DÜNYA BASINI CHP KRİZİNİ YAZDI: 'ERDOĞAN'DAN MUHALEFETE YARGI DARBESİ'

CHP İstanbul il yönetiminin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin mahkeme kararı, uluslararası basında geniş yankı buldu.

GÜNDEM 3.09.2025 11:46:00 0
DÜNYA BASINI CHP KRİZİNİ YAZDI:

Uluslararası gelişmeleri, CHP'ye yönelik artan baskılar bağlamında değerlendiriyor. Haberlerde CHP’nin yükselen etkisinin iktidar tarafından siyasi müdahalelerle kısıtlandığı iddiaları öne çıkarıldı ve kararın ekonomideki olumsuz yansımalarına da yer verildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı yönetimi, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tartışmalı bir kararı ile birlikte görevden alındı. Yönetime Gürsel Tekin'in de aralarında yer aldığı bazı isimler kayyum olarak atandı.

CHP İstanbul il yönetiminin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin mahkeme kararı, uluslararası basında da geniş yankı buldu. Uluslararası medya kuruluşları gelişmeleri, CHP'ye yönelik artan baskılar bağlamında değerlendirdi. Haberlerde CHP’nin yükselen etkisinin iktidar tarafından siyasi müdahalelerle kısıtlandığı iddiaları öne çıkarıldı, kararın ekonomideki olumsuz yansımalarına da yer verildi.

ABD ve Avrupa merkezli medya kuruluşları, CHP İstanbul il yönetiminin mahkeme kararıyla tedbiren görevden uzaklaştırılmasını, "yalnızca parti içi bir gelişme olarak değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi baskı ortamının bir parçası"’ yorumlarıyla ele aldı.

AP: CHP’Yİ ZAYIFLATMAYA YÖNELİK ŞİDDETLENEN BİR KAMPANYANIN PARÇASI

ABD merkezli Associated Press (AP), İstanbul 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına ilişkin haberinde, mahkeme kararını "CHP’nin yükselen gücünü zayıflatmaya yönelik bir hamle" olarak gören yorumlara yer verdi. AP, kararın ardından Türkiye’nin ana borsa endeksi BIST100’ün, yüzde 5’ten fazla düştüğünü ve günü yüzde 3,57 kayıpla 10.877 puandan kapattığını aktardı.

AP ayrıca kararın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mart ayında tutuklanmasıyla başlayan muhalefete yönelik baskı dalgasının bir parçası olarak değerlendirildiğini yazdı. Haberde, İmamoğlu’nun cezaevine girmesinin ardından Türkiye’de son on yılın en büyük protestolarının yaşandığı hatırlatıldı.

Mahkeme kararının yalnızca İstanbul örgütünü değil, 15 Eylül’de CHP’nin 2023 genel kongresine ilişkin Ankara’daki davayı da etkileme potansiyeli bulunduğu yorumu yapılan haberde AP, CHP’li milletvekili Ali Mahir Başarır’ın sosyal medyada yaptığı, “Bu karar demokrasimize açık bir darbedir. İrademizi yargı yoluyla gasp etmeye kalkışanlara karşı hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasına yer verdi.

REUTERS: ERDOĞAN’IN RAKİPLERİNE YENİ BİR YARGI DARBESİ

İngiltere merkezli Reuters, “muhalefete yeni bir yargısal darbe” olarak nitelendirdiği kararın Türkiye piyasalarında büyük dalgalanmaya yol açtığını belirtti. Reuters, kararın ardından Türk lirası cinsinden hisse senetleri ve tahvillerde sert düşüş yaşandığını da vurguladı. Haberde, "Mahkeme kararının ardından Türk borsası (.XU100) yüzde 5’in üzerinde değer kaybettikten sonra toparlanarak günü yüzde 3,57 düşüşle kapattı. Bankacılık endeksi (.XBANK) ise günü yüzde 4,76 kayıpla tamamladı. Türkiye’nin uluslararası tahvilleri de değer kaybederken, özellikle uzun vadeli tahvillerde düşüşler daha sert oldu. 2045 vadeli gösterge tahvil, 1 cent’ten fazla gerileyerek, dolar başına 86,953 centten işlem gördü. Bu düşüş, diğer büyük piyasalardaki uzun vadeli tahvillerdeki satış dalgasının da yansıması oldu’’ denildi.

Reuters, haberinde siyasi risk danışmanı Wolfango Piccoli, “Kara gün anlamına gelen bu adım, Özel’in CHP liderliğine yönelik devam eden hukuki mücadeleler konusunda ciddi endişeleri artırarak, daha önce CHP’li isimlere açılan davaları hatırlatıyor. Bu adımlar Erdoğan’ın ana muhalefet partisini işlevsiz hale getirme ve muhalefeti zayıflatma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

BLOOMBERG: CHP’NİN ERDOĞAN’A KARŞI SİYASİ MÜCADELESİNİ SEKTEYE UĞRATABİLECEK BİR GELİŞME

ABD merkezli Bloomberg, "Mahkeme kararını, CHP’nin Erdoğan’a karşı siyasi mücadelesiniı sekteye uğratabilecek bir gelişme” olarak yorumladı. Bloomberg’in haberinde de kararın ardından piyasaların sert şekilde sarsıldığı, BIST-100 endeksinin günü yüzde 3,6 düşüşle kapattığı ve tahvil faizlerinin yükseldiği aktarıldı. Haberde, yaşanan düşüşler mart ayında İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından görülen piyasa çöküşüne benzetildi ve bunun CHP üzerindeki baskıların ekonomik yansımalarını gösterdiği vurgulandı.

XİNHUA: MAHKEME, CHP İSTANBUL İL KONGRESİNİ İPTAL ETTİ; İL BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, mahkeme kararınının “ihtiyati tedbir” kararı olduğunu aktardı. Ajans, Çelik’in kararı, “Bu karar iktidara yürüyüşümüzü engelleme girişimidir” sözleriyle eleştirdiğini de ifade etti.

 

 

  • BIST 100

    14091,43%0,31
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,10% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5950,68% 1,61
  • Ç. ALTIN

    9510,67% 2,38

HAKİM DEĞİŞTİ, DAVA ERTELENDİ: İMAMOĞLU SİLİVRİ’DE İKİNCİ YASSIADA UYARISI YAPTI

MHP–DEM TEMASINDA YENİ PERDE: BAHÇELİ “HER CÜMLESİNE İMZAMI ATARIM” DEDİ

SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

TARİHİ ASGARİ ÜCRET ZİRVESİ İŞÇİSİZ BAŞLADI: TÜRK-İŞ MEKTUP BIRAKTI, MASAYI TERK ETTİ

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

“HATAY’DA ULAŞIMDA BÜYÜK KIRILMA: 3. ÇEVRE YOLU RESMEN BAŞLADI!”

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

“‘HAFTA İÇİ 8 SAAT, GECE 22.00’YE KADAR’: MESEM ÖĞRENCİLERİNİN ÇALIŞMA SINIRLARINI BAKAN TEKİN AÇIKLADI!”

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

“TCMB İNDİRİMİ SONRASI BIST’TE HIZLI TEPKİ: ENDEKS KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!”

“ERSOY SORUŞTURMASI BÜYÜYOR: GİZLİ TANIK BEYANLARIYLA ‘ÖRGÜT’ İDDİASI DOSYAYA GİRDİ!”

“FED’İN İNDİRİMİ KÜRESEL DALGAYI TETİKLEDİ: TCMB’NİN BUGÜNKÜ KARARI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÖNÜNÜ ÇİZECEK!”

“KONYA’DA YAKALANIP SERBEST BIRAKILDIĞINI SÖYLEDİ: SAYGI ÖZTÜRK’E ‘BEN YEŞİL’İM’ TELEFONU TÜRKİYE GÜNDEMİNİ SARSTI!”

