Tarih: 13.07.2024 12:31

DİPLOMALARI SAHTE, REKTÖRÜ LİSE MEZUNU… YÖK’TEN ‘HAYALİ ÜNİVERSİTE’ İDDİALARINA YANIT

Facebook Twitter Linked-in

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), son günlerde bazı yazılı ve görsel basın yayın kuruluşlarında yer alan “hayali üniversite” haberleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı.  ‘Yeni Pazar Üniversitesi’ adı altında faaliyet gösterdiği öne sürülen hayali üniversite suistimallerine ilişkin yaklaşık 1 yıl önce suç duyurusunda bulunuldu belirtildi.
YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basın yayın kuruluşlarında yer alan ‘Hayali Üniversite’ haberleriyle ilgili, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacının ortaya çıktığı belirtildi.

Yurt dışında, kendi imkanlarıyla yükseköğretim görmek isteyen adayların YÖK’ün izni veya bilgisine ihtiyaçları olmadığı kaydedilerek, “Bununla birlikte yurt dışında üniversite okumak isteyen adaylar, mezun olduktan sonra herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve insanların üniversite hayallerini suistimal eden, onları dolandıran kişi ve kurumların ağına düşmemeleri için Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın https://denklik.yok.gov.tr internet sayfasındaki bilgilendirmeler ile tanınan üniversiteleri kontrol etmeleri ve ona göre yurt dışı yükseköğretim kurumlarına kayıt olmaları önem arz etmektedir. Kurulumuz, yurt dışında öğrenim görmek isteyen vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla tanınan yükseköğretim kurumları listesini erişime açmış olup e-Devlet sorgulamalarında veya doğrudan kurulumuza başvurularda bu konuda bilgi alınabilmektedir” denildi.

“BİLGİLENDİRMELER TİTİZLİKLE YAPILMAKTA”

YÖK’ün denklik birimi web sayfasında, kayıt dönemlerinden önce yurt dışında eğitim görmek isteyen adayları uyarıcı ve bilgilendirici açıklamaların yapıldığı aktarılan açıklamada, “Kurulumuz, yapmış olduğu bu bilgilendirmeler dışında, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı açıklama ve ilanlarla adayları kayıt yaptırmaya teşvik eden kişi ve kurumlara karşı faaliyetlerinin engellenmesi ve cezalandırılmaları için yetkili makamlara suç duyurusunda da bulunmaktadır. Nitekim bugünlerde haberlerde ‘Yeni Pazar Üniversitesi’ olarak yer alan suistimallere ilişkin, yaklaşık 1 yıl önce 17 Ağustos 2023 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunulmuştur. Kurulumuz bu konularda vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli bilgilendirme ve uyarıları titizlikle yapmakta ve gerekli hukuki yolları işletmektedir” ifadelerine yer verildi.
Sahte diploma çetesi! Üniversite 15 bin TL yüksek lisans 20 bin TL

NE OLMUŞTU?
Uzaktan eğitim verdiği ve 4 bine yakın öğrencisi bulunduğu öne sürülen Yeni Pazar Üniversitesi’nin aslında hiç olmadığı ortaya çıktı. Diplomaların sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla bazı mağdurlar konuyu CİMER’e şikayet etti, bazıları da davacı oldu. Mağdurlar adına Avukat Dilara Damla Öksüz, İstanbul’da Anadolu Adliyesi’ne suç duyusunda bulundu. Dilekçede, “Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurdukları, sahte üniversite siteleri ile yürütülmektedir. Ali İlseven ve Damla İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak, kayıt olan insanlara sahte diploma vermektedir. Bu diplomaların da Türkiye’de YÖK denkliği bulunduğu, 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratmaktadır. Hiçbir akademisyeni olmayan, kampüsü olmayan, mütevelli heyeti olmayan ve hiçbir hükmü olmayan üniversite görünümlü internet siteleri kurup hukuka aykırı biçimde faaliyet göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

İLETİŞİM ADRESİ BİLE YOK
Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, soruşturmayla birlikte birçok skandal ortaya döküldü. Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ’da faaliyet yürüttüğü belirtilen üniversitenin rektörü olarak Prof. Dr. Ali İlseven görülüyor. Ancak akademik bir kaydı bulunmayan İlseven’in lise mezunu olduğu da ortaya çıktı. Türkiye’deki üniversiteler gibi “..edu.tr” uzantılı “https://yenipazar.edu.tr” adresinden yayın yapan üniversitenin bir mektup adresi, posta kodu da yok. İletişim bölümünde sadece e-posta adresi ve Kosova’ya ait bir telefon numarası var. O numara da asla çevrilmiyor. Hayali üniversiteye kayıt olan öğrencilerin 2 ila 4 bin avro ödediği, öğrencileri ikna için üniversitenin internet adresinde “edu.tr” uzantısı kullanıyor. Konuyla ilgili Av. Öksüz, “Bir üniversite değilseniz bu uzantıyı kullanamazsınız. Savcılığın YÖK ve ilgili domain şirketi ile yapacağı yazışma sonucu bu skandalın nasıl gerçekleştiği ortaya çıkacak” dedi.

YÖK’ten sınavsız ikinci üniversite için ‘yaş sınırı’ şartı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) sınavsız ikinci üniversite kapsamındaki beş bölüm için sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunlarının kayıt yaptırabilmelerine karar verildi.

YÖK’ten, Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin rektörlüklerine “sınavsız ikinci üniversite” konulu yazı gönderildi.

2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı programlarına mahsus olmak üzere ikinci üniversite kapsamında yapılacak kayıt işlemlerine ilişkin alınan yeni karara yer verilen yazıda, şunlar kaydedildi:

“Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 5 Haziran 2024 tarihli toplantısında, 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7-h maddesi uyarınca, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumlarımız bünyesindeki çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunlarının ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilmelerine, diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulamanın devam etmesine karar verilmiştir.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —