TUNUS İLE TÜRKİYE ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ!

Tunus'ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları iki ülke arasında tansiyonu yükseltti. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

DÜNYA 6.04.2022 11:00:29 0
TUNUS İLE TÜRKİYE ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ!

İç karışıklık ve belirsizliğin devam ettiği Tunus’ta yaşananlarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri iki ülke arasında gerilim yarattı…
Tunus’ta meclisin feshedilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşananları üzüntüyle izlediklerini açıklarken, “Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir” ifadesini kullanmıştı.
“KABUL EDİLEMEZ”
Erdoğan’ın sözlerine Tunus Dışişleri Bakanlığı bir yanıt verdi. Tunus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu açıklamalar Tunus’un iç işlerine kabul edilemez bir müdahale” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Tunus, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri karşısında şaşkınlığını belirtiyor… Bu açıklamalar kabul edilemez. Tunus dost ülkelerle yakın ilişki kurmaya hevesli olduğunu hatırlatır fakat kararlarının bağımsızlığına ve egemenliğini reddeden ülkelere karşı olacaktır” denildi.
Tunus Dışişleri Bakanı Osman Jerandi de Twitter üzerinden, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve Tunus’taki Türkiye büyükelçisinin Tunus dışişleri bakanlığına çağrıldığını söyledi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Tunus’ta 30 Mart 2022 tarihinde Genel Kurul oturumu düzenleyen Halkın Temsilcileri Meclisi’nin feshedilmesini ve oturuma katılan milletvekilleri hakkında soruşturma başlatılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu gelişmelerin, Tunus’ta demokratik meşruiyetin tesisine yönelik sürdürülen geçiş sürecine zarar vermemesini ümit ediyor, seçimlere ilişkin açıklanan Yol Haritası’nın hayata geçirilmesine önem atfediyoruz” demişti.
Erdoğan açıklamasının devamında ise, “Demokrasi seçilmişler ile atanmışların birbirlerine saygısının tecessüm ettiği bir sistemdir. Tunus’taki gelişmeleri demokrasinin lekelenmesi olarak görüyoruz. Seçilmişlerin bulunduğu Meclis’in feshi, Tunus’un geleceği açısından düşündürücüdür ve Tunus halkının iradesine bir darbedir. Türkiye olarak, bu kritik süreçte dost ve kardeş Tunus’un ve Tunus halkının yanında olmaya devam edeceğiz” sözlerini kullanmıştı.
TUNUS’TA NE OLUYOR?
Tunus’ta gerilim 2021’in Temmuz ayında başladı. Geçen yıl ülkede başlayan halk ayaklanmasından sonra Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam Meşişi’yi görevden aldı ve parlamentonun yetkisini de dondurdu.
Başta parlamentonun yetkisinin 30 gün dondurulacağı belirtilirken Said bu süreyi uzattı ve bu süreç zarfında ülkeyi de yönetmeye devam etti.
Said’in aldığı karar uluslararası kamuoyundan da tepki çekerken bazı Tunuslu siyasetçiler yaşananları “darbe” olarak yorumladı. Olayların yaşanmasından sonra Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi yaşananların demokrasiye saldırı olduğunu açıkladı. Halk tepki gösterirken Said, parlamentonun 30 günlük dondurulma süresinin dolmasından sonra 24 Ağustos’ta OHAL kararlarını uzatmıştı.
2021 yılının Ekim ayında Said, ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Necla Bouden’i atarken, tepkiler de dinmedi. Said, 6 Şubat’ta yürütmeyi de kendine bağlarken muhalefet de bu karara tepkisini gösterdi.
ERDOĞAN, SANAL OTURUMA TEPKİYE YORUM YAPTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıklama yaptığı gelişme ise geçen hafta parlamentodaki vekillerin yarısından fazlasının sanal bir oturum düzenlemesiyle patlak verdi. Meclisteki 217 vekilden 121’i oturuma katılmış ve oturumda Said’in meclisin dondurulması ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırma kararının iptali için oylama yapılmıştı. Bu oylamada 116 vekil kararların iptaline karar vermişti.
Temsilciler Meclisi’nin düzenlediği sanal oturum Said’in tepkisini çekerken Anayasa’nın 72’nci maddesine dayanarak meclisi feshetmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,15
  • EURO

    42,53% 2,29
  • GRAM ALTIN

    3846,77% 2,18
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90

BERKAY GEZGİN'İN DE ARALARINDA OLDUĞU 102 GENCE TAHLİYE!

13 YIL SONRA İLK TEMAS: ERDOĞAN, DEM PARTİ HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

GAZETECİLER MURAT AĞIREL VE TİMUR SOYKAN GÖZALTINA ALINDI!

ÇAYIRHAN MADEN OCAĞINDA PATLAMA!

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN AB'YE EKREM İMAMOĞLU UYARISI!

ERDOĞAN'DAN YENİ ATAMALAR! YİĞİT BULUT, ORHAN GENCEBAY, HÜLYA KOÇYİĞİT, ALİ SAYDAM...

CHP'DEN KAYYUM ATANAN ŞİŞLİ'DE 'MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR' MİTİNGİ

DUDUOĞLU SON YOLCULUĞUNA DUALARLA UĞURLANDI.

MAHİR POLAT’A EV HAPSİ

AHMET ÖZER'İN KAYYUM DAVASINDA YENİ GELİŞME

'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

DİN DERSİ ÖĞRETMENİNİN CEP TELEFONUNDAN 20 ÖĞRENCİSİNİN PORNOGRAFİK GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

Yükleniyor


ALMANYA'DA 2 PARTİ ANLAŞTI: GÖÇMENLERE KARŞI SERT POLİTİKALAR GELİYOR

ALMANYA SANDIK BAŞINDA: AŞIRI SAĞIN GÖLGESİNDE ERKEN SEÇİM

ZELENSKİ, PUTİN İLE KARŞILIKLI GÖRÜŞMEYE HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI

DONALD TRUMP, KONGRE'DEKİ TÖRENDE YEMİN EDEREK RESMEN ABD'NİN 47. BAŞKANI OLDU

ABD'NİN NEW ORLEANS ŞEHRİNDE YILBAŞI EĞLENCESİNE SALDIRI: EN AZ 10 ÖLÜ, 30 YARALI

TRUMP: MUSK VE RAMASWAMY HÜKÜMET VERİMLİLİĞİ BAKANLIĞI'NI YÖNETECEK

DONALD TRUMP, ABD'NİN 47. BAŞKANI OLARAK SEÇİLDİ

  • Cuma 16.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.4 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41