“ÜNLÜ SANATÇI GÜLLÜ’NÜN ÖLÜMÜ: GÜVENLİK KAMERASI KAYITLARI CİNAYET ŞÜPHESİNİ GÜÇLENDİRDİ!”

GAZETECİ ENVER AYSEVER GÖZALTINA ALINDI

“MEDYA DÜNYASINI SARSAN TUTUKLAMA: ERSOY VE ÜÇ KİŞİ HAKKINDA ÇARPICI SUÇLAMALAR DOSYADA!”

“HATAY’DAN 41 İLE UZANAN SGK DEPREMİ: SAHTE RAPOR AĞI ÇÖKERTİLDİ, 162 ŞÜPHELİ YAKALANDI!”

MÜLAKATSIZ ATAMA FIRTINASI BÜYÜRKEN BİNLERCE GENÇ İŞSİZ: AKP’Lİ ÖZLEM ZENGİN’İN YANITI ÜLKE GÜNDEMİNİ SARSTI!

İTTİFAKTA GÜVENSİZLİK Mİ? MHP, BİLAL ERDOĞAN PLANI İÇİN AÇIK AÇIK SORDU!

ERDOĞAN’A VERİLEN TARTIŞMALI KDV YETKİSİ DÜŞTÜ: AYM ‘YASAMA GASBI’ DEDİ!

GÜLLÜ SORUŞTURMASINDA KAÇIŞ OPERASYONU: KIZI VALİZLERLE SINIR YOLUNDA YAKALANDI!

“AYM’DEN SİYASİ ARENAYA TEMİZ KAĞIDI: MHP VE İYİ PARTİ DAHİL ALTI PARTİ AKLANDI!”

UCU MEDYAYA, SİYASETE, DEVLETE UZANAN FIRTINA: ERSOY GÖZALTISI SONRASI İLK SİYASİ PATLAMA!

HSK, CHP’NİN GÜRLEK DOSYASINI KAPATTI: MECLİS’TE GERİLİMİ ZİRVEYE TAŞIYAN KARAR

MECLİS'TE İMAMOĞLU FIRTINASI: 15 TEMMUZ GÖLGESİ GENEL KURUL’U SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ!

CHP: ‘5 YILDIR BELEDİYELERE OPERASYON, İMAMOĞLU’NA HAKİM KIYIMI VAR!’

“ERDOĞAN’DAN SURİYE MESAJI: 10 MART MUTABAKATI ŞER ODAKLARININ OYUNUNU BOZACAK!”

Yükleniyor


SİYASETTE KRİTİK DOSYA TRAFİĞİ: ÖZGÜR ÖZEL’İN DOKUNULMAZLIĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

“ELEKTRİK YOK, SU YOK, OKUL YOK: SURİYE’YE DÖNENLER TÜRKİYE’DE KALMALARI İÇİN AKRABALARINI UYARIYOR!”

ERSOY OPERASYONUNDA ‘SUSURLUK’ BENZETMESİ: İKTİDAR YAZARI FOTOĞRAFI PAYLAŞTI, TARTIŞMA BÜYÜDÜ

“İMAMOĞLU “TURPUN BÜYÜĞÜ” DAVASINDA HAKİM KARŞISINDA: HAKİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ TARTIŞMA YARATTI

TİSK’E ÜSTÜ KAPALI ASGARİ ÜCRET BASKISI: ADALET İÇİN MAL MÜLKÜ BİR KENARA BIRAKIN!

İBB İDDİANAMESİNDE UYDURMA BEYAN KRİZİ: TARİH TUTMAYINCA SAVCILIK ÇELİŞKİYİ BİR GÜNDE ‘DÜZELTTİ!

“TBMM’DE TACİZ İDDİALARI ALEVLENDİ: LOKANTA ÇALIŞANI TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ!”

  • Cuma 13.1 ° / 7.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 16.5 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Pazar 15.4 ° / 5.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8