KORONAVİRÜS RİSKİNİ 'ÇOK YÜKSEK' SEVİYESİNE ÇIKARDI

Dünya Sağlık Örgütü, KOVİD-19'un yayılma ve etki riski hakkındaki değerlendirmesini küresel düzeyde 'yüksek'ten 'çok yüksek' seviyesine çıkardı.

DÜNYA 29.02.2020 11:17:15 0
 KORONAVİRÜS RİSKİNİ

Aynı zamanda Çin’de bugün vaka artışında son bir ayın en düşük seviyesinde seyredildiği duyuruldu.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, günlük brifingi sırasında geçtiğimiz 24 saat içinde Çin’de 329 KOVİD-19 vakası bildirildiğini ve bunun bir aydan fazla bir süre içinde en düşük sayı olduğunu duyurdu.
DSÖ'ye göre Çin’de bugüne kadar 2791 ölüm de dahil olmak üzere toplam 78 bin 959 KOVİD-19 vakası bildirildi.
Çin dışında şu anda 49 ülkede 4 bin 351 vaka ve 67 ölüm söz konusu.
Dünden bu yana, Danimarka, Estonya, Litvanya, Hollanda ve Nijerya ilk KOVİD-19 vakalarını bildirdiler. DSÖ yöneticisi Ghebreyesus, bu vakaların tümünün İtalya ile bağlantıları olduğuna dikkat çekti. Ghebreyesus, İtalya'dan 14 ülkeye 24 vaka, İran'dan 11 ülkeye 97 vaka ihraç edildiğini belirtti.

Son birkaç gün içinde vaka sayısında ve etkilenen ülke sayısındaki devam eden artışın endişe verici olduğunu söyleyen DSÖ Genel Müdürü şöyle konuştu:
Epidemiyologlarımız bu gelişmeleri sürekli olarak izlemektedir ve şimdi KOVİD-19'un küresel düzeyde yayılma riski ve etki riski ile ilgili değerlendirmemizi ‘çok yüksek’ olarak belirledik.
WHO Genel Müdürü, vakaları erken tespit etmek, hastaları izole etmek, bakımını izlemek ve temasları takip etmek gibi önlemler alındığı takdirde, söz konusu virüsü durdurma şansının olduğunu söyledi.

Aynı zamanda aşılar ve terapötikler üzerinde de çalışmaların devam edildiğini söyleyen DSÖ Genel Müdürü, dünya çapında 20'den fazla aşının geliştirilmekte olduğunu ve ilk sonuçları birkaç hafta içinde beklediklerini söyledi.

