Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, altılı masanın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığının hala masada bulunduğunu söyledi. Demirtaş,Partimizden yapılan açıklamalardan bunu net olarak anlıyoruz. Kapı kapalı değil.
Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters'ın sorularını yanıtladı.
2016 yılından bu yana cezaevinde olan Demirtaş, Reuters'ın sorularına yazılı olarak verdiği yanıtta seçimlerle ilgili beklentisi konusunda da, halkın büyük çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a olan güvenini, inancını yitirdiğini ve seçimi yeniden kazanmasının imkansız olduğunu söyledi.
Demirtaş'a göre HDP'nin kapatılma davasında amaç HDP'yi zayıflatıp muhalefette boşluk yaratmak.
"HUKUKUN DEĞİL SİYASETİN AJANDASI"
"HDP anayasaya aykırı tek bir faaliyet yürütmemişken hakkında Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açılması açıkça Erdoğan-Bahçeli'nin talimatıyla oldu" diyen Demirtaş kapatma davasının hukukun değil siyasetin ajandasıyla olduğunu söyledi.
Olağan takvime göre 18 Haziran'da yapılması gereken, ancak iktidardaki AKP ve MHP ittifakının Mayıs ayı içinde yapmak istediği seçimlerde HDP'in alacağı oy, bir önceki seçimlerde yüzde 10'un üzerinde oy aldığı göz önüne alındığında hem muhalefet hem de iktidar için kritik önem taşıyacak.
"HDP'NİN AYM TARAFINDAN KAPATILMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
"Ancak tüm bu akıl dışı uygulamalara rağmen biz partimiz HDP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmayacağını düşünüyoruz. Yüksek mahkeme yargıçlarının böylesi ağır bir siyasi müdahaleye kolay kolay ortak olmayacağını düşünüyor, düşünmek istiyoruz" diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat hukuksuzca bir kararla partimiz kapatılır ve arkadaşlarımıza siyasi yasak getirilirse dışarıdaki parti yöneticilerimiz her türlü duruma göre önlemlerini almış durumdalar. HDP seçmeni sandıkta oy verebileceği bir seçeneği mutlaka görecektir."
Demirtaş'ın siyasi müdahale nitelemesine karşılık olarak hükümet yetkilileri daha önceki yaptıkları açıklamalarda yargının bağımsız olduğunu belirtmişlerdi.
Demirtaş'ın açıklamaları hakkında Reuters'ın sorusu üzerine Cumhurbaşkanlığı herhangi bir yorum yapmazken, üst düzey bir yetkili ise, "HDP'nin geçmişine bakınca koastan bahsetmesi gerçekten çok ilginç. Anketler hiç öyle "Erdoğan kaybediyor" demiyor. Çok mesnetsiz geliyor bu açıklamalar" dedi.
2018 seçimlerinde yüzde 11.7 oy alarak meclise üçüncü büyük parti olarak giren HDP'nin kapatılması ile ilgili iddianame, 7 Haziran 2021 yılında hazırlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partiye ait Hazine yardımı aktarılan hesaplarına bloke konulması talebini ise Anayasa Mahkemesi 5 Ocak 2022'de kabul etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı HDP'nin kapatılması istemli davada esasa ilişkin görüşlerini 10 Ocak'ta Anayasa Mahkemesi'ne iletti. HDP'nin kapatılmasında en önemli iddia partinin PKK ile bağlantılı olması.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, aynı gün TV'lerde yaptığı açıklamada "Davalı partinin (HDP) terör örgütüyle bağı bilinen bir gerçek, tüm toplumca biliniyor, neredeyse 85 milyon da davalı partinin PKK'dan bağımsız olmadığını, onun güdümünde, onun bir organı olduğunu herkes kabul ediyor" ifadesini kullanmıştı.
"ERDOĞAN BU YENİLGİDEN KURTULAMAYACAK"
Demirtaş'ın seçimle ilgili beklentisi ise Erdoğan'ın kaybedeceği yönünde.
"Sadece anketler değil sokağın canlı sesi de artık Erdoğan'ın iktidarının sonunu geldiğini gösteriyor" diyen Demirtaş sözlerini, "Yeni ekonomi paketleri açıklasa da, seçmen üzerinde baskı kursa da, hilelere başvurmayı denese de yenilgiden kurtulamayacak. Bu çok açık. Halkın büyük çoğunluğu artık Erdoğan'a olan güvenini, inancını yitirdi ve kendisinin bunu yeniden kazanması imkansız" diye sürdürdü.
"ORTAK ADAY OLASILIĞI HALEN MASADA"
Muhalefet ne kadar birlikte hareket edebilirse kazanma şansının o kadar yüksek olacağını söyleyen Demirtaş HDP'nin kendi adayını gösterme adımı ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi için partimiz HDP bugüne kadar hep çaba sarf eden taraf oldu. Bu çabalarından da vazgeçmiş değil. Eş genel başkanlarımız bunu defalarca ilan ettiler."
Altılı Masa olarak adlandırılan muhalefet partileri cumhurbaşkanı adayının ismini henüz belirlemedi. Buna karşılık Anayasa Mahkemesi tarafından Hazine yardımı hesaplarına bloke konulan HDP seçimlere kendi adayıyla gireceğini açıkladı.
Ortak hareket olmaması ihtimaline karşı HDP'nin kendi adayıyla ilgili hazırlıklarını yapmak zorunda olduğunu söyleyen Demirtaş, "HDP, seçmenlerini sandıkta seçeneksiz bırakamaz. Partimiz HDP'nin çıkaracağı veya destekleyeceği aday, biz HDP'lilerin tüm gücümüzle arkasında duracağı aday olacaktır" dedi.
"GÜVEN VERİCİ BİR MÜZAKERE GEREKİYOR"
CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın HDP ile ortak ittifak kurmak zorunda olmadığını söyleyen Demirtaş, Zaten HDP'nin de bunu arzulamadığını birçok defa söylediğini belirterek, "Ama ortak cumhurbaşkanı adayı etrafında bir iş birliğine gidilecekse söz konusu adayın HDP ile açıkça görüşüp demokrasi ilkeleri hakkında şeffaf, güven verici bir müzakere yürütmesi gerekiyor. HDP, bunu beklediğini söylüyor ve bu konuda son derece haklıdır" ifadesini kullandı.
"KAPI KAPALI DEĞİL"
Altılı Masanın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığı halen masada olduğunu söyleyen Demirtaş, "Partimizden yapılan açıklamalardan bunu net olarak anlıyoruz. Kapı kapalı değil."
Demirtaş kendisinin cezaevinden çıkması durumunda siyasete dönüp dönmeyeceği sorusunu ise, "Açıkçası seçimle gelinen hiçbir göreve talip olma gibi bir düşüncem yok. Mücadelemi sosyal ve sivil alanda sürdürme düşüncesi daha basıyor. Halkın içinde olmayı tercih edeceğim. Aktif siyasette değil aktif mücadelede olacağım. Tabii ki zaman neyi gösterir, hep beraber göreceğiz. Fakat ben aktif temsili siyaset sayfasını kendi açımdan uzun süre önce kapattım" diye yanıtladı.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00