PROTESTOLAR KOLOMBİYA’YA SIÇRADI

PROTESTOLAR KOLOMBİYA’YA SIÇRADI

Kolombiya, 1977 yılındaki grevden bu yana en geniş çaplı eylemlere sahne oluyor. Gösteriler, dünyanın birçok bölgesindeki eylemlerle ‘yoksulluğa tepki’ noktasında kesişiyor.

Neoliberalizmin yarattığı tahribatın tetiklediği eylemlerde son durak Latin Amerika ülkesi Kolombiya oldu. Devlet Başkanı Ivan Duque'ye karşı başlatılan genel grev, yüzbinlerce Kolombiyalı’nın sokaklara çıktığı protestolara dönüştü. Kolombiyalı eylemcilerin, dünyanın birçok noktasındaki eylemlerin ana gerekçeleriyle kesiştiği nokta, daha fazla yoksullaştırma planına tepki.
Kolombiya’da dün, Sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque'nin yeni ‘ekonomik reform paketi’ne karşı başlatılan genel grevin ardından yüz binlerce kişi sokakları doldurarak protesto gösterilerine başladı.
Bu paketteki teklifler arasında devletin emeklilik fonunda kesintiye gitmesi, emeklilik yaşının artırılması, genç çalışanlara ödenen asgari maaşta indirime gidilmesi olduğu belirtiliyor.


Hükümet ise ekonomik reform paketi iddialarını reddetti ve Kongre'ye sosyal güvenceler ve işçilerin durumlarına ilişkin herhangi bir teklifte bulunulmadığını söyledi.
EN BÜYÜK GREV
Devlet Başkanı Ivan Duque ve hükümetine muhalif işçi sendikaları, konfederasyonlar ve öğrenci birlikleri Ulusal Grev (Paro nacional) ilan ederek tüm ülke genelinde barışçıl gösteriler için halka çağrıda bulunmuştu. Ulusal Grev'in, Kolombiya'da 1977'deki grevden bu yana en geniş çaplı gösteriler olduğu belirtiliyor.
Ülkenin önde gelen sendika liderlerinden biri olan Robert Gomez, AFP'ye yaptığı açıklamada 'Yaşanan, ulusal bir uzlaşı diyaloğu da dahil olmak üzere bugünden sonra gözden geçirilmesini umduğumuz şartların birikimidir' ifadelerini kullandı. Kolombiya makamları ise, ordunun başkentte ve diğer kentlerde 'stratejik tesisleri' korumak için görevlendirildiğini açıkladı.
Hükümet, ülkenin Venezuela, Brezilya, Ekvador ve Peru ile olan kara ve deniz sınırlarını iki günlüğüne, Cuma sabah saat 5'e kadar geçişe kapattı.