“Aşıları ve terapötikleri beklememiz gerekmez. Bugün her bireyin kendini ve başkalarını korumak için yapabileceği şeyler var” diyen Ghebreyesus, riskin bireyin nerede yaşadığına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olduğunu hatırlattı.
Genel olarak uygulanması gereken 10 temel önlemse brifingde şöyle sıralandı:
- İlk olarak, söylediğimiz gibi, ellerinizi düzenli olarak alkol bazlı bir el temizleyiciyle temizleyin veya sabun ve su ile yıkayın. Kontamine yüzeylere veya hasta insanlara dokunduktan sonra yüzünüze dokunmak, virüsün bulaşma yollarından biridir. Ellerinizi temizleyerek riskinizi azaltabilirsiniz.
- İkinci olarak, yüzeyleri düzenli olarak dezenfektanla temizleyin - örneğin mutfak tezgahları ve çalışma masaları.
- Üçüncü olarak, kendinizi KOVİD-19 hakkında eğitin. Bilgilerinizin güvenilir kaynaklardan geldiğinden emin olun, yerel veya ulusal halk sağlığı kurumunuz, DSÖ (WHO) web sitesi veya yerel sağlık uzmanınız. Herkes semptomları bilmelidir çoğu insan için, burun akıntısı değil ateş ve kuru öksürük ile başlar. Çoğu insan hafif bir hastalığa sahip olacak ve özel bir bakıma ihtiyaç duymadan iyileşecektir.
- Dördüncü olarak, ateşiniz veya öksürüğünüz varsa seyahat etmekten kaçının ve uçuş sırasında hastalanırsanız, mürettebatı derhal bilgilendirin. Eve geldiğinizde, bir sağlık uzmanıyla görüşün ve nerelerde bulunduğunuzu anlatın.
- Beşinci olarak, öksürür veya hapşırırsanız, kolunuzu veya bir mendili kullanın. Mendili hemen kapalı bir çöp kutusuna atın ve sonra ellerinizi temizleyin.
- Altıncı olarak, 60 yaşın üzerindeyseniz veya kardiyovasküler hastalık, solunum sorunu veya diyabet gibi bir durumunuz varsa, ciddi hastalık geliştirme riskiniz daha yüksektir. Kalabalık alanlardan veya hasta olan insanlarla etkileşime girebileceğiniz yerlerden kaçınmak için ekstra önlemler almak isteyebilirsiniz.
- Yedinci olarak, herkes için, kendinizi iyi hissetmiyorsanız, evde kalın ve doktorunuzu veya yerel sağlık uzmanınızı arayın. Belirtileriniz, nerede olduğunuz ve kiminle temas kurduğunuz hakkında bazı sorular soracaktır. Bu, doğru tavsiyeyi alamanıza, doğru sağlık kuruluşuna yönlendirildiğinize yardımcı ve başkalarına bulaştırmanıza engel olacaktır.
- Sekizinci olarak, hastaysanız, evde kalın ve ailenizden ayrı yerde yiyin ve uyuyun, yemek için farklı mutfak eşyaları ve çatal bıçak takımı kullanın.
- Dokuzuncu olarak, nefes darlığı geliştirirseniz, doktorunuzu arayın ve hemen bakım isteyin.
- Ve onuncu olarak, özellikle etkilenen bir ülkede veya toplulukta yaşıyorsanız, endişeli hissetmek normaldir ve anlaşılabilirdir. Topluluğunuzda neler yapabileceğinizi öğrenin. İşyeriniz, okulunuz veya ibadethanenizle nasıl güvende kalacağınızı tartışın.
Ghebreyesus, brifingi bitirirken “Şu anda en büyük düşmanımız virüsün kendisi değil. Korku, söylentiler ve lekeleme. En büyük varlıklarımızsa gerçekler, akıl ve dayanışmadır” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

SARAÇHANE'YE YASAK KOYMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI: ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA

MİTİNG SONRASI SARAÇHANE'DE POLİS MÜDAHALESİ

SARAÇHANE'DE GERGİN ANLAR! POLİSTEN CHP'Lİ VEKİLE MÜDAHALE

100. GÜNDE SARAÇHANE AYAKTA: ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARİHİ KONUŞMA!

MANSUR YAVAŞ'TAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'DAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI: "MİZAH KİSVESİYLE YAPILAN AÇIK BİR KIŞKIRTMADIR"

HATAY’DA ALEVLERLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR!

ZAFER PARTİSİ’NDE YOL AYRIMI: BARTU SORAL İBB DİRENİŞİNE KATILIYOR!

‘100 KARASI’ TOPLANTISINDA ÖZGÜR ÖZEL ATEŞ PÜSKÜRDÜ

MUHAMMED YAKUT, ALMANYA'DA ÖLDÜ

BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

HATAY'DA İTFAİYE ARACI ALEVLERİN ARASINDA KALDI!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

İKTİDARIN KALEMLERİ DÖNDÜ: AHMET HAKAN KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

HATAY ANTAKYA’DA ORMAN YANGINI

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

Yükleniyor


İRAN MECLİSİ ONAYLADI: ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI'YLA İŞBİRLİĞİ ASKIYA ALINIYOR

ORTADOĞU'DA ÇATIŞMALARDA 10'UNCU GÜN: ABD DE ARTIK CEPHEDE

ABD İRAN’DAKİ NÜKLEER TESİSLERİ VURDU, ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ…

WSJ: TRUMP İRAN'A HAREKAT PLANINI ONAYLADI ANCAK "VUR EMRİ" VERMEDİ

ÇATIŞMALARDA 5. GÜN: İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI BAŞLATAN İRAN'DAN "SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK" MESAJI

TRUMP: İRAN VE İSRAİL BİR ANLAŞMA YAPMALI VE YAPACAKLAR

ESKİ ABD BAŞKANI JOE BİDEN'A KANSER TEŞHİSİ KONULDU

  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.1 ° / 19.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2