuinness, “Avustralya genelinde birçok şirketi ve hizmeti etkileyen büyük çaplı bir teknik kesintiden haberdarım” dedi.
Avusturalya hükümeti yaşanan krizle ilgili acil toplantı kararı aldı.

MİCROSOFT’TAN AÇIKLAMA
Yaşanan krizle ilgili açıklama yapan Microsoft yetkilileri  kullanıcıların 365 bulut tabanlı uygulama hizmetlerine erişim sağlayamayabileceğini bildirdi.  X’te yayımlanan resmi Microsoft 365 hizmet güncellemesinde “kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimini etkileyen bir sorunu araştırıyoruz” denildi.

HİZMETLERİN ÇOĞU KURTARILDI
Microsoft sözcüsü, BBC’ye yaptığı açıklamada “hizmetlerin çoğunun günün erken saatlerinde kurtarıldığını” söyledi.