Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı. Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), Olaf Scholz ile birinciliği garantiledi.
Scholz’un iki koalisyon seçeneği var. CDU’nun lideri Armin Laschet ise, '1976 ve 1980’de ikinci olan SPD’li Helmut Schmidt hükümeti kurmuştu' diyerek, tek şansı CDU-Yeşiller- Liberaller ittifakını zorluyor. Yeşiller ile Liberaller, başbakanı belirleyecek kilit partiler oldu.
Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren SPD genel seçimlerde oyların yüzde 25,7'sini aldı.
2017 seçimlerine göre oyunu 5,2 puan artıran SPD, 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet'i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.
CDU ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2017'deki seçimlere göre 8,9 puan azaldı.
CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.
Yeşiller Partisi oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü olurken oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı.
Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakaladı.
Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017'ye göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu.
Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybederek 4,9 ile altıncı parti çıktı.
Yüzde 5'lik seçim barajını geçememesine rağmen en az 3 bölgeden milletvekili çıkaran Sol Parti Alman Seçim Yasası'na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı ve gelecek yasama döneminde mecliste grup olarak temsil edilecek.
Geçici resmi sonuçlara göre meclisteki milletvekili dağılımı şu şekilde oldu:
SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39.
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacak.
LASCHET'İN UMUDU HELMUT SCHMIDT
Sonuçlar, başbakanlığa en büyük aday olarak SPD lideri Scholz'u gösteriyor. Ancak CDU'nun başbakan adayı “Türk Armin” lakaplı Armin Laschet'in de, üçlü koalisyonla hükümeti kurma şansı var.
1976 ve 1980 seçimlerinde Helmut Kohl'ün arkasında kalan Helmut Schmidt'in, ikinci parti olmasına rağmen koalisyon kurup başbakan olduğunu söyleyen CDU çevreleri, Laschet'in de Yeşiller ve Liberaller ile anlaşıp başbakanlığı alabileceği görüşünde. Ancak CDU'nun yüzde 8.8'lik oy kaybına rağmen Almanlar'ın bu çözüme sıcak bakacağı şüpheli.
SCHOLZ'UN İKİ İHTİMALİ VAR
Seçimin galibi olan SPD lideri Scholz, hem oylarını artırdı, hem de birinci parti çıktı. Bu elini çok güçlendirdi.
SPD, hem CDU ile büyük koalisyon kurabilir, hem de “Trafik lambası koalisyonu” denilen, “SPD- Kırmızı, Yeşiller- Yeşil ve Liberaller- Sarı” koalisyonunu oluşturabilir. Sol Parti'nin baraj altı kalması ve çok az sayıda milletvekilinin olması, dördüncü bir koalisyon şansını bırakmadı.
Scholz, dün akşam ARD TV'sindeki programda, Noel’den önce yeni hükümetin kurulabileceği sinyalini verdi.
BAŞBAKANI ONLAR BELİRLEYECEK
Yeni bir SPD/CDU büyük koalisyonuna “çok zor” olarak bakılıyor. Nedeni CDU'nun başbakanlığı elleriyle teslim etmek istememesi. Bu nedenle, üçlü koalisyon ihtimalleri ön planda.
SPD'nin ya da CDU'nun Yeşiller ve Liberaller ile ortaklık yapması mümkün. İki durumda da Liberallerin lideri Lindner ile Yeşiller'in eşbaşkanı Baerbock'un tavrı, hangi hükümetin geleceğini belirleyecek.
Dün akşam ARD televizyonuna konuşan Lindner, eyaletlerde hem CDU hem de SPD ile ortaklıkları olduğunu vurguladı ve “Öncelikle Yeşiller ile oturup görüşmemiz gerekiyor. Belirli noktalarla anlaşmalıyız. Vergi artışı ya da borçların sınırlandırılmasına karşıyız” dedi. Yeşiller’in lideri Baerbock da, FDP ile görüşmenin mantıklı olduğunu söyledi.
SEÇİMİN EN BÜYÜK KAYBEDENİ
Durum gazetesinde yer alan habere göre; seçimin en büyük kaybedeni ise Angela Merkel dönemini kapatan muhafazakar blok oldu. Hristiyan Birlik partileri 2017 seçimlerine göre yüzde 8’den fazla oy kaybına uğradı. Mektupla oy kullananların sayısının yüksek olması nedeniyle kesin sonuçların açıklanmasının uzun sürebileceği bildiriliyor.
'HALK BAŞBAKANLIK İÇİN BENİ SEÇTİ'
SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz yaptığı açıklamada seçmenlerin kendisinin bir sonraki başbakan olmasını istediğini söyledi. Scholz 'Seçmenler adalet ve iklim koruma istiyor ve SPD’yi savunduğu konular nedeniyle seçti' dedi ve SPD’nin seçimlerde 'büyük bir başarı' elde ettiğini kaydetti. Scholz, ZDF kanalında yaptığı açıklamada 'Hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini' söyledi.
LASCHET HÜKÜMETİ KURMAYA TALİP
SPD’nin ardından seçimlerden ikinci çıkan Hristiyan Birlik partilerinin genel başkanı ve başbakan adayı Armin Laschet de 'Birlik partilerinin liderliğinde koalisyonu' kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
KOALİSYON KURULUNA KADAR MERKEL GÖREVDE
Seçim sonuçlarının ardından gözler yeni hükümet kurmak için yapılacak koalisyon müzakerelerine çevrildi.
Olası koalisyon ihtimalleri arasında SPD cephesinde FDP ve Yeşiller ile bir koalisyona sıcak bakılıyor. Almanya’da koalisyon müzakerelerinin aylarca sürebileceği belirtilirken bu süreçte Merkel yeni hükümet kurulana kadar göreve devam edecek.
Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından en çok oy alan partinin adayı hükümet kurmak için görevlendirilecek.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01